• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
3

After Effects 23.4 crashes continuously..

Community Beginner ,
May 17, 2023 May 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Updated to After Effects 23.4 now crashes continuously. After launching AE and start working on a project for work it crashed within 5min and when trying to reopen I receive a message prompt:

"We detected a crash in your last session. Crashs can potentially be causes by faulty plugins or corrupt preferecnes. We recommend starting a Safe Mode session in ordfer to diagnose the problem. During Safe Mode session default prefeances are used and 3rd party effect plugins can be disabled."

 

I tried the following:

  • Putting it in Safe Mode - Crashed in 5min
  • Reset Preferances - Crashes in 5min
  • Managed Plugins disabled all plugins - Crashed in 5min
  • Uninstalled Plugins and Restared computer - Still crashed in 5min
  • Uninstalled AE and Reinstalled - Still crashed...
  • Downgraded to previous update - still crashed.

 

Any idea on what to do?

TOPICS
Crash , Performance

Views

3.5K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Pinned Reply

Adobe Employee , May 17, 2023 May 17, 2023

When you crash, are you getting a crash report dialog and are you sending that in? Is it connected to the email you use on these forums? I'm hoping I can look up the crash to let you know what's going on.

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee ,
May 17, 2023 May 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

When you crash, are you getting a crash report dialog and are you sending that in? Is it connected to the email you use on these forums? I'm hoping I can look up the crash to let you know what's going on.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 17, 2023 May 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Does not provide me with the option to send any comment or a crash report. I alwasy get that plugin prompt. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 18, 2023 May 18, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Interesting, that’s definitely not expected. You said above that downgrading to an older version is also now crashing?

Are you on Mac or Windows? GPU driver version?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 23, 2023 May 23, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I'm having the same issue on export. How do we find the crash report? I sent the log in but I dont know who to contact about it

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 23, 2023 May 23, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@goody bags Can you describe more of what your export looks like? What format are you exporting to? Is it to a local disk or a network drive? Does AE start exporting and crash or does it actually just hang and stop responding? I'm not sure it's the "same" issue as the original user as theirs is more about something happening after a certain time, not specifically during export. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 24, 2023 May 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Same here..
It freezes for a minute and then crashes.
I have the same message than Stefanf and I don't have a crash report dialog.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 25, 2023 May 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Same here with v 23.4. Clearing caches does not fix it and safe mode is useless. It crashes after a few minutes once I open the file. Sometimes it lets me work for 30 minutes or more but then crashes. I do not have any third-party plugins. I get the same message after trying to open AE again. No option for crash report.

 

My specs: AMD Ryzen 9 3950X 16-Core Processor , 32GB RAM, NVIDIA Geforce RTX 3070. 

Curious what the issue could be !

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 25, 2023 May 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Can you enable Logging from the Help Menu (Help -> Enable Logging), restart AE, and then once the crash happens, restart AE, go to Help -> Reveal Log Files, then find the After Effects Log.txt and post it back here. Perhaps that will help us figure out what is going on. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 25, 2023 May 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

The crash dialogs not showing up is also somewhat confusing. If you're on Windows, could you go into the Registry (RegEdit.exe) and find the path shown in the image and make sure NeverAsk is set to 0. Just want to make sure that the crash reporter hasn't been turned off which would stop AE from sending the crash details in.

 

registry.png

 
 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 25, 2023 May 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I checked NeverAsk is set to 0

 

I enabled logging, but also found some log files from when the crash happened (reveal logs): Link

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 25, 2023 May 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Do you have a Wacom tablet installed on your machine? The crash is pointing at a Wacom driver causing AE to crash.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

In my case, I do work with a wacom tablet.
Logging in enabled.
Here is the last crash files I found Link 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Yes I have a Wacom tablet (intuous pro L pth-860). Crashes happened on driver version 6.4.1-3 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

For me, it's a Wacom Intuos S (CTL-4100K-S) with driver 6.4.0-10

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@mcnesta Your crash log appears to be NVIDIA drivers crashing. Are you able to upgrade to a newer driver to see if that resolves your issue?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@default10p7g5zsni1z - Can you try disconnecting your Wacom tablet and see if that helps with the situation? Looks like there is a 6.4.2 driver update as well.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@jenkmeisterOK, I'm gonna update the drivers.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 26, 2023 May 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Cross-posting from the Premiere Pro public forum:
We have verified a problem with Blackmagic Desktop Video version 10.9.11 (Feb 2018) on Windows, but it could happen with much newer versions of that software as well. It has been causing users of Pr, Ae and Me to crash on startup after updating to version 23.4.

IMPORTANT:
If you have an older version of Blackmagic Design Desktop Video software installed, you should remove it or update to 12.4.2.0 (Dec 2022) as soon as possible.
https://www.blackmagicdesign.com/support/download/de2c011b1e684bf88cefefe6ff4fde21/Windows

For more infom, see the PrPro thread here.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 28, 2023 May 28, 2023

Copy link to clipboard

Copied

After updating my Wacom and NVIDIA drivers I have not had any more crashes, been able to work for multiple hours. I'll continue to monitor it but looks good so far.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 29, 2023 May 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

The Nvidia driver update seems to work for me too.
Thanks

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 26, 2023 Jun 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Havnig the same issue, continually freezing after a few minutes of use in AE, then I need to force quit. I sent in a report, any help would be greatly appreciated. Using an M2 Max Macbook, running 23.5, no Wacom tablet in use.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jun 26, 2023 Jun 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@patricknaughter Thanks for sending in the report. A couple of things stand out...

 

* Are you using RED format footage? Does this hang occur on all projects, no projects, only with RED-based footage? It looks like AE may be waiting on a frame of RED-based footage but the importer is failing to read it and that is in turn causing AE to hang on rendering. 

* It may also be that AE's multi-frame rendering is triggering the RED importer to get confused about which frame it is trying to read. You could try turning off MFR (Preferences -> Memory & Performance) and see if that helps. 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 26, 2023 Jun 26, 2023

Copy link to clipboard

Copied

The problem has been unique to projects using RED footage, disabling MFR seems to have solved the issue, thank you so much!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 09, 2023 Jul 09, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Getting same problem here.After effects not working.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines