• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
18

P: (Windows) Crash ( 8880582 )

Explorer ,
Oct 14, 2023 Oct 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I upgraded to 13.0.1 and now it crashes intermittently in development mode. It could be around the time of moving from one photo to another but I am not sure. In editing about 300 photos it has crashed around 20 times. There is a pause, then a blank screen and then it crashes. One time it prompted me to send a crash report and I did. It also did this when I updated my graphics driver. This is what I have tried. I can not remember LRC crashing on this system ever before upgrading to 13.0.1

  • Updating other apps in CC like the camera raw
  • Running all Windows updates for Win10
  • Updating the Nvidia driver to the latest and also making sure I am on the studio driver
  • Tried disabling the GPU acceleration. 
  • Updated loop deck drivers 
  • Rebooted at least 5 times
  • Deleted the GPU file in app data 

My system  

  • Windows 10 Pro 64bit - latest updates
  • AMD Ryzen 7 5800X 8-core Processor
  • 32GB of RAM
  • MS1-B550 A Pro Mother board
  • MSI RTX 3060 Sudio driver 537.58
  • M2 SSD for OS and a seperate one for working files
  • Loopdeck +

 

Bug Fixed
TOPICS
Windows

Views

1.8K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Pinned Replies

Adobe Employee , Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

I've finally located one of your crash reports and it matches to an existing bug in our system. I am connecting this post to that bug. Thank you for your report. 

Status Investigating

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee , Jan 04, 2024 Jan 04, 2024

Original poster reports as fixed. 

Status Fixed

Votes

Translate

Translate
50 Comments
Adobe Employee ,
Oct 14, 2023 Oct 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

We’ve reviewed the email address you use with this forum and find no crash reports in our system.

 

Did you see a crash dialog?

Do you use a different email address when filling out the crash report?

Was the crash dialog Adobe’s? Microsoft’s? 

 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 14, 2023 Oct 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

There was a crash report dialog that came up but I did not write anything down or screengrab it. It should have come into your system when I hit send as I am connected to the internet. I assume it uses the same email as my CC account which is also associated with this chat. It was an Adobe crash dialog. I have been trying to get that report to come back up but it just crashes now. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 14, 2023 Oct 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Give me an estimate for how many crashes (with dialog) you've seen? Overall?

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 14, 2023 Oct 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I saw one that just happened randomly, and I do not know what I was doing at the time. Another happened when the Nvidia driver was updating. The other crashes happened without a dialog. At least two after I pressed edit in Photoshop. A bunch by advancing to the next photo by using the right arrow key. Also a few after pressing the previous button and I think a few when just making adustments in the basic pannel. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 14, 2023 Oct 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

FYI, I can get this to crash pretty regularly by advancing to the next photo, pressing previous, adjusting crop, and repeating. Within 20 photos it will crash. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 14, 2023 Oct 14, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Also, sometimes in one or two tries which makes LRC almost unusable. 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 15, 2023 Oct 15, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I also tried to uninstall and reinstall lightroom since that was in another post. That did not fix the problem. I can do the same steps in library mode and have not been able to reproduce the issue.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 15, 2023 Oct 15, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I was also able to reproduce this by just going from one image to another a making some basic panel changes without using the crop tool

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 16, 2023 Oct 16, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I'm just curious is there anything else I should try? Do I need to reach out to Adobe directly or is this the best way to get a fix? Should I try and downgrade and just take a loss of work from this weekend trying to push through this? I assume since I had to upgrade my catalog for this update, I would lose changes made since I upgraded. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I've finally located one of your crash reports and it matches to an existing bug in our system. I am connecting this post to that bug. Thank you for your report. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Status Investigating

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, Rikk. Do you have any idea when the issue will be addressed? I just want to know if I should downgrade or wait for a fix.

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@rickm1970 

Unfortunately, I do not.  There is no ETA for future bug fixes. If you are unable to work, I would recommend downgrading temporarily. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I'm experiencing the same issue, I'm on a Mac. It's making LRC almost unusable. I've submitted several crash reports under this email in case that helps. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 17, 2023 Oct 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Ok, that is unfortunate since I have almost 400 new and edited files in the new catalog that I assume I will lose all my work on.  LRC has been my go-to program for over 10 years. This is the first time it let me down. I do appreciate your help, though. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 21, 2023 Oct 21, 2023

Copy link to clipboard

Copied

For now, I decided to work through the issue so that I would not lose my work rolling back. I also found that doing a bulk deniose on 13.0.1 will also crash LRC. That is frustrating because if you decide to do this overnight you end up with random photos that were not deniosed since it appears LRC does not denoise in capture order. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 28, 2023 Oct 28, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi, I'm experiencing exantly the same behavior. Sometimes it get's stuck on an image and advances after a few second (>10) but in most cases Lightroom keeps crashing silently.
Lightroom worked properly before the update.

 

Lightroom is running on

- AMD Ryzen 5950X

- 32 GB RAM

- Windows 11

- enough SSD disk space (> 100 GB)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 28, 2023 Oct 28, 2023

Copy link to clipboard

Copied

quote

Hi, I'm experiencing exantly the same behavior. Sometimes it get's stuck on an image and advances after a few second (>10) but in most cases Lightroom keeps crashing silently.
Lightroom worked properly before the update.

 

Lightroom is running on

- AMD Ryzen 5950X

- 32 GB RAM

- Windows 11

- enough SSD disk space (> 100 GB)


 


By @rickm1970

 

SSD disk space >100GB. That is not much. Assuming that hard drive is where your catalog is located, then how much free space in percent (%) do you have? LrC catalogs need to have at least 20% free space. And yes that is percent.

 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/optimize-performance-lightroom.html

 

Sorry if double posted (reply) I was having an issue in this reply in the community.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 28, 2023 Oct 28, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi Rikk,

 

saying that more than 100 GB is not much seems a bit absurd. Sorry, no offend. But I was working without any failures with less than 10 GB on that hard drive. The link in your post refers to performance recommendations. Performance is one thing, spontaneos crashes another. And giving recommendations based on percentages of total disk space is quite improper in my opinion - it would make much more sense to me if it was related to the total size of the catalog itself and I can say that the free disk space is currently bigger than the size of my catalog.
But to go back to the topic, in that case, Lightroom doesn't have a performance problem - it has a quality problem.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 29, 2023 Oct 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

i am experiencing the same issue.  Have done all the recommended fixes as others have done.  This is very frustrating as I have wedding photos to get out and several other shoots.  I am at my wits end.  

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 29, 2023 Oct 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

@Christian5C81  I did not say that. Please be accurate in your replies. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 29, 2023 Oct 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Oh, I'm sorry, I meant to answer @GoldingD. Maybe I got confused by the photographs 🙂

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 29, 2023 Oct 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I have been having the same issues. Back in May, I started having a very slow Develop module. I moved all of my photos to external hard drives and ran all kinds of tools to clean files and correct registry issues. I upgraded from Windows 10 to Windows 11 and updated the NVIDIA GeForce graphics driver directly from the NVIDIA website. I adjusted the GPU and all the other tips to speed up the app. Weird things happen that make no sense. I can move the exposure slider back and forth and see the adjustments occurring in the filmstrip window instead of the Develop window. It's totally dysfunctional. I tried uninstalling it and getting rid of all of the catalogs, then doing a new install. Nothing helps. Could I get the link to that bug as well?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Nov 03, 2023 Nov 03, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi Rikk, 

 

Any update on this issue?

 

Thanks, 

 

Rick

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Nov 05, 2023 Nov 05, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am not 100% sure but the new studio driver from Nvidia (546.01 released 11/1/2023) may have fixed this issue or at least made it better. I still see a long pause after some edits that were not in previous versions, but it did not crash when doing my usual editing process this morning with about 48 images. LRC denoise also did not crash when doing a bulk denoise. So, I encourage anyone seeing this issue to upgrade to the latest Nvidia studio driver to see if that helps. Maybe reply that it helped if it did so other know. For now, my fingers are crossed that this diver updated and fixed the crash. The long pauses are still annoying, but at least it did not crash on me, which is good as Hockey season is starting soon, and I really need this to be stable. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Nov 05, 2023 Nov 05, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I have the latest Lightroom Classic version 13.0.1 and it crashes extremely often, making it impossible to work. I read all the related topics in this community, I reinstalled it, updated NVIDIA drivers, etc. and nothing seems to work.  At the same time I got a prompt to "upgrade my catalogue", so not sure if is may be an issue with my only updated catalogue or is 13.0.1 itself. I work on a PC with an NVIDIA 3070 GPU, and the rest of the computer is pretty strong as well. Can you please check my accounts' session and tell me how to fix this? thanks.

Hector

Votes

Translate

Translate

Report

Report