• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers

Video Lagging after Exporting from Premiere Pro

Community Beginner ,
Feb 02, 2020 Feb 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

I want to know the cause of my videos not playing smoothly after exporting it from premiere pro into my computer. After adding "warp stabilizer" effect on most of the clips and some transition effects,  as well as a downloaded lower third template. I use a hp 4GB ram, corei3 laptop.

TOPICS
Export

Views

926

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Beginner , Feb 03, 2020 Feb 03, 2020

The issue has been solved. All I did was to change the Video Encoding Settings performance option from Hardware Encoding to Software Encoding, then exported and it played smoothly. Thanks, guys for your replies though.

Likes

Translate

Translate
Community Expert ,
Feb 03, 2020 Feb 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

warp stabilizer, transitions and the downloaded lower third do not affect playback smoothness

of an exported video. what affects playback is which format and resolution you used for export,

and of course, the bitrate. Can you give us more info concerning these settings?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 03, 2020 Feb 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for your reply Carlos, please look at my export settings via the image attached.Image of my export settingsImage of my export settings

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 03, 2020 Feb 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Also, I noticed that for the downloaded third templates, it doesn't render, the red line on the timeline doesn't change to yellow. What do I do?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 03, 2020 Feb 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

can you switch to GPU acceleration renderer in project settings?

if greyed out you need to update your graphics card from the vendor's site.

please try to export to something other than H.264, like QuickTime GoPro Cineform YUV 10 bit

or MPEG 2

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 03, 2020 Feb 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I use a hp 4GB ram, corei3 laptop.

Might not be able to handle PP and probably highly compressed footage properly.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 03, 2020 Feb 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The issue has been solved. All I did was to change the Video Encoding Settings performance option from Hardware Encoding to Software Encoding, then exported and it played smoothly. Thanks, guys for your replies though.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 14, 2022 Oct 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I’m struggling with choppy playback after exporting my video, I’ve tried exporting with Media Encoder and Premiere Pro and it plays back choppy, but in premiere pro on the timeline it’s fine. I’ve turned off proxies when exporting, all my settings should be correct, I just cannot figure out why it’s doing this -- trying the software encoding solution and praying it works! Will update 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines