• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Error writing metadata warning has appeared for many of my photos in Lightroom Classic

New Here ,
Mar 14, 2024 Mar 14, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi! Kind of a noob here, so please bear with me.

 

Problem:

Today, while working in Lightroom Classic, I noticed that a bunch of my photos had an exclamation point icon added to them. See the image below.

Screenshot 2024-03-14 222307.png

When I hover over the icon, it says "Error writing metadata" (pretty scary)

Clicking the icon opens the window below.

Screenshot 2024-03-14 225528.png

When I click "Import Setting from Disk" my adjustments seem to be cleared away (not great, lol).

 

When I click "Retry Metadata Export" that seems to fix the issue. The only problem is that there are thousands of photos that display that icon.

 

At first, I thought the issue was isolated to photos that I had made edits on, but upon further investigation, it seems that that is not the case.

 

Personal Investigation I'd Done:

Naturally, I googled the issue but haven't found any definitive answers.

  1. In this thread, someone with a similar issue (I think) is told by @JohanElzenga  that this is a non-issue, Adobe is aware and working on a fix, and people need to just sit tight. Should I also sit tight?
  2.  This thread from 2011 has a couple of scary posts. Is my hard drive failing?!?!
  3.  This thread seems to think there is an issue with a special character.

 

Questions:

  1.  Should I just accept the exclamation point icons and wait for a fix?
  2.  Is clicking "Retry metadata export" a viable fix for the time being?
  3.  I just got a new Mac and need to migrate my catalog to the new computer. Can I/ should I proceed with that migration following the steps outlined here?

 

System details:

Lightroom Classic version: 13.2 

Operating System: Windows 11 Home Version 23H2

Processor: Intel i7-8550U

RAM: 16GB

Photo Storage: My RAW files are stored on a 500GB SanDisk external SSD 

TOPICS
Windows

Views

88

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 15, 2024 Mar 15, 2024

Copy link to clipboard

Copied

This is a known issue. Ignore the warning icons and wait for a fix.

 

-- Johan W. Elzenga

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 09, 2024 May 09, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I have the same issue but it didn't start until I transferred my files to a new computer.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines