• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
6

Premiere Pro 2024 Playback Lagging

New Here ,
Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I'm not sure what's wrong but I can't for the life of me get my playback to run smoothly. Everything else works as fast as it should. 

 

I'm running it off an external with almost  1tb of storage left, I've uninstalled/reinstalled, reset the caches, have zero effects or luts on the clips -- WHAT AM I DOING WRONG? 

 

 

 

TOPICS
Editing , Freeze or hang , Performance

Views

9.2K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Participant , Jan 11, 2024 Jan 11, 2024

Hi Kevin, thanks for the suggestions. I deleted media cache and that has made a difference. The playback head is behaving more as it should. Thank you.

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee ,
Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi @massimom63754706,

Got your note. Bad performance, eh? We need more info about your system and media, please: FAQ: https://community.adobe.com/t5/premiere-pro-discussions/faq-what-information-should-i-provide-when-a...

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 19, 2023 Oct 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Same, latest Premiere (non-beta). M2 Max on a Macbook Pro, 96gb of RAM on Ventura 13.5. Mix of h264 originals. Pretty pittiful performance, even after rendering my entire sequence to Prores LT. This is like a 90 seconds sequence, too. Full green in the top bar and absolutely atrocious playback. Feeling very annoyed I updated my project file from 23 (I know, I know). 

 

Frankly I only upgraded because I thought Speech Enhance was actually built in to 24, then I learned it's only in Beta, so I installed Beta, but Beta is a total failure because Beta doesn't sync preferences over. I tried duplicating my complete profile from ~iCloud/Documents/Adobe/Premiere AND doing the sync up to the cloud / sync down from the cloud bit. Neither accurately carried over my Preferences (label colors). 

 

So now I have crap performance (which honestly 23 wasn't that bad) and not the useful new feature I cared about. So annoying. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 17, 2024 Jul 17, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I upgraded to the last 24 version and after that, I'm in the same situation. I realized that if I use any plugin it makes Premiere run like a turtle. This is so annoying. Adobe, please fix this!!!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 19, 2023 Oct 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Oh actually, this is the same bug that plauged me in 23.0 I'm just now realizing. 

 

Good luck with this one — if my Program/Source window is edge-to-edge touching the edges of the screen, playback is dogshit. If I bring the window in by just a few pixels on either side, it's butter smooth. Classic Premiere problem — something totally ridiculous that would only effect this application. 🤦‍

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Oct 20, 2023 Oct 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi @massimom63754706, Hi @adamjrichman,

Have you tried pressing Shift at launch to launch the Reset Options dialog box? You can delete media cache and reset preferences here. Please try those things, then report back.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 21, 2023 Oct 21, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Of course I have. Absolutely no change. I've also tried different TB4 cables, Displayport cables, HDMI cables... every possible thing to correct this issue that occurs only in Premiere to no avail. Multiple issues plauge my Premire experience — 1. Not being able to keep the window edge-to-edge on my monitor. 2. Not be able to put the playback window in the top half of my rotated-90-degree screen without Premiere trying to flip the image sideways or simply spazz out. 3. Not being able to playback without massive lag. 23 much more stable re: lag (again, 24 so far is pittiful — 5x faster timeline experience? More like 50x slower). 23 does not resolve issue 1 and 2. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 24, 2023 Oct 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Same issues.  2024 is laggy on any move I make-- dragging on the timeline, changing graphic position, playback... it's really bad.  I ended up downgrading my project so I could open it back up in 2023, which is quite smooth.  So far my experience with  2024 (and I tried the beta with the same results) has been awful.   

Macbook pro, 2.4ghz 8 core i9, 32gb, radeon 555X 4GB.  Pleeeeeaaaase fix this.  

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Oct 26, 2023 Oct 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi @mikih95087121, Hi @adamjrichman, Hello, @massimom63754706,

I apologize that the community was unable to solve your issue. At this time, please contact assisted support directly to help you find a solution to this problem. The chat pod is in the lower-right corner of the screen there. Ask for the “video queue” to reach our digital video specialists. I hope they can help you. 

 

Let us know what they say so that the community can stay informed and help others having trouble with the same situation.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 01, 2023 Nov 01, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Same issue, Play more than 2x clips together Laggy.

 

I think this started when my Nvidia Drivers updated & NOT upgraded to 2024.

I just installed new drivers, I thought maybe there was a bug seeing another new version came out so quick Nvidia might have patched it.


But after update no difference. Making it imposible to edit.

 

Mod note: Edited. Please avoid profanity, even if implied with initials, etx. Minors are here.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 01, 2023 Nov 01, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Send support a message here in the chat pod in the lower right: https://helpx.adobe.com/contact.html. I hope they can help you.

 

Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 27, 2024 Mar 27, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Ever find a fix for this? I have the same issue whenever I have layers of clips. Literally can't find or figure out a fix, I'm about to lose my mind. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 27, 2024 Mar 27, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi @Ted36369179vub9,

Has your system ever worked with the same workflow or footage? Let us know more info, like computer specs and the exact media you are working with, and we can assist.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 30, 2024 Mar 30, 2024

Copy link to clipboard

Copied

My system has always worked for years before the 2024 update. 

2k footage, 60fps

Sequence settings 1080x1920 for social media reels. Never have had a problem in the past. Tried proxies, changing every sequence setting you could imagine such as codec, fps, etc. preferences settings, deleting media cache, etc etc.

 

resolution playback set to 1/2, or even 1/4, it does not matter, still issues. 

 

pc specs are i7 12700k

1070 ti 8gb

16 gb ram

500gb ssd for all adobe uses with couple hundred gb free space.

Footage recorded and imported into adobe from BarraCuda 5400rpm.

 

I can edit single video layer projects no problem. Once I add just 1 more layer of video, the playback is choppy and extreme input lag. 

Im able to render and it's smooth, but rendering to be able to watch the play back is not practical obviously. 

 

only thing I can think of is to potentially try a 7200rpm drive or get the raw footage to the ssd THEN import. 

thoughts?

 

please excuse grammatical errors 

 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 30, 2024 Mar 30, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Footage is .mp4

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 01, 2024 Apr 01, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Moved the footage to the SSD, @Ted36369179vub9. Let us know how it goes.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 04, 2023 Nov 04, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Same for me as well...I haven't got time to root through all possible solutions, so I'll just have to downgrade back to 23....the 5x faster timeline was a massive sell as I've not been happy with the experience for a while and now it's even worse! 

And this is just after my 13 year old daughter has introduced me to CapCut on her phone, which after a little play on my desktop seems to absolutely wipe the floor with Prem in terms of playback, rendering and exporting speeds...not to mention all of the instant effects on offer, that are so appealing to the insta generation - is Premiere a dinosaur on the cusp of extinction??

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jan 08, 2024 Jan 08, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I too have terrible playhead lag on the timeline since updating to 2024. Video/audio will play ok, but the playhead stays frozen for several seconds, then catches up. I normally have the program monitor playback resolution set to 1/2, but I now have to reduce it to 1/4, and that doesn't always solve the issue either. This occurs when starting playback on the timeline, even with a green bar above the clip. Once the playhead does begin to move, it continues to move as it should during the rest of the playback. GPU driver updates haven't fixed it. I also get source & program monitor blackouts again now, and have to reboot Premiere to resolve that.

I haven't seen a bit of improvement in performance in 2024, it's gone down instead. I don't believe Adobe's testing is at all rigorous before releasing updates. There have been very few, if any, updates I can recall that didn't introduce problems, some new, many old.

Windows 10, AMD Ryzen 9 3950X 16-Core Processor 3.49 GHz, 64GB RAM, NVIDIA RTX3080 GPU

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 08, 2024 Jan 08, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hello @raya18111348,

I read your notes. Sounds like a poor performance issue. I appreciate the system specs. On the post, you did not mention the media that you are using. Can you give the community details on that? AMD CPUs do not have Quick Sync so relies  on the GPU for H.264 encoding/decoding. If you are using H.264 or HEVC media, that could be at the heart of your problem. If it's 4K or 10-bit,  the situaiton can be worse. Have you tried transcoding or proxies? That's the typical recommendation for those operating with AMD CPUs for better and smoother editing. Let me know.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jan 09, 2024 Jan 09, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi Kevin,

 

 Thanks for your reply. Yes, 4K H.264 Long-GOP is typically the media involved. I first move all media from storage drives to the internal SSD, so that's where the project files reside. For preview files I specified GoPro Cineform (YUV 10-bit).

Prior to PP 2024, editing was satisfactorily smooth. Only since updating to 2024 do these issues occur. I have not resorted to transcoding or proxies.

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 09, 2024 Jan 09, 2024

Copy link to clipboard

Copied

OK, @raya18111348,

Thanks for the info. It it worked OK in the past, but the update is crossing you up, I have a few things you can try. 

  • Delete media cache and preferences (optional). Launch with Shift pressed down and delete the cache and, if you don't mind losing customization, delete preferences while you're at it.
  • Try a new sequence to see if performance improves. If performance still does not improve try a new sequence in a new project. If that works, import the assets from the older project into that newer project and carry on from that point.
  • You can also try one of your back up (if you make those) or, if not, an Auto Save project.

Let me know if any of these steps helped you. If not, return for further troubleshooting. I hope the community can help you.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jan 11, 2024 Jan 11, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi Kevin, thanks for the suggestions. I deleted media cache and that has made a difference. The playback head is behaving more as it should. Thank you.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jan 11, 2024 Jan 11, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Well, I should have said deleting media cache has helped, but not 100%.  When I finish my current project, I'll experiment more.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 12, 2024 Jan 12, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi @massimom63754706, @raya18111348, and @PaulsTV28114546cl7q,

Thanks for writing your notes, everyone. I also see this issue on my M1 MacBook Pro. I will continue to investigate. This is an updated project with a long timeline and lots of H.264 4K. I'm going to test with a new project. Let me know if you have any other notes I can pass along to the dev team. Sorry about this issue. I hope I can help get this problem some attention.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 13, 2024 Jan 13, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi,,

I have an update. I seem to have the problems with captions enabled on a very long 4K sequence. I believe this is a known issue with such sequences. Take a look at your own sequence and note if it is long in duration, has H.264/HEVC footage at 4K, and captions. I'll continue to advocate for better performance with such workflows.

 

Thanks,
Kevin

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines