Logo types as "copyrights"
- July 22, 2023
- 3 replies
- 1266 views
Cześć, postaram się napisać przejrzyźcie, tym razem w języku polskim. Jeśli nie zrozumiecie, przetłumaczę na język angielski.
Chciałym umieścić do swojego "stock portfolio" logo które każdy z nas może zobaczyć na samochodzie na ulicy, a dokładniej logo "uber" czy "taxi". Teoretycznie, ktoś te logo stworzył, więc ktoś jest twórcą logo, ale taki znak może być również "ogólnodostępny" do kupienia online i zamontowany na samochodzie. Pytanie jest zatem, kiedy przekraczam granicę możliwości wykorzystania takiego znaku na samochodzie jako "do użytku komercyjnego"? Nie chodzi już nawet o to czy to zdjęcie kiedykolwiek by się sprzedało na adobe stock czy nie, ale czy w ogóle mam prawo do umieszczenia tego zdjęcia w adobe stock? PS: Dobrze wiem, że znaki FIRMOWE danego produktu tak jak napoju czy nazwy restauracji jest zabronione (bez wyraźnej zgody), aczkolwiek w tym wypadku mamy do czynienia z prawdopodobnie ogólnym logo. Nie sądzę, że właśnie taki znak "taxi" czy "uber" podchodzi pod "copyrights". Nie jestem ekspertem, dlatego pytam.