• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
1

LR Not Sorting by Capture Time After Photoshop Edit

Participant ,
Jun 14, 2022 Jun 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

For quite sometime now, I have been experiencing an issue with Photoshop edited images going to the beginning of a collection after being edited in Photoshop.  Here's a description of my work-flow:  

 

1. From LR, I select highlight the image and then select <Edit in Adobe Photoshop 2022>.  NOTE:  The image is in the correct sort order (Capture time) at this time.

 

2. PS opens and I do my editing.  I then save the image and the edited image (along with the original DNG file) now appear at the very beginning of my collection.  If I go to the Library Module and change the sort by to anything else (i.e. Added Order) then change it back to Capture Time, it then organizes both the PS edited image and the original RAW image in the correct order.

 

While on a call yesterday with LR Support for a completely unrelated issue, I mentioned this issue to the support rep and he saw it and advised that I update the C++ packages and if that didn't work, to completely re-install LR.  I did both, yet the problem persists.  I am experiencing this on two desktops, so it's not isolated to one machine.

 

Do any of you have suggestions?  Many thanks for your assistance.

TOPICS
Windows

Views

494

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jun 14, 2022 Jun 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Please try resetting the preferences of Lightroom Classic:   https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/setting-preferences-lightroom.html

 

It's recommended to backup your preferences before you reset the preferences to the default settings: 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/preference-file-and-other-file-locations.html

My System: Intel i7-8700K - 64GB RAM - NVidia Geforce RTX 3060 - Windows 10 Pro 22H2 -- LR-Classic 13.2 - Photoshop 25.7 - Nik Collection 7 - PureRAW 4 - Topaz PhotoAI 3

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 14, 2022 Jun 14, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for the reply!  Unfortunately, that didn't work.  I even renamed my preferences file (appdata\roaming\adobe\lightroom) and tried it and still, the same thing is happening.  Very strange!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 17, 2022 Jun 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Please do the menu command Help > System Info and copy/paste the first ten lines here.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 17, 2022 Jun 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

FSchleyhahn_1-1655467141752.png

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 17, 2022 Jun 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Windows 10 or 11?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 17, 2022 Jun 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

10. And the problem occurs on 2 different Windows 10 desktops.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 17, 2022 Jun 17, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I tried reproducing the steps you described but didn't observe the problem. 

 

Perhaps make a full-resolution screen recording showing all the steps of the problem.  Upload the video to Dropbox, Google Drive, or similar and post the sharing link here. The video might make it clearer how to reproduce the problem.

 

Unless Adobe can easily reproduce the problem, they're unlikely to look at it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 18, 2022 Jun 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for all your help with this.  It's very strange.  It happens on 2 different desktops.  Here is the link to a video I made showing the issue.  

https://1drv.ms/v/s!AnhOSgoeuTYjgco07SiQaIlE78oHfg?e=mf22UF

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 18, 2022 Jun 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have my photos sorted by capture date with the newest picture at the top. I have a very similar issue when editing in Photoshop as you demonstrate in this video, with my edited photo then appearing at the very bottom of the library (as if it's the "oldest" picture). 
Closing and opening the app does resolve the issue, but I have also noticed that it resolves itself after some amount of time (usually 2-5 minutes). In my mind, it's like the library needs to fully rescan itself to determine exactly where this "new" photo fits chronologically. Maybe not what's actually happening, but it does eventually find it's way back to the proper spot in the library. 
Have you ever waited 10-15 minutes and continue to work in the app to see if it moves to the correct order, rather than just restarting the app right away?

Not ideal, but at least it's not "permanently" broken. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 18, 2022 Jun 18, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Unfortunately, that didn't work.  I did a quick edit in PS and saved it and both the edited TIFF and the original DNG appeared at the beginning of the collection.  I left and it's 2 hours later and both are still in the same spot.  If I change the sort order to anything else (i.e. Added Order) then change it back to Capture Time, both the original DNG and the edited TIFF appear in the right spot.  It's very odd.  Again, the same thing happens on another desktop that I use.  Thanks for your help.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 19, 2022 Jun 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Interesting that the original file also gets put out of order. Not something I have experienced. Definitely some sort of bug. Hopefully Adobe can address. Is there some way to bring this to their attention? I use a Mac and could upload a similar video if that would help. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 19, 2022 Jun 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I tried replicating all the details shown in your video -- editing in a large collection, filters turned off, using smart previews (with and without the option Use Smart Previews Instead Of Originals For Image Editing) -- and unfortunately couldn't replicate the problem.

 

One other thought: In Photoshop, do the menu command Help > System Info and verify you're on version 23.4.1.  Sometimes LR or PS can behave oddly when they're not both on the latest version.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 19, 2022 Jun 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Yeah, it's 23.4.1.  Thanks for your help.  Not for sure what else to do at this point.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 19, 2022 Jun 19, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I don't have any further ideas either.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jul 04, 2022 Jul 04, 2022

Copy link to clipboard

Copied

An update on this issue.  I am now working in a different collection than the last two I had been experiencing this issue in and I am no longer having the problem.  It's my assessment that this problem occurs with collections that are rather large.  When I travel, I create a collection per country.  The last two collections I had been working with contained around 8,000 images and 4,000 images, respectively.  It appears that when the number of images is below those numbers, this sorting problem is not occurring.  

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 12, 2024 Jan 12, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for your info. I have this problem also and it is very frustrating. It happens in collections as small as 500 images. It wastes a lot of time if I can't see my edits right next to the originals. Each file clearly lists the correct

1. Date Time Original, 2. Date Time Digitized and 3. Date Time (which is when I edited and saved). It is clearly sorting by Date Time not Date Time Original when we choose Sort by Capture. I bet Adobe needs to update the programming since "capture" isn't listed on files anymore and instead Date Time Original is.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jan 16, 2024 Jan 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

"Each file clearly lists the correct 1. Date Time Original, 2. Date Time Digitized and 3. Date Time (which is when I edited and saved). It is clearly sorting by Date Time not Date Time Original when we choose Sort by Capture. I bet Adobe needs to update the programming since "capture" isn't listed on files anymore and instead Date Time Original is."

 

LR maintains its own notion of capture date in the catalog. It sets capture date to EXIF:DateTimeOriginal if it exists, but if not, it uses the last-modified date of the file, which is often but not always EXIF:DateTime. When LR thinks EXIF:DateTimeOriginal is missing, it behaves very inconsistently:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-bugs/p-still-inconsistent-capture-date-time-for-pho...

 

Your issue may be caused by LR not completely reading the metadata from the file created by Photoshop, with some parts of LR thinking EXIF:DateTimeOriginal is missing. There have been sporadic issues with this over the years, most recently with this bug acknowledged by Adobe:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-bugs/p-files-edited-in-photoshop-are-returned-to-lr...

 

In this incarnation, LR often correctly reads the capture date from the PS TIFF but sometimes doesn't . The correct value appears in the Metadata panel and under the thumbnail but not in the Library Filter bar's Metadata browser's Date column.  The workaround for that bug is to select the TIFF and do Metadata > Read Metadata From File.

 

The same workaround might help with your issue.  When you see one or more files not correctly sorting by capture date, select them and do Metadata > Read Metadata From File. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jan 17, 2024 Jan 17, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Important to be aware Read Metadata from File will replace your current Develop edits wholesale, with [whatever] edit state might be present externally. IF you have been writing your edits out to file as you worked, (automatically or manually) the internal and external edit states will be identical so this will not matter.

 

Reading in metadata happens as a new History step so I suppose one could roll that back if needed - and if one was aware that this was needed.

 

IF you can't be certain the external metadata will be up to date, it is quick and safe to ensure latest edit state is first written out (Ctrl+S / Cmd+S) - before Reading this straight back in.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 20, 2024 Mar 20, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Its March 2024 and this issue is still present in lightroom classic. 
I have found a work-around which is to go into grid mode and sort by something else, and then sort back to capture time.  That places the edited image in the right position in the grid.  Very annoying and I can't believe they haven't fixed this bug after years.

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines