Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


OpenGL Failure in Lightroom CC

Explorer ,
Apr 21, 2015 Apr 21, 2015

Copy link to clipboard

Copied

I've got "Graphics processor acceleration has been disabled due to errors."

My system exceeds all the requirements to my knowledge, and I've updated all my drivers.

Specs:

Operating system: Windows 7 Ultimate Edition

Version: 6.1 [7601]

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 12

Processor speed: 3.9 GHz

Built-in memory: 28616.8 MB

Real memory available to Lightroom: 28616.8 MB

Real memory used by Lightroom: 829.0 MB (2.8%)

Virtual memory used by Lightroom: 810.5 MB

Memory cache size: 1149.7 MB

Maximum thread count used by Camera Raw: 6

Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX

System DPI setting: 96 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 1920x1200, 2) 1920x1080, 3) 1920x1080

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: Yes, External touch: No, External pen: Yes, Keyboard: No

Graphics Processor Info:

Check OpenGL support: Failed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.13292 Core Profile Context 14.502.1014.0

Renderer: AMD Radeon HD 6900 Series

LanguageVersion: 4.40

Views

92.5K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Community Professional , Apr 21, 2015 Apr 21, 2015
Definitely get the drivers up to date.I don't believe there's a problem with Radeon HD cards, and FWIW, I'm using a XFX AMD Radeon R9 280 with 3Gb. You're going to need a recent generation card with at least 2Gb of memory such as the AMD R9 2xx series or nvidia’s Geforce 700 or 900.

Likes

Translate

Translate
replies 320 Replies 320
New Here ,
May 03, 2015 May 03, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Just for clarity, where exactly is the major slowdown(s) when the video card does not pass the OpenGL test? My Radeon HD 5700 is failing the test, but Lightroom still feels quite snappy. Since I just purchased LR, though, I have yet to do any real image editing.


What is the thing I should try to determine whether it is worth downgrading my video drivers or not?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 03, 2015 May 03, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Hi, same issue here.

I won't downgrade my drivers so I post here to hopefully get a real solution (hardware acceleration feature made me update to LR6...).

I count on you Adobe/AMD engineers!

Check OpenGL support: Failed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.13283 Core Profile Context 14.501.1003.0

Renderer: AMD Radeon HD 5800 Series

LanguageVersion: 4.40

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 07, 2015 May 07, 2015

Copy link to clipboard

Copied

article at german heise.de

Lightroom CC: Keine OpenGL-Beschleunigung mit älteren Radeon-Grafikkarten | heise online

LR & OpenGL fails with the older VLIW cards and newer ( later than 14.4)  drivers.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 18, 2015 May 18, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Here is something I did that worked for my system. I have a Lenovo Laptop running Windows 8.1 64 bit with AMD Radeon HD 7600G + 7400M Dual Graphics adapters. Based on the suggestions in this forum, I attempted to roll AMD Catalyst to the older version 14.4 after uninstalling AMD Catalyst 14.12. So, I uninstalled AMD Catalyst 14.12 and rebooted the system. Then I tried installing AMD Catalyst 14.4. But installation of Catalyst 14.4 was failing while installing display adapters. Hence I tried a different approach.

I opened device manager and checked if Windows has latest drivers for the display adapters (by clicking on "Update Driver" and letting Windows search net to find the latest driver. Then I installed AMD Catalyst 14.12 (the latest version) and chose Custom installation. In the panel that followed, I unchecked "AMD Display Drivers" so that the Display Drivers installed by Windows are not overwritten. This installed only the AMD Catalyst and a few other utilities. I then started Lightroom CC and it was able to find my displays and use accelerators. I have left below a dump post installation info from Lightroom. Photoshop also detects the display. I hope this works for others too.

It appears that the culprit seems to be the device drivers distributed with AMD Catalyst.

I am not sure if this speeded up anything. Certainly the sliders in Lightroom are working well and updating the display in real-time. There is still an annoying display refresh that happens if I keep holding on to the slider for a longer time.

Lightroom version: CC 2015.0.1 [ 1018573 ]

License: Creative Cloud

Operating system: Windows 8.1 Home Premium Edition

Version: 6.3 [9600]

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 4

Processor speed: 1.5 GHz

Built-in memory: 7622.2 MB

Real memory available to Lightroom: 7622.2 MB

Real memory used by Lightroom: 933.8 MB (12.2%)

Virtual memory used by Lightroom: 905.1 MB

Memory cache size: 249.7 MB

Maximum thread count used by Camera Raw: 4

Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX

System DPI setting: 96 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 1920x1200

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:

AMD Radeon HD 7600G + 7400M Dual Graphics

Check OpenGL support: Passed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.12874 Core Profile Context 13.251.9001.1001

Renderer: AMD Radeon HD 7600G + 7400M Dual Graphics

LanguageVersion: 4.30

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom

Library Path: C:\Users\smurali\Pictures\Photos\Catalogue\Murali_Catalog\Murali_Catalog-2.lrcat

Settings Folder: C:\Users\smurali\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:

1) Behance

2) Canon Tether Plugin

3) Export to Photomatix Pro

4) Facebook

5) Flickr

6) Helicon Focus Export

7) Leica Tether Plugin

8) Nikon Tether Plugin

9) Show Focus Points

Config.lua flags: None

Updated Toolkit: Adobe Camera Raw 9.0 for Lightroom 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Book Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Develop Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Import Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Library Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Map Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Monitor Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Print Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Slideshow Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Web Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.AgNetClient 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.AgWFBridge 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.Headlights 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.LibraryToolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.MultiMonitorToolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.archiving_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.bridgetalk 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.catalogconverters 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.cef_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.coretech_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.curculio 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.discburning 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.email 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.export 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.ftpclient 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.help 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.iac 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.imageanalysis 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.layout_module_shared 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.pdf_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.sdk 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.sec 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.socket 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.store_provider 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.substrate 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.ui 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.video_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.xml 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.wichitafoundation 6.0 (build 1014445)

Adapter #1: Vendor : 1002

  Device : 9908

  Subsystem : 390217aa

  Revision : 0

  Video Memory : 1501

Adapter #2: Vendor : 1414

  Device : 8c

  Subsystem : 0

  Revision : 0

  Video Memory : 0

AudioDeviceIOBlockSize: 1024

AudioDeviceName: Speakers (Realtek High Definition Audio)

AudioDeviceNumberOfChannels: 2

AudioDeviceSampleRate: 44100

Build: LR5x102

Direct2DEnabled: false

GPUDevice: not available

OGLEnabled: true

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
May 18, 2015 May 18, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, Murali.  Didn't work.  We must pray to Adobe and ADM.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 18, 2015 May 18, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Sorry to hear that Larry. The behavior seems unpredictable. I want to add that I also didn't install the Gaming Kit (49MB) that came bundled with Catalyst 14.12.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 19, 2015 May 19, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Here's what worked for my setup.

I use an nvidia 960 card.

First I experimented with doing clean installs of the drivers. That didn't work.

But I noticed that when I used the default windows driver (the non-nvidia kind) I got acceleration. Though none of the other advantages of my graphics card.

Then I went to this page: TweakGuides.com - Nvidia GeForce Tweak Guide and learned about Display Driver Uninstaller (DDU).

After applying this free program in safe mode and reinstalling the nvidia driver, acceleration was available.

So, for all you nvidia users: try this before reinstalling lightroom or reinstalling your entire system. It took about 20 minutes in all.

This might also work for AMD users, since the program provides an AMD setting.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 03, 2015 Jun 03, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Here is a Me too.  I installed the original Dell provided driver for an AMD Radeon HD 6990 and saw the GL MAX Combined Texture image.  I didn't see this with newer drivers but it still didn't work.

Lightroom version: CC 2015.0.1 [ 1018573 ]

License: Creative Cloud

Operating system: Windows 8.1 Business Edition

Version: 6.3 [9600]

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 8

Processor speed: 3.3 GHz

Built-in memory: 16365.6 MB

Real memory available to Lightroom: 16365.6 MB

Real memory used by Lightroom: 1147.0 MB (7.0%)

Virtual memory used by Lightroom: 1125.8 MB

Memory cache size: 510.7 MB

Maximum thread count used by Camera Raw: 4

Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX

System DPI setting: 96 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 1200x1920, 2) 2560x1600

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:

Check OpenGL support: Failed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.10750 Core Profile Context

Renderer: AMD Radeon HD 6900 Series

LanguageVersion: 4.10

GL_MAX_COMBINED_TEXTURE_IMAGE_UNITS (actual = 32, minimum = 48)

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom

Library Path: F:\Adobe Lightroom Catalogs\2015\2015-2.lrcat

Settings Folder: C:\Users\Scott\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:

1) Behance

2) Canon Tether Plugin

3) Facebook

4) Flickr

5) Leica Tether Plugin

6) Nikon Tether Plugin

7) SmugMug

Config.lua flags: None

Updated Toolkit: Adobe Camera Raw 9.0 for Lightroom 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Book Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Develop Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Import Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Library Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Map Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Monitor Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Print Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Slideshow Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Web Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.AgNetClient 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.AgWFBridge 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.Headlights 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.LibraryToolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.MultiMonitorToolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.archiving_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.bridgetalk 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.catalogconverters 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.cef_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.coretech_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.curculio 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.discburning 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.email 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.export 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.ftpclient 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.help 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.iac 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.imageanalysis 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.layout_module_shared 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.pdf_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.sdk 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.sec 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.socket 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.store_provider 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.substrate 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.ui 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.video_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.xml 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.wichitafoundation 6.0 (build 1014445)

Adapter #1: Vendor : 1002

    D

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 03, 2015 Jun 03, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Scott,

The card does not support the min Open GL required.

At least that's what it look like.

It has the horse power .... just not the correct Open GL.

This card was released in 2011 ... early?

bummer....  just my 2 cents.

-Mark

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 03, 2015 Jun 03, 2015

Copy link to clipboard

Copied

It is an early 2011 card so it is a bit dated.  Here's the output w/ the latest beta driver.  Time for another upgrade I suppose.

Lightroom version: CC 2015.0.1 [ 1018573 ]

License: Creative Cloud

Operating system: Windows 8.1 Business Edition

Version: 6.3 [9600]

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 8

Processor speed: 3.3 GHz

Built-in memory: 16365.6 MB

Real memory available to Lightroom: 16365.6 MB

Real memory used by Lightroom: 1132.4 MB (6.9%)

Virtual memory used by Lightroom: 1116.6 MB

Memory cache size: 459.8 MB

Maximum thread count used by Camera Raw: 4

Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX

System DPI setting: 96 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 1200x1920, 2) 2560x1600

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:

Check OpenGL support: Failed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.13292 Core Profile Context 14.502.1014.1001

Renderer: AMD Radeon HD 6900 Series

LanguageVersion: 4.40

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom

Library Path: F:\Adobe Lightroom Catalogs\2015\2015-2.lrcat

Settings Folder: C:\Users\Scott\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:

1) Behance

2) Canon Tether Plugin

3) Facebook

4) Flickr

5) Leica Tether Plugin

6) Nikon Tether Plugin

7) SmugMug

Config.lua flags: None

Updated Toolkit: Adobe Camera Raw 9.0 for Lightroom 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Book Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Develop Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Import Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Library Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Map Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Monitor Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Print Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Slideshow Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: Web Module 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.AgNetClient 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.AgWFBridge 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.Headlights 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.LibraryToolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.MultiMonitorToolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.archiving_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.bridgetalk 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.catalogconverters 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.cef_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.coretech_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.curculio 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.discburning 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.email 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.export 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.ftpclient 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.help 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.iac 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.imageanalysis 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.layout_module_shared 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.pdf_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.sdk 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.sec 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.socket 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.store_provider 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.substrate 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.ui 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.video_toolkit 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.ag.xml 6.0 (build 1014445)

Updated Toolkit: com.adobe.wichitafoundation 6.0 (build 1014445)

Adapter #1: Vendor : 1002

    Device : 671d

    Subsystem : b2a1002

    Revision : 0

    Video Memory : 4064

Adapter #2: Vendor : 1414

    Device : 8c

    Subsystem : 0

    Revision : 0

    Video Memory : 0

AudioDeviceIOBlockSize: 1024

AudioDeviceName: Speakers (Creative SB X-Fi)

AudioDeviceNumberOfChannels: 2

AudioDeviceSampleRate: 44100

Build: Uninitialized

Direct2DEnabled: false

GPUDevice: not available

OGLEnabled: true

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 16, 2015 Jun 16, 2015

Copy link to clipboard

Copied

I just see that Creative Cloud 2015 has been released and Lightroom has a bunch of new features.

I cant get to my PC to check Lightroom for a while - I wonder if this openGL bug has been fixed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 16, 2015 Jun 16, 2015

Copy link to clipboard

Copied

No - still got the bug.

Since there had been no official reply to this thread from Adobe for a long time, and an update of CC today, I thought that the fix would be in the update.

But I was wrong.

This is really going on too long now Adobe - surely you can fix this one!!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 16, 2015 Jun 16, 2015

Copy link to clipboard

Copied

The issue is not caused soley by Lightroom, card manufacturers are working with Adobe for solutions. Thr ball is in their court.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 17, 2015 Jun 17, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Latest CC2015 update did not help me neither.

Same error.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 17, 2015 Jun 17, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Was there a suggestion by Adobe that it would help?

As Geoff says, this is mainly on the GPU manufacturers.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 17, 2015 Jun 17, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Then I would ask if there was suggestion by Adobe when launching the product that it may not work with some AMD cards?  AMD is not some obscure GPU company to be skipped in the testing process, almost half of the PCs are running with their graphic cards.  Adobe of course cannot test the product on all possible H/W configurations before launching, but we can safely assume that they tested it on a big enough set of GPUs mandatory including the professional AMD FirePro and n-Vidia Quadro.  And nevertheless, a product that works only with FirePro drivers at least one-year old is being launched.  Do you think they didn't know this at the very beginning?  

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 21, 2015 Jun 21, 2015

Copy link to clipboard

Copied

My card is: zotac gt 630 4 gb

Initially my issue was that card was not updated. Now it has been updated but I can´t see big improvements.

Subscribed to see if things change !!

Roberto

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 08, 2015 Jul 08, 2015

Copy link to clipboard

Copied

I just updated to AMD Catalyst 15.7 (recently released).

Now hardware acceleration is OK!

Check OpenGL support: Passed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.13397 Core Profile Context 15.200.1046.0

Renderer: AMD Radeon HD 5800 Series

LanguageVersion: 4.40


Now it's time to take benefit of this new (more or less 3 months later) feature 🙂

Thanks to the community for support and help.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jul 08, 2015 Jul 08, 2015

Copy link to clipboard

Copied

I confirm that version 15.7 drivers also fix the hardware acceleration on my HD6570 card 

Lightroom version: CC 2015.1 [ 1025654 ]

License: Creative Cloud

Operating system: Windows 7 Home Premium Edition

Version: 6.1 [7601]

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 4

Processor speed: 3.4 GHz

Built-in memory: 8191.1 MB

Real memory available to Lightroom: 8191.1 MB

Real memory used by Lightroom: 876.9 MB (10.7%)

Virtual memory used by Lightroom: 894.0 MB

Memory cache size: 186.3 MB

Maximum thread count used by Camera Raw: 4

Camera Raw SIMD optimization: SSE2

System DPI setting: 96 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 1920x1080

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:

AMD Radeon HD 6570

Check OpenGL support: Passed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.13397 Core Profile Context 15.200.1046.0

Renderer: AMD Radeon HD 6570

LanguageVersion: 4.40

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom

Library Path: xxx

Settings Folder: xxx

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 09, 2015 Jul 09, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Well, I'll be the wet blanket then - While Lightroom does finally recognize my GPU, with the new driver, it freezes beyond repair, everytime I'm scrolling through the pictures. And to make things worse - it freezes when I try to uncheck the "Use Graphics Processor" box...

Basically it has become unusable.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 09, 2015 Jul 09, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Likewise, with Win7 AMD 6870 graphics card, and Win8.1 AMD 7640g, the new drivers make the GPU recognized, but on both machines after opening the raw file in Photoshop CC2015 from ACR 9.1 the screen freezes and the only option is to manually close the program (not responding). So . . . rolling back the drivers to the working 14.4 of long ago.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jul 09, 2015 Jul 09, 2015

Copy link to clipboard

Copied

I also spoke too soon.

Whilst the graphics acceleration now works and is very impressive, a few clicks between develop and library mode and LR is dead.

Once closed, I re-opened LR and had no problem turning off acceleration (some people have said this isnt possible).

I have no other problems (yet) so no need to revert to 14.4

The fault I see is a horizontal white bar/box across the top of the grid view - covering the top 20% of the grid-view

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 09, 2015 Jul 09, 2015

Copy link to clipboard

Copied

‌Hi Phil,

Same behaviour here

I really thought I could enjoy the features I paid for.

To be continued.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 13, 2015 Jul 13, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Since I upgraded to catalyst 15.7 Lightroom crashes in develop mode. When I try to disable GPU support it crashes instantly!!

Lightroom version: 6.1 [ 1025654 ]

License: Perpetual

Operating system: Windows 8.1 Business Edition

Version: 6.3 [9600]

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 4

Processor speed: 3,5 GHz

Built-in memory: 8144,4 MB

Real memory available to Lightroom: 8144,4 MB

Real memory used by Lightroom: 868,0 MB (10,6%)

Virtual memory used by Lightroom: 875,8 MB

Memory cache size: 785,2 MB

Maximum thread count used by Camera Raw: 4

Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX

System DPI setting: 120 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 2560x1440, 2) 1680x1050

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:

AMD Radeon HD 7900 Series

Check OpenGL support: Passed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.13397 Core Profile Context 15.200.1046.0

Renderer: AMD Radeon HD 7900 Series

LanguageVersion: 4.40

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom

Library Path: C:\Users\*\Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog.lrcat

Settings Folder: C:\Users\*\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:

1) Behance

2) Canon Tether Plugin

3) Facebook

4) Flickr

5) jf Geocoding Support

6) Leica Tether Plugin

7) Nikon Tether Plugin

Config.lua flags: None

Adapter #1: Vendor : 1002

  Device : 679a

  Subsystem : 4281043

  Revision : 0

  Video Memory : 3051

Adapter #2: Vendor : 1414

  Device : 8c

  Subsystem : 0

  Revision : 0

  Video Memory : 0

AudioDeviceIOBlockSize: 1024

AudioDeviceName: Speakers (High Definition Audio Device)

AudioDeviceNumberOfChannels: 2

AudioDeviceSampleRate: 44100

Build: Uninitialized

Direct2DEnabled: false

GPUDevice: not available

OGLEnabled: true

*EDIT* Installing Catalyst 14.4 "solves" the problem by disabling the accelaration due to errors

Graphics Processor Info:

Check OpenGL support: Failed

Vendor: ATI Technologies Inc.

Version: 3.3.12618 Core Profile Context 13.251.9001.1001

Renderer: AMD Radeon HD 7900 Series

LanguageVersion: 4.30

GL_MAX_COMBINED_TEXTURE_IMAGE_UNITS (actual = 32, minimum = 48)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 13, 2015 Jul 13, 2015

Copy link to clipboard

Copied

Same problem, crashes in develop module. At least it allows me to disable the GPU acceleration. Very frustrating. Is Adobe playing the waiting game? Get people frustrated enough that they upgrade their GPU for no other reason than getting Lightroom to work as promised? I'm very disappointed, the GPU acceleration was the sole reason why I upgraded from 5.7. Previously I recommended Adobe to everyone, but now not so much. AMD messed up too, amazing they didn't test with Lightroom before the release.

To anyone who has not yet upgraded from 5.7, save your money. This latest release is a dog. It's much slower than 5.7 without the GPU acceleration, and the GPU acceleration may or may not work even if you meet the hardware requirements. I feel cheated.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines