• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
2

P: Export catalog on windows, import on macOS: synchronization fails on special characters

Explorer ,
Mar 28, 2024 Mar 28, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi,
this is a bug on current and on some older versions of LR.

1) have a LR on Windows 11 (NTFS) which contains directories with special characters in their names.
In this text I will use as an example directory named "Juraj Porträts", containing 58 pictures.
Other german special characters like  "ü" or slovak "á" apply as well.


2) in the Folders panel, right click the folder "Juraj Porträts" and
do Export This Folder As A Catalog
export catalog 
on ExFAT formatted USB-stick.

3) import it on macos (M1, APFS).
This works flawelessly.

4) edit pictures in LR, in Photoshop, delete them, save metadata in files. 
This works flawelessly.

5) right-click on "Juraj Porträts" and pick "synchronise folder":
LR will suggest to "import new photos (58)" AND "remove missing photos from catalog (58)"

6) hit "synchronise".
58 photos will be removed from catalog and the very same 58 photos will be added to catalog.

7) Lightroom catalog will contain 2 (two) folders named "Juraj Porträts". 
One of them is empty, the another one contains 58 photos.
This duplication only occurs in LR catalog, finder only shows one directory "Juraj Porträts".

8)remove the empty folder and click "synchronise folder" on the another one. 
Now, LR will find no discrepancies.

9) it also might be worth noting, that you do can use special characters in folder names in LR on mac,
provided that you create them on mac.
This weird behaviour (6 and 7) only occures on folders imported from LR databes originating from Windows .
I have never tried the other direction (export on mac / import on Windows).

best regards from Linz, Austria

Bug Investigating
TOPICS
macOS

Views

122

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Pinned Reply

Adobe Employee , Apr 02, 2024 Apr 02, 2024

Updating status and adding bug number. 

Status Investigating

Votes

Translate

Translate
4 Comments
Explorer ,
Mar 28, 2024 Mar 28, 2024

Copy link to clipboard

Copied

addendum:
this may be a similar problem to "P: Special characters in folder locations causing troubles with catalogue" from Stephen Byerley from 2021, but at least I was able to provide an easy way  to reproduce this bug, which should be helpful to developers.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 01, 2024 Apr 01, 2024

Copy link to clipboard

Copied

@Rikk Flohr: Photography, please consider moving to Bugs. I can reproduce the problem following the recipe above, with the following clarification:

 

In step 2, in the Folders panel, right click the folder "Juraj Porträts" and do Export This Folder As A Catalog.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Apr 01, 2024 Apr 01, 2024

Copy link to clipboard

Copied

"this may be a similar problem to "P: Special characters in folder locations causing troubles with catalogue" from Stephen Byerley from 2021"

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-bugs/p-special-characters-in-folder-locations-causi... 

 

I think it's a different issue -- I'm not able to reproduce the problem in that bug report.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Apr 02, 2024 Apr 02, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Updating status and adding bug number. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Status Investigating

Votes

Translate

Translate

Report

Report