• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Line + Round Caps + Trim Paths + Motion blur = Ghosting Artifact

Participant ,
Oct 24, 2022 Oct 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi this is a bug that has been tormenting me since 2017 but as a young lad I didn't know these forums existed.

 

When you make a line with a stroke add round caps to that line. Add a trim paths & enable motion blur.

Than animate the start from 0 to 100%.

You get a nasty ghosting artifact when the line should completely dissapear.

You don't have this issue with the butt cap.

 

https://i.gyazo.com/c8b4fd218704ca1dc4b179399ffbc1f2.mp4 

Here is a gif of the issue. I also dropped a download link below.

With the project file. 

 

Hopefully you guys & gals can look into this 🙂

 

M1 Max, Ae 23.0.0

 

Much love,

 

Dierenwinkel

 

 

Bug Investigating
TOPICS
Compositing and VFX , Workflow

Views

449

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Pinned Reply

Adobe Employee , Nov 01, 2022 Nov 01, 2022

Thank you for that extra info, @Dierenwinkel Doc. We are able to see the issue; it appears that the trimmed Stroke renders differently on the last frame of the animation depending on where the CTI is placed. We've now got a ticket opened to investigate this behavior.

 

Thanks again for reporting this and for the additional hint as to how to reproduce the issue,

- John, After Effects Engineering Team 

Status Investigating

Votes

Translate

Translate
7 Comments
Adobe Employee ,
Oct 24, 2022 Oct 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi @Dierenwinkel Doc,

Thanks for making this report. To be honest, the gif and project file you've shared both appear to show Motion Blur behaving as it's expected to by blending previous and upcoming frames together. In the project file, I don't see quite the same issue as in the gif: once the time reaches the second keyframe on the Start property, the line is disappearing as I would expect.

 

Have you tried adjusting the Motion Blur settings for your composition to change the final render result?

 

Thanks again,

- John, After Effects Engineering Team 

Status Acknowledged

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Oct 25, 2022 Oct 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi since the reply button is still broken I will do it this way. Sorry for giving u guys extra work but this is the only way to communicate for me atm.

 

@JohnColombo 

The bug is really really weird. So when I reopened the project I didn't get the bug but I got the correct behavior. With a round cap!

 

Now change the round cap to butt cap in your project and it will have the bug.

 

It's gone if you reopen the project.

 

https://i.gyazo.com/72fe249b7134b34b410481a7387e0279.mp4

Here is a gif of the issue in action.

 

Hopefully this also works on your end.

 

M1 Max, AE 23.0.0

 

Much love,

 

Dierenwinkel

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Nov 01, 2022 Nov 01, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for that extra info, @Dierenwinkel Doc. We are able to see the issue; it appears that the trimmed Stroke renders differently on the last frame of the animation depending on where the CTI is placed. We've now got a ticket opened to investigate this behavior.

 

Thanks again for reporting this and for the additional hint as to how to reproduce the issue,

- John, After Effects Engineering Team 

Status Investigating

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hey John,

Any info on when this bug will be fixed?

I encountered the issue again in a quite nessisary asset we use for our company. 

 

Much love,

Dierenwinkel

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi @Dierenwinkel Doc,

Thank you for your patience as we're continuing our investigation. The issue has been filed and assigned, but there is not yet a fix in place. I'll be sure to keep this thread updated once a fix is available in the Beta builds.

 

Cheers,

- John, After Effects Engineering Team 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the reply John!

Looking forward to seeing your next message when its in the beta build!

 

Much love,

Dierenwinkel

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jun 12, 2024 Jun 12, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Motion blur and trim paths has has this issue for YEARS, so I have little hope that it will be fixed any time soon....

Votes

Translate

Translate

Report

Report