• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

Working with Photomechanic and Lightroom

Explorer ,
Nov 11, 2022 Nov 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Does anyone work on the forum with both Photomechanic and Lightroom ?

 

I am in contact with Camera Bits about this issue, but they also suggested I send a query to Adobe (and the forum).

 

I use Photomechanic to cull images and attach a headline, caption, and keywords when filing news images to a news feed.

The process has suddenly become very erratic. Sometimes ithe metadat attachs, sometimes it doesn't.   To put this another way it looks like the metadata is being attached in PS, but it doesnt always appear in LR. I have no other presets, or develop settings set prior to tarnsferring mages to LR, so it does appear as though LR is not capturing the transferred metadata. This happened all of a sudden. I changed nothing in either program, neither have I changed browser, nor Mac OS platform.

 

Would anyone have any ideas or suggestions, in particular an Adobe Pro (who may be best placed to answer).

 

Thank you in advance.

 

 

 

 

 

TOPICS
macOS

Views

152

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Explorer , Nov 12, 2022 Nov 12, 2022

Thank you so much !

Easy when you know how.

 

https://drive.google.com/drive/folders/1qA-NP360oNL5JyXAxIjsS1cCrGtIMua9?usp=share_link

Has that worked ?

 

Images very underexposed - a result of 'new camera' syndromw. But that is the only new thing in the equation, and this was happening with files taken with my other camera and transferred.

 

Thank you again !

 

Likes

Translate

Translate
LEGEND ,
Nov 11, 2022 Nov 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Using Photo Mechanic with LR can be fussy.  Troubleshooting steps:

 

1. Please do the LR menu command Help > System Info and copy/paste the first ten lines here.

 

2. Describe in detail the step-by-step workflow involving LR and Photo Mechanic. Details matter.

 

3. In LR Library, select a photo that doesn't show the metadata you added with Photo Mechanic. Right-click it and do Show In Finder.  Upload the photo (and it's .xmp sidecar if it's raw) to Dropbox, Google Drive, or similar and post the sharing link here.  I can put both files under the microscope, likely narrowing down where the problem is.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 11, 2022 Nov 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thank you very much !

 

First part below.

Second part (3) will have to send on Sunday when I've worked out how to do it. I don't think I can send by Dropbox as I use the free app only. Its getting late here (UK time) and tomorrow I have committments. 

 

1. 

Lightroom Classic version: 12.0.1 [ 202210260744-9e008017 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Mac OS 11
Version: 11.7.1 [20G918]
Application architecture: x64
Logical processor count: 4
Processor speed: 2.7GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 8,192.0 MB

 

2.

PM:   Select 'tagged' images using drop down menu; select all (Cmd A); Cmd I (opens image content dialogue box); apply template to selected; Cmd E (images transferred to LR import ).

 

Thank you very much !

Will reply back on Sunday.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 11, 2022 Nov 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I'm afraid I have no idea how to  share.

I hope I have put the files in Google drive, but I'm not sure what the sharing link is.

 

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 11, 2022 Nov 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

[This post contains formatting and embedded images that don't appear in email. View the post in your Web browser.]

 

To share a file uploaded to Google Drive, right-click the upload file and do Get Link:

johnrellis_0-1668206640040.png

Change General Access to Anyone With The Link and do Copy Link:

 

johnrellis_1-1668206695163.png

 

Paste the link into your reply here.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 12, 2022 Nov 12, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thank you so much !

Easy when you know how.

 

https://drive.google.com/drive/folders/1qA-NP360oNL5JyXAxIjsS1cCrGtIMua9?usp=share_link

Has that worked ?

 

Images very underexposed - a result of 'new camera' syndromw. But that is the only new thing in the equation, and this was happening with files taken with my other camera and transferred.

 

Thank you again !

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Nov 12, 2022 Nov 12, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I see two files, 20221105-05-11-2022-7324.xmp and 20221105-05-11-2022-7324.XMP, differing only in the case (.xmp and .XMP). The .xmp version looks like it was created by LR, and the .XMP version created by Photo Mechanic.

 

Did you get these out of the same folder or from different folders?  If they come from different folders, then what are those folders, and what is the workflow that uses those two folders?

 

If you got them from the same folder, then it must be from a volume (drive) that is case-sensitive, which can cause problems like this (by default, Mac and Windows are case-insensitive).   Is that a local (internal) disk, an external disk, or a cloud-managed volume (Dropbox, Google Drive, pCloud, ...).

 

Two solutions:

 

1. Use a volume that is case-insensitive.

 

2. In Photo Mechanic, set the option Preferences > Files > File Extensions: Use Lowercase Extensions.

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 13, 2022 Nov 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thank you John,

 

I noticed the upper and lower case extensions as I was retrieving the files. Thought I'd uploaded the RAW file as well. 

Both files came from the same folder. I save the images on a Sandisk SSD (external drive).

 

 I'm pretty sure PS is saving the metadata, and its being rejected by LR.

I'll check PS and the SSD as you suggest, and do a couple of tests runs.

 

Thank you very much !

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 13, 2022 Nov 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

ps - the SSD is case sensituve, but I have alwys used one, even before this startd. Will check both in LR and PS to make sure they are both in synchrony as regards the file extension.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 13, 2022 Nov 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Finally - it worked ! Thanks. Thinking back I remember installing an update and I've never chaecked the file extensions.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines