Highlighted

Grid Pattern Visible in High ISO Image

New Here ,
Jun 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm using release 9.3 of Lightroom Classic. I took some photos of the moon with my Panasonic G9 and 100-400mm lens at ISOs 3200-5000. I downloaded the photos into Lightroom Classic and converted them to DNG. The images have a visible grid pattern. See attached sample. The pattern became more visible as I sharpened the image. I took a low light sillouette photo of a bird at ISO 3200 and did not see the grid pattern. The question is: is the pattern caused by the lens, camera sensor, or Lightroom? The camera and lens are new so I have limited experience with them. I did a google search for this problem with the G9 and didn't find anything. 

 

Additionally, the DNG is 18MB. The exported full-sized JPEG is 23MB. I've never seen an exported JPEG that was larger than the original raw file.  

Topics

Bug, Problem or error

Views

73

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Grid Pattern Visible in High ISO Image

New Here ,
Jun 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm using release 9.3 of Lightroom Classic. I took some photos of the moon with my Panasonic G9 and 100-400mm lens at ISOs 3200-5000. I downloaded the photos into Lightroom Classic and converted them to DNG. The images have a visible grid pattern. See attached sample. The pattern became more visible as I sharpened the image. I took a low light sillouette photo of a bird at ISO 3200 and did not see the grid pattern. The question is: is the pattern caused by the lens, camera sensor, or Lightroom? The camera and lens are new so I have limited experience with them. I did a google search for this problem with the G9 and didn't find anything. 

 

Additionally, the DNG is 18MB. The exported full-sized JPEG is 23MB. I've never seen an exported JPEG that was larger than the original raw file.  

Topics

Bug, Problem or error

Views

74

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Jun 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I do not see the grid. I do see lots of noise, high iso, dark sky, etc.

 

How  much post processing was done? A couple of assumtions, some global as opposed to local editing was done to bring up a dark scene, perhaps use more local processing as to avoid doing much to the sky, do not sharpen the sky.

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 9.3, PS 21.2.1; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.6; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
LEGEND ,
Jun 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

What time was the images shot? full dark? if so, why blue sky?

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 9.3, PS 21.2.1; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.6; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
LEGEND ,
Jun 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Also, please consider editing your first post, and instead of attaching the photo, insert it.

 

davidg36166309_0-1592890969048.png

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 9.3, PS 21.2.1; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.6; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Community Professional ,
Jun 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Please Edit you post to remove the Attached screen shot and Include it in the body of the text of your post.

You do that by Clicking the "More..." link at the bottom of your post, Selecting "Edit Message" and then use the "Insert Photos" icon in the tool bar at the top of the Post/Reply/Edit dialog box like this.

 

2020-06-07 19_13_42-Camera Raw Brush tool problem - Adobe Support Community - 11189555.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Community Professional ,
Jun 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

You included the actual image in your attachment. Size 21.96MBs. I'm not sure you can include that size image in with the text of your post and since it is the actual image does not display what You are Seeing on your screen.

 

To me I do not see any Grid Pattern. I do see Noise and yes the ISO is very high, 3200, This is what I see on my screen @ a 2:1 zoom.

 

2020-06-23 05_59_47-LR Classic V9 Catalog - Adobe Photoshop Lightroom Classic - Library.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...