• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
2

Premiere Elements 2023 Crashing on MP4 Export

Explorer ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi all,

 

I am trying to export a 4K video that's approximately 90 mins long. This PC definitely has the specs for it so not sure what's happening:

 

Windows 11 Pro 64-bit

CPU: Intel 13th Gen i9 Processor

RAM:  64.0GB
Motherboard:  Gigabyte Technology Co. Ltd. Z790 AERO G (U3E1) 
Graphics: NVIDIA GeForce RTX 4080 (ASUStek Computer Inc) 
Storage (SATA):  3726GB Western Digital WDC WD4003FZEX-00Z4SA0 
(SSD): 931GB Samsung SSD 980 PRO 1TB 
 
The error in the event log is:
Faulting application name: PremiereElementsEditor.exe, version: 21.0.0.0, time stamp: 0x6424615b
Faulting module name: mc_enc_avc.dll, version: 11.4.0.5253, time stamp: 0x6183de9f
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x000000000028352d
Faulting process id: 0x0xE94
Faulting application start time: 0x0x1DA6325CCA7F370
Faulting application path: C:\Program Files\Adobe\Adobe Premiere Elements 2023\PremiereElementsEditor.exe
Faulting module path: C:\Program Files\Adobe\Adobe Premiere Elements 2023\mc_enc_avc.dll
Report Id: 0629b98c-a03b-4669-b707-f30567f39aae
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:
 
It's crashing only a few minutes into the export, every time.
 
Here are the last parts of the logs:
Premiere Elements Log.txt

DigitalVideoLimiter
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE Lumetri
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE AESDRConform
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro ClipName
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro Timecode
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE DigitalVideoLimiter
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro ClipName
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro Timecode
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE DigitalVideoLimiter
Ticks = 197094 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE AESDRConform
Ticks = 197110 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro ClipName
Ticks = 197110 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro Timecode
Ticks = 197110 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE DigitalVideoLimiter
Ticks = 197110 <41032> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE AESDRConform
Ticks = 214703 <42116> <MCCallback> <5> err_printf: Seek out of range. No next_key frame available

Ticks = 215047 <42116> <MCCallback> <5> err_printf: Seek out of range. No next_key frame available

Ticks = 417141 <41616> <dvascripting.ScriptingThreadHangMonitor> <5> Scripting Thread Blocked for 9.08319 seconds.
Ticks = 417141 <41032> <MZ.MainThreadHangMonitor> <5> Main Thread Blocked for 9.08244 seconds.

 
Premiere Elements Log-last.txt:

Ticks = 182406 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro Timecode
Ticks = 182406 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE DigitalVideoLimiter
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro ClipName
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro Timecode
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE DigitalVideoLimiter
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE AESDRConform
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro ClipName
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE PPro Timecode
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE DigitalVideoLimiter
Ticks = 182422 <8176> <StandardFilterWrapper> <5> Not able to create video filter for standard filter: AE.ADBE AESDRConform
Ticks = 199797 <32904> <MCCallback> <5> err_printf: Seek out of range. No next_key frame available

Ticks = 200172 <32904> <MCCallback> <5> err_printf: Seek out of range. No next_key frame available

 
PremiereElementsEditor_2024-02-19_222827_[PC_NAME]crash:

Crashed thread: 128 [51744] THREAD_PRIORITY_NORMAL


Exception Code: EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION
Exception Parameters: Access violation writing location 0xffffffff729539fe
Exception Message: 3221225477 The instruction at 0x%p referenced memory at 0x%p. The memory could not be %s.


Application Specific Information:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Premiere Elements 2023\mc_enc_avc.dll

 
Any thoughts welcome, thanks.

 

TOPICS
Crash , Error or problem , Export

Views

798

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Correct answers

Explorer , Mar 02, 2024 Mar 02, 2024

I have an update on this. Haven't heard from Adobe Senior Support but I'm like a dog with a bone with this kind of stuff and like to do my own analysis (coming up to 8 or more hours trying to diagnose this issue now, at least). There was something else (besides the high temps when exporting) making me think this may be CPU related. There was this entry in the system log:

A corrected hardware error has occurred.

Reported by component: Processor Core
Error Source: Corrected Machine Check
Error Type: I

...

Votes

Translate

Translate
Community Expert , Mar 02, 2024 Mar 02, 2024

Very interesting

 

My CPU is a K model so I 'could' overclock... but I never do... the small gain in performance is not worth the possible reduction in the life of the CPU

 

You were not overclocking but you needed to underclock to get the CPU to run properly... very much an Intel problem

 

Votes

Translate

Translate
Community Expert ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

>NVIDIA GeForce RTX 4080

 

Are you using the Studio driver or the default gaming driver that Windows installs?

 

nVidia Driver Downloads https://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
-for all Adobe programs use the STUDIO driver, not the GAMING driver
-To achieve the highest level of reliability, Studio Drivers undergo extensive
-testing against multi-app creator workflows and multiple revisions of the top
-creative applications from Adobe to Autodesk and beyond

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi John,

 

I use the gaming driver (as this is predominantly a gaming PC), that's what I've always used - albeit this being a relatively new PC and the first time I've tried rendering anything on it. The previously PC wasn't as highly specced, used the nVidia gaming drivers and never had an issue.

 

Could it be the CPU overheating too often? I see it spiking at around 95C during the render but I thought that's pretty normal for this kind of CPU intensive activity.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I'll also add that I created a short 10 min video to test, and it also crashed out, within seconds with the same error.

Adobe support advised me to reinstall the program but it hasn't fixed it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I have different hardware and my version is 2021.4 (2021 has had 4 updates... have you checked for updates of your version?)

 

I don't know what mc_enc_avc.dll is, so I don't know if it part of Windows or PrElements... you might google to see if you can find out what that dll is part of

 

Try right clicking the EXE and selecting Run as Administrator to be sure the program has full Windows permissions

 

Try https://support.microsoft.com/en-us/help/2977003/the-latest-supported-visual-c-downloads
or https://helpx.adobe.com/x-productkb/global/troubleshoot-c-runtime-errors-products.html

to see if the problem is with the Windows runtime

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, it is MainConcept AVC H 264 Encoder commonly used in video encoding. "The file mc_enc_avc.dll is a resource of Adobe Dynamic Link, a feature included in the Adobe Creative Suite that eliminates intermediate rendering between programs."

How actually do you check for Premiere updates? Thanks ...

Yes I tried running as admin and same issue.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

It says it's up to date (and would be as I just did a fresh install)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 20, 2024 Feb 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

>How actually do you check for Premiere updates?

 

I work in Expert mode... click Help... bottom of the drop down window... in my 2021.4 Updates is not active

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 20, 2024 Feb 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I'm out of ideas... the only time I did a small test with some downloaded 4k files I had zero problems... but, that is with my version and my hardware... so I can't offer any other suggestions

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 20, 2024 Feb 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Based on my memory of previous questions like this, the problem usually lies with the source footage.   In other words, some part of the project has flawed or incompatable footage.   Usually it is either a damaged clip or non-camera footage.   One way to test for a damaged clip is to use the work area bars and export using the check box for "Work Area Bars Only".   

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 20, 2024 Feb 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Bill. That's why I did a new project with 6 or 7 of the source videos, no effects or anything like that. Even that crashed after a few seconds or minutes. 

This is the final video I've been making (it's a holiday video), the last part of our trip. They are all similar. None of the other ones had any issues, that said, it was on my older PC and this is a new one.

2nd level Adobe support are going to give me a call today about it and remotely connect. Fingers crossed.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 20, 2024 Feb 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

 

2nd level Adobe support are going to give me a call today about it and remotely connect. Fingers crossed.


By @__Nat__

 

Good luck and please post the results!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 20, 2024 Feb 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

No one's called yet, but I thought I'd try something. I unticked using the GPU for rendering (which frankly seems ludicrious to me) and I was able to render the timeline at least - only the small test file at this stage. I'll wait til I'm finished work for the day and I will try exporting tonight, and if that works, exporting the big 90 min video.

If it works, then perhaps it is a GPU/nVidia driver issue after all (even thought the error logs aren't indicating that).

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 21, 2024 Feb 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Sadly no, still crashing on the big file even just rendering the timeline ...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 21, 2024 Feb 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Can you try picking some smaller sections of the project with the work area bars and output using the work area bars only check box?  (Keep the GPU off.)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 21, 2024 Feb 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Thanks - I tried just exporting the first 3 videos in the timeline and checked that box, but same crash occurs (this was just even on the test video).

Followed up with support, someone will be calling me but don't know when.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 21, 2024 Feb 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

use https://handbrake.fr/ open source transcoder/converter to convert to a different codec

Handbrake tutorial https://www.youtube.com/watch?v=xlvxgVREX-Y&t=34s

 

I have not used this, but while doing a search for other software this site was one result... it claims to do a lot of things with video, so you might want to take a look https://www.winxdvd.com/winxvideo-ai/

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 22, 2024 Feb 22, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Just to update everyone, the L2 tech called me this afternoon and he turned off the GPU processing in a config file as well, just to rule out the GPU completely (this apparently means the GPU isn't used at all, whereas the setting in Preferences just means it's not used for rendering/exporting). The test 15 min video did export after that, but the 90 min video export still crashed literally 3 mins after he said he will call me in an hour to see how it went (of course!) - it had run for over 5 mins which it hadn't been previously so we were cautiously optimistic. 

So waiting for him to call back. The error message is different however:

Crashed thread: 108 [43468] THREAD_PRIORITY_NORMAL


Exception Code: EXCEPTION_PRIV_INSTRUCTION
Exception Parameters:
Exception Message: 3221225622 {EXCEPTION} Privileged instruction.

This gets curioser and curiouser. Literally can't find any mention of that error in regards to Adobe products.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 23, 2024 Feb 23, 2024

Copy link to clipboard

Copied

>Exception Message: 3221225622 {EXCEPTION} Privileged instruction.

 

Have you tried what I suggested about right clicking the EXE and selecting run as administrator?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 23, 2024 Feb 23, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Sure did - didn't resolve sadly

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 23, 2024 Feb 23, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I tried it again for you just now. This error is back when I do that, but it nearly get to 50%:

Exception Code: EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION
Exception Parameters: Access violation reading location 0xffffffffffffffff
Exception Message: 3221225477 The instruction at 0x%p referenced memory at 0x%p. The memory could not be %s.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 23, 2024 Feb 23, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Reading your latest message about memory makes me think that you MAY have a ram problem

 

>RAM:  64.0GB

 

What ram and how many 'sticks' ?

 

I have 64Gig made up of 4x16Gig... is yours also 4x16 or maybe 2x32Gig?

https://www.amazon.com/TEAMGROUP-3200MHz-PC4-25600-Unbuffered-Computer/dp/B086X2FYW9/

 

What you MIGHT want to try is shifting your ram around... pulling all but one stick (check your motherboard manual to find out where to put a single stick so the computer will work) and do some testing to find out if one of your ram sticks has a problem

 

Or, with everything as it is, find a memory test program

 

I have NO idea if your problem is really a bad ram cell, but I don't have any other ideas

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 23, 2024 Feb 23, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Thanks.

 

It's x2 32 GB: 64GB DDR5 (2x32G) Corsair 5200MHz CMT64GX5M2B5200C40 Dominator Platinum RGB RAM

 

I can memtest on reboot perhaps overnight, cos it takes awhile. Worth a try.

 

The L2 tech called back BTW and he couldn't find what was wrong. It now needs to be escalate to the senior support team.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 24, 2024 Feb 24, 2024

Copy link to clipboard

Copied

For me, I would still try removing one ram stick and leaving one in the 'main' motherboard slot and running a test... then switch and run with only the other ram stick

 

Also, my motherboard is ASUS-Prime-Z490-P that I bought January 2021... and I had to do a BIOS update to go from Win10 to Win11... so is your BIOS up to date?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Feb 24, 2024 Feb 24, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I have the latest BIOS from Dec last year yes.

I'll have a think about when is a good time to try what you've suggested with the RAM. I'm not really a hardware person & my PC case is a bit of a pain to mess with, it's all glass for the most part.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines