Topaz Photo AI plugin

Community Beginner ,
Sep 13, 2022 Sep 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I'll preface this by saying I have had Topaz support actually try to solve this problem by accessing my Mac and they were unable to find a solution. Topaz recently introduced for beta testing a new product that combines several Topaz products into one, called PhotoAI. I have installed it and updated it, removed it completely and reinstalled multiple times. The program shows up in the filters section with all the other Topaz products but when clicking it, nothing happens. Ordinarily when invoking a Topaz plugin, a dialog box opens; it does not in this situation. All of the other Topaz plugins work perfectly as a plugin...except for this one.  I have manually removed and reinstalled the plugin in the PS plugin section. The surprising thing is the program works perfectly as a plugin in LRC. So far the only thing I haven't done is completely remove PS 23.5.0, which I'd rather not do if anyone has any alternative suggestions. I am running Monterey 12.5.1. 

TOPICS
macOS

Views

226

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Sep 13, 2022 Sep 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Sounds like an issue with the Topaz plugin beta, not Photoshop.

This is the risk when trying beta software - there is no guarantee of stability.

I would remove the Topaz plugin and wait until they get the compatibilty worked out with recent PS versions.

Kevin Stohlmeyer
Adobe Community Expert/Adobe Certified Instructor

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Sep 13, 2022 Sep 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Here's the problem....it works for most everyone else in PS. There have certainly been issues with it, especially for people that don't have the recommended hardware, but otherwise I seem to be one of very few that have this specific problem. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Sep 29, 2022 Sep 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I finally got it working.  It hasn't been working for weeks.  I have tried everything.  Uninstalling Photoshop, reinstalling Topaz Photo AI.  Topaz support had me manually install the plugin.  Nothing worked.  

 

Yesterday I double checked and it wasn't working.  I checked because I had a support call scheduled with their support.  This morning there was an auto update on my Mac.  In installed "Command Line Tools beta 3 for Xcode" to version 14.1 and everything started magically working.  Of course this happened the day that I had a support call scheduled.  I checked the log files on my machine and that's the only thing that was installed since yesterday.  Not sure if that helps you, but hopefully it does.

 

I believe that was installed on my machine months ago as some sort of needed software for some python programming I was doing for a data analysis project.  Hope it helps and solves your problem.  Teh person from Topaz told me that he has only seen the problem a few times.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Sep 29, 2022 Sep 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

The issue at hand is what you installed is generally used when coding or testing beta software - which the new Topaz AI still is - it's not publicly released as a final verison.

There are a lot of users on the forum with similar issues that do not have Xcode installed that are stuck.

Adding a beta patch for Xcode shouldn't be necessary to run a plugin for Photoshop.

Kevin Stohlmeyer
Adobe Community Expert/Adobe Certified Instructor

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Sep 29, 2022 Sep 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hopefully this is helpful to someone looking for a solution.

I could care less about whether or not it should or should not fix the problem. Topaz hasn’t been able to track down the problem or solution. This seemed to fix it for me. Hopefully someone searching for a solution finds it helpful.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Sep 29, 2022 Sep 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I do applaud your tenacity to stick with Topaz support and following through. That is a quality we could use more of from users! Glad you got it working!

Kevin Stohlmeyer
Adobe Community Expert/Adobe Certified Instructor

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Oct 03, 2022 Oct 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

After two more updates, removing everything and reinstalling, still will not work as a plug-in in PS only; no Topaz dialog box opening at all, works fine in LRC. Anyone had any success with this particular issue? Has to be something somewhere....Topaz has remoted into my computer and still can't find the problem. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Sep 18, 2022 Sep 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Did you ever receive a solution to this problem?  I'm having the same issue on a new Macbook Pro running the latest version of Photoshop.  As a last resort, I even uninstalled and reinstalled Photoshop.  It works fine on an older IMac running the latest version of Photoshop.  

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Sep 19, 2022 Sep 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I would go back and talk with Topaz. Adobe is not going to "fix" Photoshop to run with third party plugins. The responsibility is with Topaz to ensure their plugins are updated to work with the latest PS builds.

Otherwise it is up to the user to turn off PS auto updates and remain on the current working version until there is confirmation Topaz works with new builds, then update.

"It works for most everyone else" doesn't mean much when each persons configurations are different. It could be a conflict with another plugin or peripheral that you may have and it varies from user to user. Just because people aren't posting on the Adobe forum, doesnt mean they arent't contacting Topaz support regarding this beta.

Kevin Stohlmeyer
Adobe Community Expert/Adobe Certified Instructor

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Sep 19, 2022 Sep 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I agree with you. I’ve reached out to Topaz and awaiting their reply. Just curious if anyone else found a solution. This was the first place where I found someone with the same problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines