Lightroom Classic: Keywords transferring from laptop to desktop - existing keywords do not transfer

2 Votes
Explorer ,
May 25, 2019 May 25, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I use a laptop when travelling.  I have exported the keyword list from my desktop to the laptop.

I added a new photo onto the laptop with the keywords"barkblur' and 'persontest".  They show on the laptop keyword list.  'barkblur' is an exisiting keyword and shows in the folder structure. Whilst 'persontest' a new keyword shows outside the folder structure.RackMultipart20190526457481k6v-e33ab19e-128d-4c16-bf26-0f5a8d874a46-1884533182.png

RackMultipart2019052661715uu7a-ae69b4a3-94d5-408d-8167-5f6d9197e958-433064412.png


I then selected the folder and chose export as catalog and ticked export negative file and include available previews. and saved it to an external hard drive as TEST. Then copied the TEST exported catalog folder to my desktop computer.

On the desktop the only one of the keywords show on the photo - 'persontest' only and not 'barkblur'. Person test is a new keyword and bark blur is an exisiting keyword.



Image is not available




 IN the keyword list the 'barkblur' numbers have not increased and the 'persontest" which is the new keyword does show.



Image is not available





I hope someone can help with this. Thank you
Bug Investigating

Views

11

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
24 Comments
Community Beginner ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

One step you did not mention is  the import from the test catalog into your maincatalog. Did you do that?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Yes I did: I added a folder in Lightroom on my desktop and did File - import from another catalog and chose file from Hard Drive and then chose the lrcat.  Then imported to Lightroom.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

And do these keywords show when opening the Test catalog in Lightroom?
This way it's possible to narrow it down to the export proces or import proces.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

The last 2 screenshots show that only one keyword (the new one) transferred over to the desktop catalog.  So persontest transferred over whilst barkblur (an existing keyword) did not.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Yes but we don't know if this happend at export or import

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

When I transferred the catalog over I used a thumb drive.  I just opened the thumb drive lrcat and the keywords show as below.  So this makes me think that the keywords already in the folder structure do not export to the Test Catalog.?RackMultipart20190526588811mu8-41015f7e-d906-4725-b282-d63092254bfb-1946832393.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

A test of one test sample is no test. I would suggest you first try this again, because this is not normal behavior.
-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Only the keywords that are assigned to the photo's that are in the exported catalog are exported.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

The screenshots clearly show that they are both assigned.
-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Note that in the screenshot of the Keyword List of the exported catalog, BLUR is a leaf keyword (no child keywords) -- it has the number 0 following it, and its expand triangle is greyed out. That is, LR has put COLOR/SHAPES/BLUR > BLUR into the exported catalog but not the leaf keyword "barkblur".  

Normally, LR only puts that part of the keyword hierarchy into the exported catalog that is actually assigned to the exported photos.  So the fact that BLUR is included but not its child "barkblur" strongly indicates there's some kind of bug.

I tested whether the keyword attribute Include On Export affects which keywords are placed in the exported catalog -- it doesn't. 

So I agree with Johan, try this again, with a single, different photo assigned the the two keywords "barkblur" and "persontest".  Do both keywords make it into the exported catalog? Provide a screenshot of the Keyword List panel of the exported catalog.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Dear John

We seem to be narrowing this down, thank you for  your reply so far. I tried it again and same results


These are the keywords I assigned to the image

RackMultipart2019052693558w3m1-d6e7128d-46da-4093-bf86-ac9d15d9e7fc-1402262211.png

This is the keyword list on the laptop
RackMultipart2019052693558hwhj-f74a9063-ab71-44b3-b868-09f67360142d-363450206.png


This is the keyword when exported to the desktop





RackMultipart2019052686978uq1n-fe9ed517-f63b-4138-82ba-9cc2f0732171-1686187738.png

    
And the keyword list

RackMultipart20190526891717pn9-8f4174f5-3bb1-4a7b-9550-c5d91edcc00b-2082694384.png



Regards
Belinda


Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

When you open the catalog you exported, what does the Keyword List look like?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi John  the last screen shot shows this. This is after I have imported into my desktop Lightroom.  

When I transfer the catalog from the laptop to the desktop I use a thumbdrive.  Below is the screen shot when I open the lrt cat on the thumbdrive before I import it into my desktop Lightroom.  I also have screenshots of all the steps that I do when transferring the catalog if you need to see them.



RackMultipart2019052613749z9zg-aa9a8e4c-f12d-4500-8f12-0fbb2b3eff8a-1228158665.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

In a previous post, you showed the Keyword List of the thumbdrive catalog, and it didn't show "barkblur", "birdblur", or any of the other keywords under BLUR?

https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/keywords-transferring-from-laptop-to-desktop-...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I will screenshot 3 images: I hope these are clear.
Keyword list laptop
RackMultipart20190526848821sru-1f0b00ed-eec4-4a3e-ba3b-617f09bc5980-1837119831.png


Keyword list on thumdrive - i did export as catalog - save to external hard drive and ticket export negative file and include available previews.  Then I transferred the thumbdrive to my desktop and opened the lrcat from the thumbdrive.

This is the keyword list:

RackMultipart201905262178318yv-b045ac48-126a-49ff-9290-95f2c6997e40-1601984648.png

And the keyword box next to the image has a greyed out "working" in it.

Then when I import from the thumbdrive to my desktop using Import - another catalog into my Lightroom desktop I get this keyword list



RackMultipart2019052683560palh-a6ccc0bc-f0f5-4ccf-811e-da5c7968716a-908207557.png


and this in the keyword field
RackMultipart201905261309991mf-06304275-2204-40c7-bf97-6339c1d68acb-1190431875.png

So it looks like something in the export process from the laptop to the thumbdrive?  Shall i send you the screenshots of the process that I do?
Thank you
Belinda





Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

"And the keyword box next to the image has a greyed out "working" in it."

That's interesting. How about a screenshot of the entire LR window, including the "working" message?  That could provide additional clues.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Entire window of Lightroom from the lrcat thumbdrive

RackMultipart2019052714656xq7u-5b87f344-f3bd-4293-9fe5-f9e457ee8f4b-881547251.png

Close up of the keyword window showing 'working' in it

RackMultipart201905271070671kv-ee298ca1-999f-4dd6-b77e-629b4c4b6a69-738467844.png

Screenshot of the folders in the Thumbdrive - note I only am able to import the lrcat and nothing else.

RackMultipart2019052712575244b-a0a48247-ded3-467a-8711-98bbf2d1e683-1035032532.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

That "working" in the Keywording panel is also worrisome.  I assume it never goes away. In other contexts, that has been a symptom of underlying bugs.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Some more troubleshooting steps:

1. On your laptop LR, is the setting Preferences > Treat '/' As A Keyword Separator checked or unchecked?

2. On your desktop LR, is the setting Preferences > Treat '/' As A Keyword Separator checked or unchecked?

3. In your laptop LR's Keyword List, right-click the keyword COLOR/SHAPES/BLUR and do Edit Keyword. Change the name of the keyword to "COLOR SHAPES BLUR" (replacing /'s with space). 

4. Export the folder as a catalog as you've been doing.

5. Open that exported catalog in your desktop LR (don't import it into the main catalog yet). 

6. Do you see "barkblur" in the Keyword List?  Do you see "Working..."?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 26, 2019 May 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Preferences > Treat '/' As A Keyword Separator checked or unchecked? - they are unchecked on both the laptop and desktop.

I removed the test image.
I changed the keyword to "COLOR SHAPES BLUR" (replacing /'s with space). 
I imported the image again and added keywords barkblur and persontest.

Below is the keyword list on the laptop
RackMultipart20190527386071csw-86569d84-ec87-4332-8cdd-92d2a2614274-309871387.png

I then exported the catalog to my thumbdrive. Unplugged it and put it onto my desktop.
I opened the lrcat from the thumbdrive and this is the keyword list
RackMultipart2019052745002vvsr-db514da5-8c72-4e0f-9307-c97c46fef3b3-759495482.png


and this is the keyword window still with the ' working' in greyRackMultipart2019052729063f7os-b404fecc-b310-4fc9-b16b-3392cb25663a-1869469934.png













Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
May 28, 2019 May 28, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi John 
I wonder how you are going looking into this.
Thank you
Belinda

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
May 29, 2019 May 29, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I've run out of ideas about what's causing this behavior or how to work around it -- sorry.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Jun 03, 2019 Jun 03, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I can reproduce it with Belinda's catalog. It's not barkblur that's going missing, it's the COLOURS SHAPES BLURS parent keyword, even when that's renamed to something simple. Bugged as LRD-4201240
-------------------------------------
The Lightroom Queen - Author of the Lightroom Missing FAQ & Edit Like a Pro books.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Jun 04, 2019 Jun 04, 2019

Copy link to clipboard

Copied

LATEST
Thank you very much

Votes

Translate

Translate

Report

Report