After Effects won't start, stuck on "Cleaning Up"

New Here ,
Oct 30, 2020 Oct 30, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I was using AE just fine yesterday, turned off my computer last night and there was a cumulative Windows update. Booted today and I cannot get AE to load. 2020 or 2019, tried clearing the prefs, updating AE, reinstalling and even system restore to before the update last night. It keeps hanging on the "Cleaning Up" part when it loads, sometimes it hangs on cleaning up "Anywhere" sometimes "AEDynamicLinkServer".

 

Need some help ASAP...

TOPICS
Freeze or hang

Views

9.2K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 03, 2021 Aug 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Having the same problem, after everything working perfectly fine yesterday...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Running in administrator mode will let you work but take away your ability to drag import files...so not too bad.  Christian see you later

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 16, 2021 Aug 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I was having this problem too. The computer that I'm using is from my work. I was able to solve this problem after connecting to my work's VPN, apparently it has something to do with this.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 16, 2021 Aug 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks @pedro.pereira1992 it worked! I connected to our VPN and AE opened quickly. Normally it would take 15-20 minutes to open, same with Premiere and AME.

 

@pedro.pereira1992 Further to this, I chatted with a freelancer we work with. His explanation was that it's because of the mapped network drives. You have to type out the IP address in the explorer search bar and then make a shortcut of the server in quick access. Then disconnect the mapped drive. I tried it, now AE opens quickly without having to connect to the server.

 

What an annoying glitch!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 18, 2021 Aug 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Just realized today, it somehow got resolved... don't know what did the trick though, could have been a windows update or After Effects update...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 08, 2021 Sep 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Having the same problem, just try to disconnect any mapped network drive in your Windows Explorer, worked for me

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 02, 2022 May 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I wrote in another answer to stop Google Drive but I guess your answer is more generic.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 17, 2021 Oct 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I had the same issue where After Effects 2021 kept hanging for 5-10 minutes every time I started it and the message "Cleaning up" and "Anywhere" was being displayed. After trying a bunch of things, e.g. changing cache, running as admin, re-installing video drivers, updating the OS and so on, what worked for me was to turn off VPN. As soon as I turned off VPN, After Effects loaded relatively much faster,  I think in less than a minute instead of the usual 5-10 minutes with the VPN on. So I am speculating that After Effects reaches out to some servers during start up and perhaps the VPN is causing some sort of interruption in this process. As some VPN clients support split tunneling, if I knew what servers After Effects hits during start up, I can add the domains to split tunneling so that I can still run VPN for the rest of my apps, but just not for After Effects.

   

Hopefully this helps someone else who is stuck on this rather frustrating issue that was really putting a crimp in my workflow.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 19, 2021 Oct 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Tried a few things and have it working now:

1. Ran as administrator. this at least got the program to open successfully. It did disconnect my network drives though...

2. While AE was open I purged all the memory/disk cache.

3. Disabled and enabled the network adapter

4. Restarted the computer... made sure my network drives were back.

5. Opened AE normally and it seems to work

 

6... I also tried opening through Creative Cloud, rather than a desktop shortcut- this may help as well?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 21, 2021 Nov 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Run as admin. Work for me.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 27, 2022 Jan 27, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Some issue happened in CC2022.....

 

I have to reinstall CC  again and again....

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 02, 2022 May 02, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Stopping Google Drive (which had some backup sync) worked for me.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines