• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
16

P: (macOS) Lightroom Vignette disappears after opening another photo

Community Beginner ,
Jan 08, 2023 Jan 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom forgets my vignette settings when I set one, close the photo and open it again. It shows the correct edit for a short time and then sets the vignette back to 0.

 

I'm using version 6.1 from the Mac App Store. The bug is reproducible and happens all the time on all of my photos. It doesn't matter if the photo is currently being synced or not.

 

{Thread title updated by moderator}

Bug Fixed
TOPICS
macOS

Views

2.9K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Pinned Replies

Adobe Employee , Jun 06, 2023 Jun 06, 2023

This is reproducible at our end too. Changing status.
If you're facing the same issue, please add your upvote from the top of this page.

Status Investigating

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee , Oct 10, 2023 Oct 10, 2023

Greetings all,

 

Updates for the Adobe Photography Products have been released.  The October 2023 updates contain a fix for this issue. 

If you do not see the update in your Creative Cloud Application, you can refresh it by hitting [Ctrl/Cmd]+[Alt/Opt]+[ R ].

Note: It may take up to 24 hours for your update to be available in your Creative Cloud app.

 

Thank you for your patience.

Status Fixed

Votes

Translate

Translate
41 Comments
New Here ,
Jul 07, 2023 Jul 07, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

 

I'm running into the same issue as @electerious .

Applying the vignette via preset or manually then toggeling between pictures. Sometimes the vignette stays and sometimes it just resets to 0. Very annoying.

Apple M1 Pro 2021

Adobe Photoshop Lightroom 6.4

Bildschirmfoto 2023-07-07 um 09.13.01.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jul 19, 2023 Jul 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I have had this issue for months and it is extremely annoying. Perhaps time to consider a move to CaptureOne? 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Jul 19, 2023 Jul 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

This has been an issues for months.  Please Adobe do something about it......

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Aug 24, 2023 Aug 24, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Exact same thing here, lastest versions of everything (macOS 13.4.1, Lighroom 6.1 via Creative Cloud). I have to quit LR and restart before reediting the photo on which I have added a vignetting effect.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Aug 27, 2023 Aug 27, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Also having the same issue here when using the \ key to toggle my edits. The vignette falls off. Really frustrating as its seemingly at random

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Aug 29, 2023 Aug 29, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Workaround (Admittedly very bad)

1) Apply edits to photo

2) Sync to cloud
3) Open Photos on mobile and apply vignettes
4) Sync to cloud

5) Re-open on Desktop, vignette should persist.

 

Disclaimer - This is far from ideal and is still not really a viable workaround for such an ongoing issue. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Sep 11, 2023 Sep 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Mine seems to get triggered by the "versions" tab. as soon as i click to save a copy my vingette is reset

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Sep 11, 2023 Sep 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Ok guys, so fingers crossed but i went into Adobe Creative Cloud and downgraded from Lightroom 6.5 to 6.4 (go to "apps" Lightroom should be listed in your downloaded apps. Hit the 3 dots to the far right, select "other versions". It will give you the option to install older versions). So far it seems stable..

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Sep 11, 2023 Sep 11, 2023

Copy link to clipboard

Copied

nevermind still reseting vingette.

 

[abuse removed by moderator]

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Sep 12, 2023 Sep 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Still waiting for a solution. For nine months. NINE! This bug is extremely annoying and it is almost impossible to use the Mac version without going insane.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Sep 12, 2023 Sep 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

YES YES YES YES!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Sep 12, 2023 Sep 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

This goes back all the way to version 6.1 (oldest version i tested and tested on different cpu) not sure how they haven't figured it out as it makes the program unusable for anyone with a keen eye. I spent 4h yesterday trying to rectify the problem instead of working on projects. I guess i never noticed it before because up until recently I only used LrC and mobile. Looks like i will have to transfer my catelog from my old cpu to my new (pain enough as it is) and get back on LrC

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Sep 25, 2023 Sep 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Where are you at with fixing this? Still a major issue for me and others it seems. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Sep 25, 2023 Sep 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

It's been over a year that I've been dealing with this issue, and it's beyond frustrating at this point.  For me, it always happens when I toggle the "show original" button, to view my before/after edits.  But it also sometimes happens when I copy and paste the edit settings from one photo to another, or simply view another photo.

 

The only time it doesn't happen, is when I initially open LR and am just viewing photos that I've edited previously.  But as soon as I change any of the edits, it happens.  I also thought that maybe it was a corruption in my presets - they're simply presets that I've created myself, but interestingly, if I don't use my presets, and just start editing a photo from scratch in a new LR session, the vignette seems to stay stable, even when I toggle the "show original" button.  So I tried creating new presets from scratch, hopeful that would solve it, but it didn't.  I'm curious if anyone else has experienced this same thing and has figured out a solution.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 10, 2023 Oct 10, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Greetings all,

 

Updates for the Adobe Photography Products have been released.  The October 2023 updates contain a fix for this issue. 

If you do not see the update in your Creative Cloud Application, you can refresh it by hitting [Ctrl/Cmd]+[Alt/Opt]+[ R ].

Note: It may take up to 24 hours for your update to be available in your Creative Cloud app.

 

Thank you for your patience.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Status Fixed

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 10, 2023 Oct 10, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thank you very much, so far so good on the update!

Votes

Translate

Translate

Report

Report