Crop Tool Makes Image Disappear _ Lightroom Classic CC

New Here ,
Jan 05, 2018 Jan 05, 2018

Copy link to clipboard

Copied

iMac 5K Late 2015

macOS High Sierra v 10.13.2

4GHz Intel Core i7

40GB 1867 MHz DDR3

AMD Radeon R9 M395X 4GB

500GB SSD of which 330GB are available.

Nikon D800

Delkin CF 700X

RAW 80MB Files

Dimensions: 7360 x 4912

DJI Phantom 3 Pro

SanDisk Micro SD HC I U3

RAW 25MB Files

Dimensions: 3992 x 2992

I've been using the same equipment for the past 3 years, so I highly doubt any of my hardware is causing this issue.

Also, I cannot tell you what version of the software I had when this began taking place since I opt to have my software update automatically. All I can say it that this issue has been happening since August / September.

PROBLEM:

When I click on the CROP tool icon in LR Classic CC, the image I am working on disappears and I am left with a blank "Darker Grey" background as if no image is currently selected. Upon deselecting the CROP tool, the image reappears.

Current Solution:

While image is not visible, click the CROP tool again to deselect the tool, then click it again to enable to tool. Sometimes I have to click it several times before the image finally reappears with the ability to crop / adjust.

Editing Settings:

1. Images are imported onto my local SSD for editing purposes. I do NOT edit the photos through the memory card. Memory card is unplugged.

2. This issue happens before I make any edits to the photos and after I make edits to the photos.

Steps I Have Taken To Resolve Problem:

1. Uninstall the entire Adobe suite including ACC & deleting all corresponding files associated with Adobe from my system.

2. Completely reformatting my Mac and NOT importing any old backup files.

NOTE TO ADOBE.... IF ITS NOT BROKEN.... DONT FIX IT!

Views

4.7K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 05, 2018 Jan 05, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Two things to try:

1. Go to the Lightroom preferences, performance tab, turn off the graphics processor option and see if that makes a difference.

2. Reset your preferences.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 05, 2018 Jan 05, 2018

Copy link to clipboard

Copied

JimHess

Thank you. This seems to have resolved the issue... for now...

I'll be standing buy to see what else they manage to break.

Side Note: Why wouldn't I want to use my GPU to help with image processing?

UPDATE: Unchecking that option has drastically slowed down my image processing time. Now when I make any adjustments, the system takes a few seconds to process the changes and then display them on the photos. In addition, when I go to crop the image, the same thing happens. When I try to change the angle of the photo, it does not happen as I click and drag, the motion is delayed by a few seconds.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 12, 2021 Dec 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

This worked for me, cheers

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 01, 2018 Aug 01, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Just as a reference, I had a similar problem on a Windows 10 machine:

Core i7 5820K @ 4 GHz

16 GiB DDR4 @ 2400 MHz

MSI GTX 1080 Gaming X, QHD screen

Samsung 850 EVO 250 GiB for the catalogue

WD Caviar Black 5 TB for the photos

Suggesting to disable GPU acceleration for more than just a test is ridiculous as it hurts performance very, very badly even on QDH (and I can imagine what it would be like on 5K).

I've found the culprit to be MSI Afterburner - normally used for GPU overclocking, I was using it just to control the GPU fans' duty cycle (under stock settings the fans don't spin up until the GPU core reaches 60 degrees C, I wanted to make them spin constantly at a low rate). For me, closing MSI Afterburner makes the bugs disappear and makes Lightroom run perceptibly smoother. I don't know if this applies to macOS, but if you have a utility to control fan speeds, try closing it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 27, 2018 Nov 27, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Have similar issue now - when try to crop image despair, when unselect crop it appear  but stuckt and not changed.

Unchek GPU accelration help but slowdown work a bit. Probably adobe have still lack support new 20x0 nvidia card.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 15, 2019 Jan 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thanks karmen, that was exactly the problem for me ! You saved me a lot of headache.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 05, 2019 Dec 05, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Really good info. I too have a 5820K @ 4. 24Gb Ram r9 390 8GB. I just flew off the handle because I just upgraded to windows 10 for various reasons. One of which being that I thought windows classic would finally accept my GPU. It does. and then I have a CROP TOOL problem. But alas, I was running MSI afterburner. Smooth sailing now. I don't need it for lightroom. Great info. Now if only the rest of my longstanding issues would melt away. Im hoping these little differences speed up image detail. Just got another 8gb of ram working too. I''ve always felt like my rig underperformed, and Adobe didnt utilize it well.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 16, 2020 Jan 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

almost 1,5 years since this has been posted, but it just saved me a lot of pain. i have used lightroom classic for a long time while msi afterburner have been active, never caused a problem before now... its laughable that it still is a problem, but thats adobe in a nutshell. Again THANK YOU

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 19, 2019 Mar 19, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I have the ongoing problem with the crop tool on Windows 10.  I've turned off GPU acceleration and it doesn't fix the problem.  As soon as I begin to crop, the image is replaced with grey,  Can't see what I've cropped.  This problem seems to come and go as new versions of Lightroom Classic are released.  Running now on most recent, 8.2.  Find I have to use Photoshop to crop, which works flawlessly.  Crop works flawlessly in Mac version. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 21, 2019 Mar 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I have the ongoing problem with the crop tool on Windows 10.  I've turned off GPU acceleration and it doesn't fix the problem.  As soon as I begin to crop, the image is replaced with grey,  Can't see what I've cropped.  This problem seems to come and go as new versions of Lightroom Classic are released.  Running now on most recent, 8.2.  Find I have to use Photoshop to crop, which works flawlessly.  Crop works flawlessly in Mac version.

Try steps 3 and 4 from this help article: Adobe Lightroom GPU Troubleshooting and FAQ

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 21, 2019 Mar 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

In LR click on HELP, click on System Information, click on Copy. Paste that into a reply.

To other members with similar issue. Going forward with your issues will probably cause this discussion to get hijacked, advise posting your own discussion.

To all members running Windows OS with this problem, check your GPU driver for latest version, get it from the GPU chip manufacturer, not from Microsoft, not from the card seller, get it from NVIDIA, AMD, Intel, not MS, not ASuS, Dell, Etc.

And unless you are running 4K or 5K, then the enable use of GPU is probably of no value, see :https://www.lightroomqueen.com/lightroom-performance-debunking-myths/

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 21, 2019 Mar 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thanks.  Here is system information.  The problem is beyond cropping -- it frequently goes to gray screen.  Change to another file and back restore the image display, but goes away often.

Lightroom Classic version: 8.2 [ 1204643 ]

License: Creative Cloud

Language setting: en

Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition

Version: 10.0.17134

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 8

Processor speed: 2.7 GHz

Built-in memory: 8151.0 MB

Real memory available to Lightroom: 8151.0 MB

Real memory used by Lightroom: 416.7 MB (5.1%)

Virtual memory used by Lightroom: 1190.8 MB

GDI objects count: 804

USER objects count: 2869

Process handles count: 3736

Memory cache size: 6.0MB

Internal Camera Raw version: 11.2 [ 134 ]

Maximum thread count used by Camera Raw: 5

Camera Raw SIMD optimization: SSE2

Camera Raw virtual memory: 410MB / 4075MB (10%)

Camera Raw real memory: 412MB / 8151MB (5%)

System DPI setting: 96 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 1680x1050, 2) 1680x1050

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:

OpenGL: AMD Radeon HD 5800 Series

Check OpenGL support: Passed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.13399 Core Profile Context 15.201.1151.1008

Renderer: AMD Radeon HD 5800 Series

LanguageVersion: 4.40

Total Video Memory: 1011 MB

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic CC

Library Path: C:\Users\Owner\Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog-2.lrcat

Settings Folder: C:\Users\Owner\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:

1) AdobeStock

2) ColorChecker Passport

3) Facebook

4) Flickr

5) Nikon Tether Plugin

6) SmugMug

Config.lua flags: None

Adapter #1: Vendor : 1002

Device : 6899

Subsystem : b001002

Revision : 0

Video Memory : 1010

Adapter #2: Vendor : 1414

Device : 8c

Subsystem : 0

Revision : 0

Video Memory : 0

AudioDeviceIOBlockSize: 1024

AudioDeviceName: Speakers (High Definition Audio Device)

AudioDeviceNumberOfChannels: 2

AudioDeviceSampleRate: 48000

Build: 12.1x4

Direct2DEnabled: false

GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 0

GL_ACCUM_BLUE_BITS: 0

GL_ACCUM_GREEN_BITS: 0

GL_ACCUM_RED_BITS: 0

GL_ALPHA_BITS: 8

GL_BLUE_BITS: 8

GL_DEPTH_BITS: 24

GL_GREEN_BITS: 8

GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 2048

GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384

GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 8

GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384

GL_RED_BITS: 8

GL_RENDERER: AMD Radeon HD 5800 Series

GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 4.40

GL_STENCIL_BITS: 8

GL_VENDOR: ATI Technologies Inc.

GL_VERSION: 4.5.13399 Compatibility Profile Context 15.201.1151.1008

GPUDeviceEnabled: false

OGLEnabled: true

GL_EXTENSIONS: GL_AMDX_debug_output GL_AMDX_vertex_shader_tessellator GL_AMD_conservative_depth GL_AMD_debug_output GL_AMD_depth_clamp_separate GL_AMD_draw_buffers_blend GL_AMD_multi_draw_indirect GL_AMD_name_gen_delete GL_AMD_performance_monitor GL_AMD_pinned_memory GL_AMD_query_buffer_object GL_AMD_sample_positions GL_AMD_seamless_cubemap_per_texture GL_AMD_shader_stencil_export GL_AMD_shader_trace GL_AMD_texture_cube_map_array GL_AMD_texture_texture4 GL_AMD_transform_feedback3_lines_triangles GL_AMD_vertex_shader_layer GL_AMD_vertex_shader_tessellator GL_AMD_vertex_shader_viewport_index GL_ARB_ES2_compatibility GL_ARB_ES3_1_compatibility GL_ARB_ES3_compatibility GL_ARB_arrays_of_arrays GL_ARB_base_instance GL_ARB_blend_func_extended GL_ARB_buffer_storage GL_ARB_clear_buffer_object GL_ARB_clear_texture GL_ARB_clip_control GL_ARB_color_buffer_float GL_ARB_compatibility GL_ARB_compressed_texture_pixel_storage GL_ARB_compute_shader GL_ARB_conditional_render_inverted GL_ARB_conservative_depth GL_ARB_copy_buffer GL_ARB_copy_image GL_ARB_cull_distance GL_ARB_debug_output GL_ARB_depth_buffer_float GL_ARB_depth_clamp GL_ARB_depth_texture GL_ARB_derivative_control GL_ARB_direct_state_access GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_draw_buffers_blend GL_ARB_draw_elements_base_vertex GL_ARB_draw_indirect GL_ARB_draw_instanced GL_ARB_enhanced_layouts GL_ARB_explicit_attrib_location GL_ARB_explicit_uniform_location GL_ARB_fragment_coord_conventions GL_ARB_fragment_layer_viewport GL_ARB_fragment_program GL_ARB_fragment_program_shadow GL_ARB_fragment_shader GL_ARB_framebuffer_no_attachments GL_ARB_framebuffer_object GL_ARB_framebuffer_sRGB GL_ARB_geometry_shader4 GL_ARB_get_program_binary GL_ARB_get_texture_sub_image GL_ARB_gpu_shader5 GL_ARB_gpu_shader_fp64 GL_ARB_half_float_pixel GL_ARB_half_float_vertex GL_ARB_imaging GL_ARB_instanced_arrays GL_ARB_internalformat_query GL_ARB_internalformat_query2 GL_ARB_invalidate_subdata GL_ARB_map_buffer_alignment GL_ARB_map_buffer_range GL_ARB_multi_bind GL_ARB_multi_draw_indirect GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_occlusion_query2 GL_ARB_pipeline_statistics_query GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_program_interface_query GL_ARB_provoking_vertex GL_ARB_query_buffer_object GL_ARB_robust_buffer_access_behavior GL_ARB_sample_shading GL_ARB_sampler_objects GL_ARB_seamless_cube_map GL_ARB_seamless_cubemap_per_texture GL_ARB_separate_shader_objects GL_ARB_shader_atomic_counters GL_ARB_shader_bit_encoding GL_ARB_shader_image_load_store GL_ARB_shader_image_size GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shader_precision GL_ARB_shader_stencil_export GL_ARB_shader_storage_buffer_object GL_ARB_shader_subroutine GL_ARB_shader_texture_image_samples GL_ARB_shader_texture_lod GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_shading_language_420pack GL_ARB_shading_language_packing GL_ARB_shadow GL_ARB_shadow_ambient GL_ARB_stencil_texturing GL_ARB_sync GL_ARB_tessellation_shader GL_ARB_texture_barrier GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_buffer_object GL_ARB_texture_buffer_object_rgb32 GL_ARB_texture_buffer_range GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_compression_bptc GL_ARB_texture_compression_rgtc GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_cube_map_array GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_float GL_ARB_texture_gather GL_ARB_texture_mirror_clamp_to_edge GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_multisample GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_query_levels GL_ARB_texture_query_lod GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_texture_rg GL_ARB_texture_rgb10_a2ui GL_ARB_texture_snorm GL_ARB_texture_stencil8 GL_ARB_texture_storage GL_ARB_texture_storage_multisample GL_ARB_texture_swizzle GL_ARB_texture_view GL_ARB_timer_query GL_ARB_transform_feedback2 GL_ARB_transform_feedback3 GL_ARB_transform_feedback_instanced GL_ARB_transform_feedback_overflow_query GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_uniform_buffer_object GL_ARB_vertex_array_bgra GL_ARB_vertex_array_object GL_ARB_vertex_attrib_64bit GL_ARB_vertex_attrib_binding GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_vertex_type_10f_11f_11f_rev GL_ARB_vertex_type_2_10_10_10_rev GL_ARB_viewport_array GL_ARB_window_pos GL_ATI_draw_buffers GL_ATI_envmap_bumpmap GL_ATI_fragment_shader GL_ATI_separate_stencil GL_ATI_texture_compression_3dc GL_ATI_texture_env_combine3 GL_ATI_texture_float GL_ATI_texture_mirror_once GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_bindable_uniform GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_compiled_vertex_array GL_EXT_copy_buffer GL_EXT_copy_texture GL_EXT_direct_state_access GL_EXT_draw_buffers2 GL_EXT_draw_instanced GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_multisample GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_framebuffer_sRGB GL_EXT_geometry_shader4 GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_gpu_shader4 GL_EXT_histogram GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_float GL_EXT_packed_pixels GL_EXT_pixel_buffer_object GL_EXT_point_parameters GL_EXT_polygon_offset_clamp GL_EXT_provoking_vertex GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shader_image_load_store GL_EXT_shader_integer_mix GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_subtexture GL_EXT_texgen_reflection GL_EXT_texture3D GL_EXT_texture_array GL_EXT_texture_buffer_object GL_EXT_texture_compression_bptc GL_EXT_texture_compression_latc GL_EXT_texture_compression_rgtc GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_cube_map GL_EXT_texture_edge_clamp GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_texture_env_combine GL_EXT_texture_env_dot3 GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_integer GL_EXT_texture_lod GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_object GL_EXT_texture_rectangle GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_texture_sRGB_decode GL_EXT_texture_shared_exponent GL_EXT_texture_snorm GL_EXT_texture_storage GL_EXT_texture_swizzle GL_EXT_timer_query GL_EXT_transform_feedback GL_EXT_vertex_array GL_EXT_vertex_array_bgra GL_EXT_vertex_attrib_64bit GL_IBM_texture_mirrored_repeat GL_KHR_context_flush_control GL_KHR_debug GL_KHR_robust_buffer_access_behavior GL_KHR_robustness GL_KTX_buffer_region GL_NV_blend_square GL_NV_conditional_render GL_NV_copy_depth_to_color GL_NV_copy_image GL_NV_depth_buffer_float GL_NV_explicit_multisample GL_NV_float_buffer GL_NV_half_float GL_NV_primitive_restart GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_barrier GL_OES_EGL_image GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_edge_clamp GL_SGIS_texture_lod GL_SUN_multi_draw_arrays GL_WIN_swap_hint WGL_EXT_swap_control

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 21, 2019 Mar 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I should have noticed that the original posting was a year old, Hard to get results adding on to old discussions.

You really really should post your own discussion.

Brand new discussions attract more members.

When you create the discussion, do so in say three parts. Part one, the context, what is the issue. Give it a title like

LIGHTROOM FREQUENTLY GOES TO GRAY SCREEN

In the first set of comments state something like

Part 1 of 3

and state yore issues

In the second set of comments state

Part 2 of 3 System Information as follows:

and paste in that system information

In the third set of comments include some screenshots of the issues

Part 3 of 3 screenshots as follows:

paste in some screen shots

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 27, 2019 Dec 27, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I too had the same issue and MSI Afterburner was the culprit in my case. The moment I uninstalled it from my laptop, the crop tool started working with no issue at all. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines