Unable To Open LrC Newer Than v11.0.1 on macOS 12.3.1

Explorer ,
May 29, 2022 May 29, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Mac mini 2018 running macOS Monterey 12.3.1.  LrC v 11.0.1 installs and runs fine but when I attempt to upgrade to v11.1, 11.2, 11.3 or 11.3.1 Lightroom hangs on the splash screen, won't open my catalog and I have to do a force quit to close out. I have Googled for answers and searched in this forum and the Lightroom Queen forum where I've read of similar problems but haven't found a successful solution for my issue. 

 

I've reset Preferences; I've tried reinstalling all of the newer versions; I've run Adobe CC Cleaner then reinstalled Creative Cloud and Lightroom; I've run OnyX.  Nothing has fixed my problem.  Prior to this I've had no issues with LrC upgrades.  I'm baffled, to say the least.

 

Here is a copy of my System Info run from within LrC v11.0.1 with the hope that an Adobe expert, that anyone, can provide a solution.

 

Thanks.

David

 

Lightroom Classic version: 11.0.1 [ 202111111509-eae8952e ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-US
Operating system: Mac OS 12
Version: 12.3.1 [21E258]
Application architecture: x64
Logical processor count: 12
Processor speed: 3.2GHz
SqLite Version: 3.36.0
Built-in memory: 32,768.0 MB
Real memory available to Lightroom: 32,768.0 MB
Real memory used by Lightroom: 2,408.0 MB (7.3%)
Virtual memory used by Lightroom: 39,843.1 MB
Memory cache size: 230.3MB
Internal Camera Raw version: 14.0 [ 950 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 226MB / 16383MB (1%)
Camera Raw real memory: 228MB / 32768MB (0%)
Displays: 1) 2560x1440

Graphics Processor Info:
Metal: Intel(R) UHD Graphics 630

 

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Users/davidhampson/Pictures/Lightroom/Lightroom Catalog-2-2-v10-v11.lrcat
Settings Folder: /Users/davidhampson/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Aperture/iPhoto Importer Plug-in
3) Facebook
4) Flickr
5) HDR Efex Pro 2
6) Nikon Tether Plugin
7) ON1 Photo RAW 2018
8) ON1 Photo RAW 2019
9) ON1 Resize 2018
10) ON1 Resize 2019

Config.lua flags: None

AudioDeviceIOBlockSize: 512
AudioDeviceName: $$$/dvaaudiodevice/SystemDefaultAndEffectiveDeviceName=System Default - External Headphones#{comment}DVAAU-4201250: Open the audio hardware preferences page.
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 44100
Build: Uninitialized
CoreImage: true
GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 0
GL_ACCUM_BLUE_BITS: 0
GL_ACCUM_GREEN_BITS: 0
GL_ACCUM_RED_BITS: 0
GL_ALPHA_BITS: 8
GL_BLUE_BITS: 8
GL_DEPTH_BITS: 24
GL_GREEN_BITS: 8
GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 2048
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 8
GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384
GL_RED_BITS: 8
GL_RENDERER: Intel(R) UHD Graphics 630
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 1.20
GL_STENCIL_BITS: 8
GL_VENDOR: Intel Inc.
GL_VERSION: 2.1 INTEL-18.5.8
OGLEnabled: true
GL_EXTENSIONS: GL_ARB_color_buffer_float GL_ARB_depth_buffer_float GL_ARB_depth_clamp GL_ARB_depth_texture GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_draw_elements_base_vertex GL_ARB_draw_instanced GL_ARB_fragment_program GL_ARB_fragment_program_shadow GL_ARB_fragment_shader GL_ARB_framebuffer_object GL_ARB_framebuffer_sRGB GL_ARB_half_float_pixel GL_ARB_half_float_vertex GL_ARB_instanced_arrays GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_provoking_vertex GL_ARB_seamless_cube_map GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shader_texture_lod GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_shadow GL_ARB_sync GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_compression_rgtc GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_float GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_texture_rg GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_array_bgra GL_ARB_vertex_blend GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_window_pos GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_clip_volume_hint GL_EXT_debug_label GL_EXT_debug_marker GL_EXT_draw_buffers2 GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_multisample GL_EXT_framebuffer_multisample_blit_scaled GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_framebuffer_sRGB GL_EXT_geometry_shader4 GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_gpu_shader4 GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_float GL_EXT_provoking_vertex GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_stencil_two_side GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture_array GL_EXT_texture_compression_dxt1 GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_integer GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_rectangle GL_EXT_texture_shared_exponent GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_texture_sRGB_decode GL_EXT_timer_query GL_EXT_transform_feedback GL_EXT_vertex_array_bgra GL_APPLE_aux_depth_stencil GL_APPLE_client_storage GL_APPLE_element_array GL_APPLE_fence GL_APPLE_float_pixels GL_APPLE_flush_buffer_range GL_APPLE_flush_render GL_APPLE_object_purgeable GL_APPLE_packed_pixels GL_APPLE_pixel_buffer GL_APPLE_rgb_422 GL_APPLE_row_bytes GL_APPLE_specular_vector GL_APPLE_texture_range GL_APPLE_transform_hint GL_APPLE_vertex_array_object GL_APPLE_vertex_array_range GL_APPLE_vertex_point_size GL_APPLE_vertex_program_evaluators GL_APPLE_ycbcr_422 GL_ATI_separate_stencil GL_ATI_texture_env_combine3 GL_ATI_texture_float GL_ATI_texture_mirror_once GL_IBM_rasterpos_clip GL_NV_blend_square GL_NV_conditional_render GL_NV_depth_clamp GL_NV_fog_distance GL_NV_light_max_exponent GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_barrier GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_edge_clamp GL_SGIS_texture_lod

 

{Thread title updated for better reach by moderator}

TOPICS
macOS

Views

289

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Explorer , Jun 24, 2022 Jun 24, 2022
thedigitaldog speaks the truth.  (Of course.)  I just completed a Disk Utility Erase of my hard drive, reinstalled Monterey and LrC v11.4 opens and runs as it should.My sincere thanks to all the people on this forum who spent their time to read my on-going saga and to offer suggestions to fix my problem.

Likes

Translate

Translate
Adobe Employee ,
Jun 01, 2022 Jun 01, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

 

Thanks for reaching out. We are here to help.

Please install Lightroom Classic v11.3.1 from Creative Cloud but do not launch right after installation.

 

First, ensure Lightroom Classic has correct permissions to the macOS by following the steps I have shared here: https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-discussions/quick-tips-how-to-give-full-disk-access...

Once the permission is in place,

  • Press the Alt (Win) or OPT (macOS) when launching Lightroom Classic.
  • Choose the option to create a new catalog and create a new one on the internal drive.

SameerK_0-1654093080823.png

 

If a new catalog works,

  • Head to File > Import from Another Catalog, as shown below.

SameerK_2-1654093219212.png

 

Proceed with merging the (potentially)corrupted catalog into the newly made, internal storage-based catalog. 

For more help via video-based steps, check here. See Merging individual catalogs into a master catalog

 

Please let us know if this helps.

Thanks!

Sameer K. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 03, 2022 Jun 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I will have time over this weekend to try your solution and will let you know the outcome.

Thank you, Sameer.

David

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 04, 2022 Jun 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Sameer,

I followed your instructions to ensure the correct permissions were in place and restarted my mac. But when I press OPT and launch LrC the same thing happens, i.e., the spash screen opens and hangs up and nothing further happens. I am not given an option to create a new catalog.

Any other thoughts?

David

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 04, 2022 Jun 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied


@dhampny wrote:
Sameer,

I followed your instructions to ensure the correct permissions were in place and restarted my mac. But when I press OPT and launch LrC the same thing happens, i.e., the spash screen opens and hangs up and nothing further happens. I am not given an option to create a new catalog.

Any other thoughts?

David

 

Try logging into another account (you may need to make one), still locking up? 
Try starting up in Safe mode (hold down Shift Key when booting), still locking up? 
You might want to try running a free utility like Onyx: still crashing? 
https://www.titanium-software.fr/en/onyx.html
Also view:
https://www.macworld.com/article/352902/onyx-review-macos.html
https://www.macworld.com/article/224955/how-to-reset-a-macs-nvram-pram-and-smc.html
From Adobe:
https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/basic-troubleshooting.html


Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management/pluralsight"

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 05, 2022 Jun 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for your suggestions. I had tried OnyX previously but it didn’t fix my problem. I started up in Safe mode and was able to successfully launch LrC v11.3.1. But I don’t know how to proceed from here. (When I rebooted my Mac into normal mode, v11.3.1 once again did not launch.)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 05, 2022 Jun 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

That you can boot into safe mode an LR works mean something is conflicting with LR with a normal boot. Some software incompatibility. Now the hard work comes into play, what is it? You may need to start disabling startup items (do this in System Preferences, Users & Groups), one at a time, reboot and test LR. You will hopefully find an item you can disable that will allow LR to run, now you have to contact the manufacturer of that product. 


Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management/pluralsight"

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 05, 2022 Jun 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

There were only 3 items in startup. I removed them all but it made no difference. Thank you again.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 05, 2022 Jun 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

There can (are) still processes that may still be running that conflict with LR. Short of a clean install of the OS, you can use Activity Viewer to kill processes until you find LR able to run. 

https://support.apple.com/guide/activity-monitor/welcome/mac

Some process is crashing LR that doesn't in Safe Mode. 


Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management/pluralsight"

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I wonder why a process running on my computer would prevent me from opening v11.1, 11.2, 11.3 and 11.3.,1 when I’m able to open and run v11.0.1 without any problems? Have Adobe changed something in those newer versions that could cause this?

Thanks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied


@dhampny wrote:
I wonder why a process running on my computer would prevent me from opening v11.1, 11.2, 11.3 and 11.3.,1 when I’m able to open and run v11.0.1 without any problems? Have Adobe changed something in those newer versions that could cause this?

Thanks.

The short answer is yes.


Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management/pluralsight"

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Have you tried the new user account yet?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I hadn’t but just tried it and it made no difference. Still can’t open v11.3.1. Thanks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

DO you have any kind of security software running?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have Bitdefender A/V running but I uninstalled it before I tried to open v11.3.1 but still not successful. Thanks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 03, 2022 Jun 03, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Have you tried without the third-party plugins?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 04, 2022 Jun 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Not yet. I haven’t been able to find how to disable third-party plugins when launching LrC.

David

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 04, 2022 Jun 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Before you do anything else, do that. Contact the vendor about removing them.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 05, 2022 Jun 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for your suggestions.  I know how to uninstall plugins but I thought there might be some way to disable plugins when launching LrC.  Anyways, I reinstalled v11.0.1 which still opens fine for me, uninstalled all the plugins and reinstalled v11.3.1.  Unfortunately, it still hangs on the opening splash screen and has to be force quit to close it out.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

You disable the plugins from LrC 11.0.1, then try to load and launch LrC 11.3.1

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 08, 2022 Jun 08, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Yes, I tried that but still not successful. Thanks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 18, 2022 Jun 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

To recap, this is my situation:  Mac mini 2018 running macOS Monterey 12.3.1.  LrC v11.0.1 installs and runs fine but when I attempt to upgrade to v11.1, 11.2, 11.3 or 11.3.1 or 11.4, Lightroom hangs on the splash screen, won't open my catalog and I have to do a force quit to close out. With the release of v11.4 I had hoped my issue had been resolved but still no luck.  I have posted about this previously and those earlier posts describe all the numerous solutions that have been suggested by many good people on this site.  I've tried them all without success, except that I am able to open LrC v11.4 when I boot up in Safe mode.  I've then tried one-at-a-time opening apps that run constantly in Normal mode but each time I was still able to launch v11.4.  I understand this must mean that something running in the background is preventing me from launching v11.4 but I would really like to have the list of suspects narrowed down.  If I can't resolve this I might have to start looking at alternatives to LrC as it seems foolish to keep paying monthly for software that I can't use beyond v11.0.1.   I really don't want to give up Lightroom.  Any new thoughts or suggestions would be welcomed.  Thank you.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 18, 2022 Jun 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Ensure you have set your preferences to allow Lightroom Classic “full disk access”

See the link below,

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-discussions/quick-tips-how-to-give-full-disk-access...

 

Regards, Denis: iMac mid-2015, 5K 27”, GPU 2GB, Ram 24GB, HDD 3TB, macOS 11.6.5,; LrC 11.4, Lr 5.4, Ps 23.3.2-ACR 14.4,; Camera OM-D E-M1.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 18, 2022 Jun 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Yes, as I said, I have done all of those many helpful suggestions documented in my earlier posts but without success.  The only condition or suggestion that I've been successful with is running in Safe mode.  Thanks anyways though.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 19, 2022 Jun 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Just to explain my earlier response a bit:  Yes, I've tried granting Full Disk Access.  I've also reset Preferences; I've tried reinstalling all of the newer versions; I've run Adobe CC Cleaner then reinstalled Creative Cloud and Lightroom; I've run OnyX; tried logging into another account; I've removed startup items to see if they were interfering somehow; I've uninstalled my A/V software; I've deleted third-party plugins.  One of the Adobe employees, Sameer K, made a couple of suggestions.  I tried them, they didn't work or made no difference and when I reported back to him, he never responded again.  Nothing I've tried has made any difference.  It's frustrating.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines