Export SVG changing some objects black

Community Beginner ,
Apr 04, 2022 Apr 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

 

I recently started having this issue that when I export a design as an SVG, some of the objects are losing their opacity setting, blends are not working, and some white objects seem to just be changing colour to black.

 

It seems to be caused by a recent update because the issue just started, and I have tried exporting a design that I previously exported without issue, and it is happening there too.

 

Here are some pics.

 

The design in Illustrator (downloaded from Shutterstock):

Elizabeth23828191d3am_0-1649096384620.png

Recent export as SVG:

Elizabeth23828191d3am_1-1649096460173.png

more examples:

Elizabeth23828191d3am_2-1649096523716.png

Elizabeth23828191d3am_3-1649096579095.png

 

I have made edits to the design (swapping people in the design), but as you can see from the people who were unchanged, the issue is not even on the same objects every time, even though I have made no changes at all to those characters. All I have done is pasted in new people from other designs.

 

This particular EPS file exported as SVG just fine on February 4th, and this is not only happening to this design - any design I try to export as SVG is having this issue.

 

Is anyone else having this problem or know what the fix might be? Is it a compatibility issue due to a recent update? Will there be a fix?

TOPICS
Bug , Import and export

Views

373

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Beginner , Apr 11, 2022 Apr 11, 2022

EDIT: The newest update seems to have resolved this. Thanks for your suggestion!

Likes

Translate

Translate
Community Expert ,
Apr 04, 2022 Apr 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

You could try if resettin the preferences helps. This will erase all your settings, so you might want to rename the preferences folder since that can be reverted if it doesn't help.

 

https://helpx.adobe.com/illustrator/using/setting-preferences.html

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 11, 2022 Apr 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Gave that a shot, but issue remains.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 11, 2022 Apr 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

EDIT: The newest update seems to have resolved this. Thanks for your suggestion!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 14, 2022 Apr 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Nope, I've the latest update, I've reset my prefs but the issue is still here. (Windows 10).
Sometimes it works, sometimes not. I've reinstalled Illustrator, it worked for the first opening of Illustrator but second time it didn't anymore!
It's really a problem, I only use Illustrator to export SVGs.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 27, 2022 Apr 27, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi @Vince71,

 

We are sorry to hear about the trouble you are facing. I would request you to try the following steps and let us know if it helps:

Generate the SVG file as follows:

  1. File > Save As (SVG)
  2. In the SVG Options dialog that opens up, click on the "More Options" button.
  3. Change the drop-down menu "CSS Properties" to "Presentation Attributes."
 

Anshul_Saini_0-1651108563521.png

 

If this doesn't help, I will request you to share the Ai file with us, and we will check on our end.

Also, please confirm the exact OS & version of Illustrator.

 

We'll be looking forward to your response.

 

Thanks,

Anshul Saini

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 09, 2022 May 09, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I had this issue today while trying to export svg artwork with white shapes - they were all black. My AI version is up-to-date (v 26.2.1).

 

I tried what is suggested above, but it caused my shapes to lose some of their effects (like drop shadows).

 

Instead, I used the asset export menu, went into the export settings and changed the styling to "inline style" and font to "convert to outlines." My svg looks correct now. Good luck! 

Capture.PNG

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I'm trying to have SVGs as light as possible. Won't "Presentation Attributes." make them heavier ?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 26, 2022 Apr 26, 2022

Copy link to clipboard

Copied

This is still a major issue for me and my team on the lastest version (26.2.1).

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 10, 2022 May 10, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I made a roolback to version 26.0.3 and I could export almost fine I had some minor issues with textures.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 18, 2022 May 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi @Hannah24105 @Vince71 @243863051f24,

 

We are sorry for the trouble. We have released Illustrator v26.3.1 recently with multiple bug fixes. Please update and share your observation with us.

 

Regards,

Anshul Saini

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 18, 2022 May 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have updated, and so far the Export As feature has been functioning properly. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
May 19, 2022 May 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Glad to hear that, @Hannah24105. Please feel free to reach out if the issue resurfaces or if you ran into another issue. We'd be happy to help.

 

Regards,

Anshul Saini

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines