Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


P: Tif smart previews not updated in develop mode in mobile

7 Votes
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Ok first the setup:
I start with LR Classic (in a shared album, smart-previews in the cloud) and send a RAW to Photoshop, after I'm done with my edit the saved tiff gets added my LR classic and automatically added to the shared album as a smart-preview too (thats nice).

In LR Mobile I can see my edit in develop mode and in the preview, so far so good.

Then later I continue working on that tiff (sending it to Photoshop via LR Classic again, so LR gets the update). And it does get the update, LR classic shows the changes I have done.

Back to mobile, here I get the old version in develop mode, the preview thumbnail gets updated to the new version, if I open the tiff smart-preview into activity, rating, or info view, I see the updated version as it should be.

But if I get into develop mode in LR mobile, it shows the current version (as it should be), but only for a second and then switches to the version that was first shared when I saved the first edit (that is now outdated and not what LR classic shows or whats actually in that file).

If I switch from develop to the activity, rating, or info views it remains the incorrect older version, If I get back and go into activity, rating, or info view directly without going through develop, its the current version as it should be again.

Biggest problem, on export I always get the old outdated version of this photo, even if I don't export out of the develop mode view.

Bug Investigating
TOPICS
macOS, Windows

Views

61

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Mar 06, 2020 Mar 06, 2020
With Store Album Locally enabled, I can duplicate this. I will log a bug with the Android team. Thanks for the report.  As a workaround: You can unsync the file from Lightroom Classic Allow the sync to update on the Android device Resync the updated file from Classic. 

Votes

Translate

Translate
34 Comments
Engaged ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It is normal, it is badly messed up .... LR mobile is that for the development made in LR Classic or Mobile, it does not 'yet' know how to process files edited in editors external to LR. And probably it never will be.
Look at how is integrating PS and PS mobile and you will understand!
Yves Crausaz, Suisse, retraité actif dans le monde de la photo et des arts graphiques.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

No its not normal, if the thumbnail updates correctly so should the whole smartpreview.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The Lightroom Web interface also shows the correct photo in develop mode.

So its definitely a bug in LR mobile Android not getting the info that the file was updated.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Not necessarily. If you go to https://lightroom.adobe.com and look at the TIF after the second edit, has the second edit made it to the cloud?  This may be Lightroom Classic failing to send the re-edited version to the cloud rather than Android failing to pull it back down.
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Already answered with the post above yours.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes, when I refreshed the screen your other post appeared.  Does this happen every time or just occasionally?  Is your Android device connecting via Wifi or Celluar?
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Well it's the second time I noticed it, most of the time I do my edits in one go (or don't do major changes I notice at once) , so it might happen every time.

Sync is set to wifi only, this bug is consistent on 3 other Android devices I use.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Just so I have steps correct.

1. From Lightroom Classic: Sync Tiff to Cloud - Allow to download on Android
2. In Lightroom Classic - Edit in  Tiff from step 1 (Choose Edit Original)
3. In Photoshop - edit image - save
4. New Edit Appears in Classic - allow to sync
5. New Edit Appears in Cloud - allow time to sync to Android
6. Android syncs and shows all syncing activity complete but image does not update in Android?

Did I miss anything? Are you doing anything differently than I mentioned?
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Sounds about right, maybe missing that the thumbnail gets updated on Android but the image switches back to the initial version on the develop screen on the mobile device.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

One detail, the albums are set to "store locally" on the mobile devices, maybe it has something to do with it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

With Store Album Locally enabled, I can duplicate this. I will log a bug with the Android team. Thanks for the report. 

 

As a workaround:

 

  1. You can unsync the file from Lightroom Classic
  2. Allow the sync to update on the Android device
  3. Resync the updated file from Classic. 

 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 06, 2020 Mar 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 16, 2020 Jun 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This is still not fixed.  😞

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jul 22, 2020 Jul 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hows the fix coming along? Its still annoying having outdated photos in the LR app and accessing them via the web interface to get the correct version.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 09, 2020 Aug 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

A similar issue was reported recently in the Lightroom Classic forum.

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/edits-on-photoshop-not-showing-on-lightroom-mobile/...

I've come up with a simple three step 'Edit in PS' that fails consistently on my Windows 10 system using LR Classic 9.3, PS 21.2.1, Camera Raw 12.2 and Lightroom Mobile for Android 5.3.1 on my Samsung Note Pro 12.2" tablet.

From inside Lightroom Classic:

1) Raw File> Edit in PS> Add a text box to record steps
2) PSD File> Edit in PS> Add a new line of text and Crop Image
3) PSD File> Edit in PS> Add a new line of text
(Use 'Save' after each step and not 'Save As')

All three steps display properly in LR Classic's Library and Develop modules and sync to the Web app. Steps 1 and 2 sync properly to LR Mobile for Android 5.3.1, but not step 3 and succeeding Edit in PS> Edit Original operations. It's frozen in time!

As Donna Wetter mentions when I switch from Grid View to Loupe or Develop view  I see a preview with all edits properly applied for about 1.0 sec. So a Smart Preview with the latest edits has been downloaded to the mobile device, but is being over-ridden by the earlier Smart Preview.
Rikk Flohr said: With Store Album Locally enabled, I can duplicate this.
FYI-on my LR Mobile 'Store Album Locally' is NOT selected.











Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Aug 09, 2020 Aug 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Similar or same, this thing has been acknowledged as a bug since almost half a year, something should happen during that time.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 09, 2020 Aug 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi Donna, at the Lightroom forum link I posted on of the users does not see the issue on his iOS devices. What mobile device(s) are you using that exhibits the issue?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Aug 09, 2020 Aug 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

All infos are in the first posts before Rikk Flohr said he can reproduce it, no reason to repeat myself.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 10, 2020 Aug 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes! Same problem.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 10, 2020 Aug 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Donna, as a Champion and ACP I have the ability to work directly with *Rikk Flohr and other Adobe staff. In fact I'll be meeting with them tomorrow via video conference. Just trying to gather additional information for the meeting to determine if it is device or Android version specific. I'm using Android version 5.1.1 (Lollipop), which was the last version update for my Samsung Note Pro 12.2" tablet. It's now up to version 11.

I'll also be discussing a LR Mobile for Android issue with color management that was reported over a year ago. It would be helpful if you could add your comments at the below report concerning what you're seeing on your android mobile devices. Thank you.

https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-classic-collection-sync-to-lr-mobil...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 10, 2020 Aug 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I use an iPhone and Samsung tablet. Same scenario, start process in Lightroom classic. Upload photos to Lightroom cc. Make edits in photoshop, save. Then make more edits. Eventually the new edits no longer export correctly from iPhone using Lightroom mobile. They do seem to work on Samsung tablet.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 10, 2020 Aug 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you *GRP Imagery. What model Samsung tablet and Android version are you using?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Aug 10, 2020 Aug 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Android through  versions 6 to 10 on multiple devices. Somehow the "locally stored" (its important to have that option active) smart previews are out of the update loop, while they are fine when viewed with the web account.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 11, 2020 Aug 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for the information. I discussed the issue during today's meeting with Rikk. He will followup with the Adobe Engineering team on current status of a fix.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Aug 12, 2020 Aug 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Is there any progress on this problem, that makes using shared albums in shared projects hard to handle: https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/sorting-photos-in-shared-album?topic-reply-li...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines