Adobe After Effects preview not working properly on Apple M1

New Here ,
Apr 16, 2021 Apr 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello everyone! 

 

I have just done my first AE project using a apple M1 and I have experienced terrible preview issues. I am using a new Mac mini (M1, 2020) with 16 GB of Memory. The project I was working is quite simple. It is a 30s 1080p retail TVC with 98 layers (including, AE text, AI and PSD layered files) and no effects applied.

 

The performance to preview frames and doing the animation was flawsless, super fast response for anything. However, when I added the Voice Over audio file (WAV) and tried to preview in order to sync audio and video it did not work at all. It was playing inconsistently, sometimes playing the video slower than the VO, sometimes playing the VO slower with the sleepy voice effect. The preview was so bad that I had to give up and finish the project on a Macbook pro i7 with 32Gb of RAM, which handle the project and previews without any problem. I have attached the fist version of the animation so you can see how simple it is.

 

I tried everything. Firstly I tried to purge the memory and I was surprised that AE was using less than 500mb. Than I played with different combos on preference/memory & performance. Tried work with different audio formats aif, m4v, mp3... Tried turn the motion blur off, preview in quarter resolution, all those things you only do when you have to preview a mosnter 4K project with lots of havy plugins applied. But this simple sync task on this simple project was too tough for AE on M1.

 

I am wondering if I missed something. I know AE is not optimized for M1 yet, but being unable to sync audio and video is a serious downside and I would not recommend an M1 for a friend after that.

 

If anyone experienced similar issues and found a fix, please let me know.

 

Thanks

TOPICS
Audio , Error or problem , Performance , Preview

Views

394

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 20, 2022 Jun 20, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I am also having the same problem.. and I want someone to help me out

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 22, 2022 Jul 22, 2022

Copy link to clipboard

Copied

im in the same boat 
for me it worked great untill today and i tried EVERYTHING 
from updating deleting AE. Purging . deleting everything . making space. 
updating my mac ! getting assitance - and NOTHING.
the Preview is lagging , sloppy unwatchable even on Low Resolution
id like assitance caus im out of ideas 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 03, 2022 Aug 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Please fix this error. It's unusable. Have to restart my machine for 5 minutes of normal uninterupted work. Just having a few video files is enough to make to previewbar hang on a few frames.

 
 
 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 03, 2022 Aug 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

That's weird, and definable frustrating.

 

What's is the AE version number and which version of macOS?

 

i can try to duplicate the issue on my M1 Mac Mini.

 

 

-Warren

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 03, 2022 Aug 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Take a closer look at your hardware configuration.   For example, where is the source footage being stored? What other applications are running in the foreground or background?

 

I downloaded your sample clip, imported it into AE; created a new Comp from it; exported a WAV from the MP4, imported the resulting WAV, and placed it in the Comp; started a Preview and let it run while recreating some of the artwork in Illustrator; imported the AI file as a Comp and started rebuilding the animation.  

 

The Info Panel indicated that the Preview dropped out of real time a few times, but it was only temporary and AE performed as expected the entire time.

 

macOS Big Sur 11.6.7 (20G630)

Mac mini (M1, 2020)

16 GB

2TB Flash Storgae

 

After Effects 22.5.0 (Build 53), 46% Used of 16GB

Illustrator 26.3.1

 

The attached screen recording doesn't have audio, but the audio track was playing during the AE Preview.

 

Hopefully, it's easy to troubleshoot whatever is causing the performance issue on your end.

 

 

 

-Warren

 

 

 

 

 

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines