LAG with Clone stamp and Healing Brush Tool in Photoshop 23.0.2

Explorer ,
Nov 27, 2021 Nov 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

When using the clone stamp tool in PD 23.0.2, there is a significant lag between sampling and applying the sample.  This has been present for the past several versions of PS, but after the latest update, it is still present.  This causes huge delays in editing images, of any size, any make the tool virtually unusable.

TOPICS
Windows

Views

312

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 28, 2021 Nov 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi @edk01 I see you don't have any replies yet, sorry about that. The lag could be due to several things but most likely your system configuration. I notice some actions have slowed down for me a bit but not too horribly. I am sticking with the 22.5.2 Release which is very stable for me so far in a variety of work situations and I've had no problems or lags with sampling or the clone stamp tool. I tried 23 but had to revert as my system is older.

 

What have you done to troubleshoot this so far? Have you matched your specs with the minimum tech specs (Photoshop system requirements (adobe.com) or gone through any of the steps here? Optimize performance Photoshop (adobe.com)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 28, 2021 Nov 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi Jain.  Thanks for the reply.  I may need to revert to a previous version as you have, the delay is really bad.

My PC is an Intel i7 with 32gb RAM, SSD, Nvidia 1060 3gb. 

So far I have tried disabling clone stamp preview, this works, but I really need it, so not a viable solution.All Wacom and Nvidia drivers are up to date.

 

I reset the tools.

Enabled/Disabled Use Graphics Processor
Made sure scratch disks were on another drive
Disabled Flick Panning, Animated Zoom
Tried with 2 layers as well as multiple, in both small and large documents

Any insights tips, would be greatly appreciated.

Cheers
Ed

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 29, 2021 Nov 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You're welcome, Ed. Your system looks good to go. My processor is an i7 as well but with only 16gb RAM. I take it you have plenty of available disk space. I only have 233gb of free space and I keep an eye on that because it seems if I work with anything less than 25 percent free I can't use PS.

 

The only other idea (if you haven't done this recently) is to shut all apps and programs completely down, exit all the way out of Creative Cloud, check for any Windows updates, check Task Manager and quit any instances of CC, run a Disk Cleanup to get rid of temporary files, power your computer completely off (not a restart) and then reboot. Your system might be slow to load everything back at first and it may take more time to fully launch PS the very first time but then things should be working better. It's worth a try if you have 20 minutes or so to do all this as a process of elimination.

 

If none of this makes a difference in the lag, you may want to roll back to see if there is improvement enough to warrant you sticking there for the time being. Please let us know how it goes!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 28, 2021 Nov 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Do you use wacom?!
You can also try this:
Windows > Clone Source panel> uncheck [Show Overlay]

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 28, 2021 Nov 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Omar, this does work, but I really need it for my retouching, so not really a good option for me.

Cheers

Ed

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Feb 21, 2022 Feb 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Just started experiencing lag issues with the Clone tool too. Never had this issue before.

 

Running W10 Pro

32GB Ram

Intel i5 9400F CPU @2.90GHz

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 21, 2022 Feb 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

After a few updates since posting this, I still have the problem too.  Looks like Adobe just don't want to acknowledge the problem let alone fix it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 21, 2022 Feb 21, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Same here. Takes seconds when pressing the clone source with Alt key to get the crosshairs. It used to be instant but now it lags and affects my work. Slow like Lightroom.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 22, 2022 Feb 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Cloning and healing too is most important for rectouching artist. Despite reformat and installing photoshop, experiencing sluggish and delay issues. Affect my work very badly.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 01, 2022 May 01, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi there,

 

Im dealing with the same problme while cloning or healing and touching alt it starts always 

lagging 1-2sec, wich is so wired.

 

I dont know how to fi this can someone help me, been researching now for so many days and found no solution for this!

 

-K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines