Catalog - same photos, same location but shown twice

New Here ,
Jul 18, 2018 Jul 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I am sure that this is a common problem but have been unable to find any answers when searching the forum. I have just migrated my files and catalog from one iMAC to another and on my new iMAC have two references to each image. Screenshot shows this in detail better than I can describe. I am the user: "Alan" and "alan" , (there is only one account) and as said, the image files are not duplicated, just the catalog entry. If I delete one of the duplicates, all the photographs disappear from the other.

Screenshot 2018-07-18 10.55.15.png

Views

598

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Community Professional , Jul 18, 2018 Jul 18, 2018
This is a well-known problem, called the 'Capitalisation problem'. Basically, what happens is that you have two different user folders, one called 'Alan' and the other one called 'alan'. In other words, the names are the same, except for the capitalisation. Because MacOS is case-insensitive, it sees those two folders as one and the same folder and so it deals with this without you even being aware of it. But Lightroom is case-sensitive, so Lightroom does see two different folders.Most likely, yo...

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional ,
Jul 18, 2018 Jul 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

This is a well-known problem, called the 'Capitalisation problem'. Basically, what happens is that you have two different user folders, one called 'Alan' and the other one called 'alan'. In other words, the names are the same, except for the capitalisation. Because MacOS is case-insensitive, it sees those two folders as one and the same folder and so it deals with this without you even being aware of it. But Lightroom is case-sensitive, so Lightroom does see two different folders.

Most likely, your 'real' user folder (the one you see in the Finder) is 'Alan', so you have to merge the other one (but check this first). Here's how to do that:

1. Backup your catalog.

2. Create a folder directly on Macintosh HD, call it whatever you want, say "Capitals Fix".

3. Right-click on the "alan" folder in the Lightroom Folders Panel and select "Update Folder Location". In the file browser that then opens, browse to and select the "Capitals Fix" folder.

4. Don't be alarmed as the 'alan' folder will disappear from the Folders Panel, "Capitals Fix" will appear but all the sub-folders that were listed under 'alan' will now have "?" marks.

5. Now right-click on "Capitals Fix" in the Folders Panel, and again choose "Update Folder Location". This time browse to and select the "Alan" folder. You may get a "Merge" dialog box, select "Merge" and everything should resolve itself.

-- Johan W. Elzenga

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 18, 2018 Jul 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Thank you Johan for taking the time to respond.

I went through all of the stages which you described - all happened as you indicated except for the step 5. After this point, I ended up back at the same place as I started .... which was a shame!

The screenshot here is what I got after step 5.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 18, 2018 Jul 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Here is a screenshot after completing step 4

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 18, 2018 Jul 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I have since removed/deleted the CatalogFix folder from the catalog - it was safe to do this as it was showing zero pictures. I suspect that this problem arose because of differences in capitalisation within my MacOS system - home folder name and login name had different cases for the first letter of my name.

I will mark this as solved in the hope that the above helps others. Thanks again Johan.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 08, 2020 Nov 08, 2020

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

YEAH!  That worked and all my pictures are listed in LR again.  Thank you

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines