Slow brush strokes and lagging slider movement

Community Beginner ,
Jul 13, 2022 Jul 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi,


I've updated to the latest Version of LRC and everysince I noticed a significant drop in performance. I am not even able to use brush strokes anymore (doge / burn). Same with seeing sliders moving and a significant lag in the new setting being applied to my picture.

 

LR has gotten slower and slower and I don't really understand why. My catalogue is not to crazy big (maybe I add 100GB / year to my catalogue as I maybe have 2-3 things I shoot per year.

 

1. latest version

2. macos latest version (MBP 15 2016 16GB Ram)

3. can't edit -> easy to reproduce

4 wish I could edit.

 

Thanks in advance. Any help is appreciated.

Julian

TOPICS
macOS

Views

40

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 13, 2022 Jul 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

 

1. latest version

 

Often a meanigless statement. Have actually had members state that only to find out that they had v6.14, three plus years after Adobe moved on. Members have also assumed latest version for OS as they have auto update turned on, only to find they were a good three versions out if date.

 

 

Please post your System Information as Lightroom Classic (LrC) reports it. In LrC click on Help, then System Info, then Copy. Paste that information into a reply. Please present all information from first line down to and including Plug-in Info. Info after Plug-in info can be cut as that is just so much dead space to us non-Techs.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 13, 2022 Jul 13, 2022

Copy link to clipboard

Copied

As indicated in the headline of this post, latest version means actual version 11.4.1 that I've just updated and that is causing issues.

Anyhow:

Lightroom Classic version: 11.4.1 [ 202206241800-b406ce4c ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-DE
Operating system: Mac OS 12
Version: 12.4.0 [21F79]
Application architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 2,7GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 16.384,0 MB
Real memory available to Lightroom: 16.384,0 MB
Real memory used by Lightroom: 1.765,5 MB (10,7%)
Virtual memory used by Lightroom: 39.826,8 MB
Memory cache size: 24,5MB
Internal Camera Raw version: 14.4.1 [ 1122 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 92MB / 8191MB (1%)
Camera Raw real memory: 111MB / 16384MB (0%)
Displays: 1) 3840x2400

Graphics Processor Info:
Metal: AMD Radeon Pro 455


Init State: 4
User Preference: 5

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Users/jules/Pictures/FUJI/Jules_PIX-V10-v11.lrcat
Settings Folder: /Users/jules/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Aperture/iPhoto Importer Plug-in
3) Facebook
4) Flickr
5) Nikon Tether Plugin

Config.lua flags: None

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 14, 2022 Jul 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Next troubleshooting steps:

 

1. Do you experience slider lag on photos without any brush masks? Or does the lag occur only on photos with brushing?

 

2. Try setting Preferences > Performance > Use Graphics Processor to Off. Does the lag go away?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines