Copy link to clipboard
Copied
When I create a text frame on a master page in order to later use the Snap Margins to Text Frame script to create margins, something goes wrong. It used to work perfectly before, and the margins were exactly the same size as the text frame. Now it creates something like what you can see in the photo. I reinstalled the script and reset InDesign, but it didn’t help.
Sorry for my English.
Copy link to clipboard
Copied
Nie mam jak sprawdzić kodu tego skryptu w tym momencie - ale spróbuj przestawić RULER ORIGIN na SPREAD - teraz masz PAGE.
Copy link to clipboard
Copied
Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam (dopiero od kilku dni uczę się Indesigna) - przechodząc na stronę wzorcową mam mieć zaznaczoną całą rozkładówkę (2 strony), a nie jedną stronę? Jeśli o to chodzi to właśnie tak miałam zaznaczone i nadal jest błąd.
Copy link to clipboard
Copied
Copy link to clipboard
Copied
Dziękuję. Teraz działa. Czy jeśli docelowo chcę składać książki to pozostawienie tego ustawienia (jako spread) bedzie właściwe dla całości projektu? W jakimś kursie w początkowych ustawieniach była zmiana właśnie na page i tak też zrobiłam, co jak widać nie do końca było dobrym wyborem.
Copy link to clipboard
Copied
Problem nie jest w Ruler Origin - tylko w skrypcie, że tego nie bierze pod uwagę.
Jeżeli z jakiegoś powodu wolisz pracować z (0,0) w lewym górnym rogu każdej strony - a nie rozkładówki - to oczywiście możesz.
Copy link to clipboard
Copied
Rozumiem. Dziękuję jeszcze raz za wyjaśnienie pewnie oczywistych oczywistości, ale początki zawsze są trudne 🙂
Copy link to clipboard
Copied
Nie, no nie ma za co przepraszać - zapraszam ponownie.