Lightroom 11.5 Raw-Darstellungsproblem

New Here ,
Aug 23, 2022 Aug 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Moinsen allerseits, 

 

mir ist eben ein Problem in Adobe-Lightroom aufgefallen was mich etwas verzweifeln lässt. Kurze Hintergrundinformationen:

 

Ich fotografiere mit der Sony A7IV, nutze ein 2019 Macbook mit AMD Radeon Pro 5500M 8 GB Grafikkarte und habe sowohl Lightroom als auch Camera Raw auf die aktuellste Version geupdated (Lightroom 11.5, Camera Raw 14.5)

 

Gestern Abend ist mir das Problem das erste Mal aufgefallen als Bilder in Lightroom auf einmal komplett schwarz dargestellt wurden. Heute bekam ich dann diese seltsamen Darstellungsfehler wie im Anhang zu sehen. Das Ganze sieht aus wie ein "Glitch", wovon ich an und für sich ein Freund bin, was aber hier einfach ein Fehler ist. 

 

Die Rawdateien selber sind beim Betrachten in der Kamera heile, zeigen also keinerlei Fehler. Auch wenn ich die Dateien in Lightroom lade wird mir zuerst eine normale Darstellung gezeigt, erst beim Klick auf das jeweilige Bild erscheinen diese Fehler. 

 

Ich bin mir nicht sicher ob es ein Fehler in Lightroom oder Camera Raw ist. Allerdings behindert er mich gerade massiv und ich kann keine Bilder bearbeiten. 

 

Vllt. weiß jemand von Euch ja wie mir geholfen werden kann. 

TOPICS
macOS

Views

58

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Aug 23, 2022 Aug 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Not sure I know what I am looking at when the attached image is displayed.

 

Regards, Denis: iMac mid-2015, 5K 27”, GPU 2GB, Ram 24GB, HDD 3TB, macOS 11.7.; LrC 11.5, Lr 5.5, Ps 23.5.1, ACR 14.5,; Camera OM-D E-M1.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Aug 23, 2022 Aug 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

The first thing that you should try is to switch off the GPU support from the Lightroom preferences and check if that helps to fix the issue. 

Go to Lightroom > Preferences > Performance tab > Uncheck "Use Graphics Processor" > Restart Lightroom. 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/lightroom-gpu-faq.html#troubleshooting 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/troubleshoot-gpu.html 

 

If Lightroom doesn't start correctly the please see "Solution 2" in the document behind the second link. 

Troubleshoot GPU issues | Lightroom Classic (adobe.com) 

 

Another step is to try to reset the Lightroom preferences. 

https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/ 

It's recommended to backup your preferences before you reset the preferences to the default settings: 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 23, 2022 Aug 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hey Axel, 

 

unfortunatelly none of the tipps worked. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2022 Aug 23, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

 

 

 

Die Rawdateien selber sind beim Betrachten in der Kamera heile, zeigen also keinerlei Fehler

 

 

 

The raw files themselves are healthy when viewed in the camera, so they do not show any errors.

 

 The image you see in camera for the RAW is an embedded JPEG, not actual RAW. The RAW can be corrupt while the embedded JPEG is not.

Ich bin mir nicht sicher ob es ein Fehler in Lightroom oder Camera Raw ist.

 

I'm not sure if it's a bug in Lightroom or Camera Raw.

 Looking at your sample, with the odd lines, it is probably a corrupt RAW. But, open the RAW in Photoshop, that will use Adobe Camera RAW, the Adobe Camera RAW used by Photoshop and the Camera RAW internal to Lightroom Classic are generally the same code, If it fails in Photoshop as well, that does not nessecarily indicate a Camera RAW issue, but if it passes, it could indicate a Lightroom Classic issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines