• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
6

P: Can't launch the most recent update of Lightroom Classic

Community Beginner ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

HELP - I downloaded and installed the latest upgrade to Lightroom Classic and it will not launch. I have uninstaleld it - twice - shut down my Mac computer, restarted and then tried to install the program. Nothing works. Until the new upgrade, it worked perfectly...suggestions??

 

Thanks,

Terry

Bug Fixed
TOPICS
macOS

Views

10.5K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Pinned Reply

Adobe Employee , Apr 23, 2023 Apr 23, 2023

Here is the workaround for resolving the issue of Lightroom Classic 12.3 not launching on macOS:

Manually change the permissions on the following folders and on all the items in these folders to Read & Write for the current user, so that Adobe applications are able to write to these folders when opened or during use:

 

/Users/[user name]/Library/Logs/
/Users/[user name]/Library/Logs/Adobe/

 

Note:

...

Votes

Translate

Translate
replies 132 Replies 132
132 Comments
LEGEND ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

What happens when you try to launch? Describe in detail. How far does it get? What is the exact complete word-for-word error message?

 

Also, what version NUMBER of your MacOS?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

My Mac is at Ventura 13.3.1 - Lightroom appears to launch and then quits...sorry, didn't save the message...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

The same here: IMac M1 with Ventura 13.3.1 Tried the same things as the topic starter.

You see for a very brief moment de splash screen from LR,then it shuts down.

Before this never a problem( LR user from version 1) with any version of LR.

So also;Suggestions?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Engaged ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Can you try the "reset preferences while launching" trick to see if that helps?

Hold down Opt and Shift and then start Lightroom Classic.

Warning though: this does not make a backup of your existing preferences, and some paid plugins tie their registration information to the preferences.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I already did this..twice.. does not help..I tried all the other tips...to no avail...

Until there is an solution;  I will go  back to 12.2.1

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Engaged ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

You only mentioned that you uninstalled twice. Uninstalling does not remove the preferences file.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Doesn't it seem odd that the only way to have the upgrade function is to lose all your preferences? I switched back to the earlier version, will skip this upgrade and hope the bug is fixed in the next round.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Engaged ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

What you're experiencing isn't normal to begin with — so forum people are trying to make best guesses based on their experience what might be the issue. 🙂

 

If you want to experiment more you can find the preferences file and preserve it, but it involves a couple of extra steps:

https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/

 

Hope to help!

Alex.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi

If you are seeing the app crash, then please submit the crash report via Adobe Crash Reporter dialog along with your emailID used to login to Adobe.

If you are seeing the Apple's dialog (like shared below) for Lightroom Classic quit unexpectedly but not seeing the Adobe Crash Reporter dialog then please select Report... on Apple's dialog and copy the logs seen in the dialog in file and share that with us.
Screenshot 2023-04-20 at 12.25.47.png
This info will help us understand the issue further and guide you to next steps.


Smit | Lightroom Team

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Tried to instal LR 12.3 again.Same result. The Crashreport (as pdf) I attach to this message.

I also include a screenshot of the Apple dialog.It is in Dutch...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

After update to the new version, the application will not work. I installed it at an MacBook Pro with M1 processor. After reinstall the older version, they is working.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi, same problem here. And it's a big problem - missing Lightroom. Thanks in advance!

 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi, the preferences reset rescued me a few times... But now it does not resolve the LR crash and it generates the same error report.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Can't launch Lightroom Classic,too. 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am having trouble getting the latest and greatest version of Lightroom Classic up and running.

 

The installation goes fine but when I try to start LRC, the banner is displayed, the intiation stops and the my Mac throws up an error.   I talked to an Adobe Tech. yesterday and he re-installed the previous version of LRC but I lost all my presets and my external editor links, his closing response was 'its a bug'.  

 

I am running Mac OS Ventura 13.3.1 and I have been able to run the latest version on my Mac using a different logon, so it did install ok but for some reason it won't run on my standard account. 

 

Which I must say on hindsight tee'd me off a bit.  I am paying for a product that is now out of date and if there is a bug, I would like to know when Adobe are going to have it resolved.

 

Is there anyone out there with the same problem and if they had resolved how did they do it.

 

John

 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

"I have been able to run the latest version on my Mac using a different logon"

That likely means your 'standard' Mac User account is corrupt. 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

It's an admin account and all the other Adobe apps run ok, it's a rights issue of some kind I would like a pointer on how to resolve it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

No one said 'its a rights issue'. It is likely a corrupt user account. 
https://discussions.apple.com/thread/252919017 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Try logging into another Mac user account (you should make a new one); still crashing? 
Try starting up in Safe mode (hold down Shift Key when booting*), still crashing? 
You might want to try running a free utility like Onyx: still crashing? 
https://www.titanium-software.fr/en/onyx.html
Also view:
https://www.macworld.com/article/352902/onyx-review-macos.html
https://www.macworld.com/article/224955/how-to-reset-a-macs-nvram-pram-and-smc.html
From Adobe:
https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/basic-troubleshooting.html

* How to start your M1/M2 Mac in Safe Mode
On your Mac, choose Apple menu () > Shut Down.
After your Mac shuts down, wait 10 seconds.
Press and hold the power button until the startup disks and Options appear.
Press and hold the Shift key, then click Continue in Safe Mode.

Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management/pluralsight"

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 20, 2023 Apr 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Try logging into another Mac user account (you should make a new one); does the new version work? 
Try starting up in Safe mode (hold down Shift Key when booting*), does the new version work? 
* How to start your M1/M2 Mac in Safe Mode
On your Mac, choose Apple menu () > Shut Down.
After your Mac shuts down, wait 10 seconds.
Press and hold the power button until the startup disks and Options appear.
Press and hold the Shift key, then click Continue in Safe Mode.

Author “Color Management for Photographers" & "Photoshop CC Color Management/pluralsight"

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Apr 21, 2023 Apr 21, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Even in safe mode it will not work. Also a new account does not work.. shame..

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 21, 2023 Apr 21, 2023

Copy link to clipboard

Copied

After reboot I have the same problem.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 21, 2023 Apr 21, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Setting status - adding bug number

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Status Investigating

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 22, 2023 Apr 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi all - I'm on a PC, but haven't been able to launch my Lightroom Classic since the 12.2.1 upgrade. Initially I tried deleting the metrics.json file, and have since upgraded to 12.3, reinstalled, tried the reset preferences option, and still no luck. I'm on a new XPS 15 9520 with plenty of memory. And, it was working smoothly before the upgrades. Please help!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Apr 23, 2023 Apr 23, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I had the exact same issue, with the same results. Only an issue with 12.3, no other apps. Spent an hour on chat with support, tried everything, in the end he basically said to wait for 12.3.1 and reinstalled 12.2.1 - which meant losing all presets, etc.

Votes

Translate

Translate

Report

Report