P: Grid tool bar inconsistent color label based on image.

3 Votes
Community Beginner ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

lightroom classic cc 8.2 (build 1204643) on windows 10


1) enable color label toolbar both in grid and loupe view.
2) choose a folder with multiple photos
3) from grid view add a color label to a photo
4) press enter (or E or double click) on the labelled file

in loupe view the previously labelled file has no label selected

5) still in loupe view, press arrow right to select the next file and then the arrow left to return to the previous file

the labelled file now is shown labelled in luope view too

6) press G to return to grid view
7) remove the color label
8) press enter (or E or double click) on this file

in loupe view the file is still shown as labelled

9) press arrow right/left (one or more times)

all the pictures are shown as labelled (even if they are not)

Bug Fixed
TOPICS
macOS , Windows

Views

6

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Jun 08, 2021 Jun 08, 2021
Greetings, Updates to Camera Raw, Lightroom Classic and the Lightroom Ecosystem products for Desktop, Mobile and Web, were released today and contain a fix for this issue. Please refresh your Creative Cloud application and install your update when it becomes available. Thank you for your patience.

Votes

Translate

Translate
8 Comments
LEGEND ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

On my system all color labeled images show the label no matter what view or module you are in.

So it is something specific to your system. Try resetting the LR preferences.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

have you followed the steps above?
on my lightroom classic if i add a color label and then restart the software, the label is correctly shown (both in grid and loupe view) but if i do what i wrote above the problems occur.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Following your steps, I get to here:

4) press enter (or E or double click) on the labelled file

in loupe view the previously labelled file has no label selected

On my test system the previously labeled file does have a label selected. 

Have you restarted Lightroom? Your computer? Reset preferences?
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Engaged ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I can replicate the behavior on my laptop & desktop with both star ratings & color labels, but only when setting them via mouse click.  If I use the keyboard shortcuts to set the star rating and/or color labels, Lr displays the correct information when moving between the views.  The OP also only mentions grid & loupe views, but the issue exists in survey too.

Seems to me this is an old bug that's either come back or was never killed off, but I can't find a post on it, so maybe I'm just making that up in my head.  Either way, it appears the bottom toolbar state for the star & color labels isn't getting refreshed properly when setting via mouse click and then switching to another view.

In Grid view, set 3 star rating & blue color label using mouse click in toolbar.  Thumbnail, toolbar & filmstrip are all consistent.

RackMultipart20190315284201lg8-be53b38e-3ca1-4254-9a11-bdf5a28ec737-568484403.png

Go to Loupe view.  Filmstrip is correct.  Toolbar is not updated.

RackMultipart201903151302651a3-256fc904-9864-47ad-9489-6fa3ae155077-1345925047.png

Go to Survey view.  Main image area and filmstrip are correct.  Toolbar is not updated.

RackMultipart20190315795691nv3-df8b2cd8-b949-4d5a-9b4b-549dd8035b93-510545489.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I can make it break just using a couple clicks with the mouse using the TOOLBAR

In grid view click the toolbar icon to make the label RED

Click the toolbar icon to switch to loupe view

The toolbar icon is no longer labeled red although if you hit the left than right arrow it turns to label red.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Yeah, that is why I didn't repro. I can't ever remember clicking to set the label. I always use the # shortcuts for color labels. It looks like the filters, attribute bar and grid cells are all working - just this tool bar indicator?
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Mar 15, 2019 Mar 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

This should be high priority as the toolbar label indication being correct is pretty important when culling photos using loupe view.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Jun 08, 2021 Jun 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Greetings,

Updates to Camera Raw, Lightroom Classic and the Lightroom Ecosystem products for Desktop, Mobile and Web, were released today and contain a fix for this issue.

Please refresh your Creative Cloud application and install your update when it becomes available. Thank you for your patience.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report