P: Every action/brush stroke causes spinny wheel with “Enable Content Credentials (Beta)” enabled

1 Vote
Participant ,
Dec 15, 2021 Dec 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi
Ever since the last update yesterday, everytime I make a brush stroke I get the spinning wheel (indicating a lag in proccessing I guess). As I am an illustrator using Photoshop and make lots of brush strokes, this is stalling the progress of painting. Can I get a fix for this, or can I revert back to the previous version?

 

I manage to grab this short video from my iPhone showing the cursor problem.

Need a quick fix if possible

Thanks

Rob

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis
Bug Fixed
TOPICS
macOS , Windows

Views

1.0K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Mar 16, 2022 Mar 16, 2022
Hi all, We're happy to announce the release of Photoshop 23.2.2. This update includes the fix for this issue. To see the list of all fixed issues, click here To update Photoshop to 23.2.2, click "Update" in the Creative Cloud desktop app next to Photoshop. More detailed instructions for updating Let us know if the update resolves the problem for those affected and share your feedback with us.   Thanks, Mohit
Status Fixed

Votes

Translate

Translate
21 Comments
Adobe Community Professional ,
Dec 16, 2021 Dec 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi @Rob Art Illustration ,

 

Here are suggestions from Adobe.

 

Search for brushes. There are a couple of troubleshooting tips from them.

 

https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/photoshop-slow-lags.html

 

Let us know how you go.

mj

mj_0-1639642042118.pngmj_1-1639642042563.png

 

Mohammed Jogie | iMSD.co.za |
Adobe Certified Associate |  Expert | Instructor |
Adobe Community Professional | Creative Ambassador | User Group Manager |
Member International Society of Typographic Designers | Lifetime Friend International Council of Design | Interaction Design Association Local Leader |
Member Pan Afrikan Design Institute | Ambassador Visual Arts Network South Africa | Central Executive Committee Member Printing SA |

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Dec 16, 2021 Dec 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi again

None of those suggestions basically help. Mainly as of yesterday it was working as expected and only after the update it had this issue. I have a high spec iMac that runs well with all the software, and all the settings in Photoshop have not changed.

The update is the issue.

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Dec 16, 2021 Dec 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

OK, I did some more tests with changing the performance, and also switching of Graphics card option, all had same affect. Busy cursor icon for a few seconds.
I also tried several other tools, and they all result in the busy cursor.

Rob

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Dec 16, 2021 Dec 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Uninstalled/reinstalled same issue remains!

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Dec 16, 2021 Dec 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

OK

So, after some talking with Tech Support via Facebook, I have managed to locate the issue and resolved it.
Basically if you tick the box for "Enable Content Credentials (Beta)" the issue occurs, if you click it off all works fine.
Hopefully this will get resolved in the next update.

Thanks

 

Rob

Screenshot 2021-12-16 at 3.40.50 PM.png

 

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Dec 16, 2021 Dec 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

@Rob Art Illustration Thanks for reporting. I'm not able to repro offhand (macOS 10.15.7) and mouse. 

 

Anything different about your setup? M1 Mac? Wacom or other tablet?


Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Dec 16, 2021 Dec 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have a iMac (Retina 5K, 27-inch, 2019) with a Cintiq 27QHD attached, but the issue occured even when the Cintiq was not on. I'm running MacOS Monterey 12.0.1 (21A559)

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Dec 17, 2021 Dec 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks. I've asked engineering to take a look.


Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging
Bug Acknowledged

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Dec 17, 2021 Dec 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Wicked @Rob Art Illustration ,

 

Thanks for letting us know. 

 

I see that this is on @Jeffrey Tranberry 's radar, so we should see this sorted soon.

 

Stay safe

mj

 

mj_0-1639813990327.pngmj_2-1639813990323.png

 

 

 

Mohammed Jogie | iMSD.co.za |
Adobe Certified Associate |  Expert | Instructor |
Adobe Community Professional | Creative Ambassador | User Group Manager |
Member International Society of Typographic Designers | Lifetime Friend International Council of Design | Interaction Design Association Local Leader |
Member Pan Afrikan Design Institute | Ambassador Visual Arts Network South Africa | Central Executive Committee Member Printing SA |

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Dec 23, 2021 Dec 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied


I don't know what's behind it, but today I switched to version 2022 and at this point I'm annoyed. I started a project I was doing on my 7 year old laptop, on my desktop computer. And I started to get anxious. The poster is 70x100 cm and I feel like I'm working on meters. Simply switching between the magnifying glass (Z) and the move tool (V) makes the cursor and the whole program work as if I were performing some complicated action. I don't change anything, I don't move anything, I just change tools and for 2-3 seconds the program doesn't know what is happening. On the laptop everything is ok. I moved the project from the cloud to disk, but I still have 'lag'.

 

Which options should I disable in order for the program to work properly on my 25K hardware?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Dec 23, 2021 Dec 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Dec 23, 2021 Dec 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

If you go to this Preference pane, is Content Credentials enabled? I've seen similar behavior to what you're showing when that is enabled.

JeffreyTranberry_0-1640283145398.png

 


Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Dec 23, 2021 Dec 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You've hit the jackpot! When I installed and fired up the program for the first time, I turned on this option in the settings to see how it worked. After restarting it was already lagging the program. I turned the option off again and restarted the application and it's ok now. Hopefully not temporarily, but for good 😄 Thanks.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Jan 07, 2022 Jan 07, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I noticed there was an update today, so will check to see if the issue is gone.

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Jan 07, 2022 Jan 07, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Sad to say the latest update has not fixed the issue with the "Enable Content Credentials (Beta)".
Please try and fix as I want to use on my work.

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jan 11, 2022 Jan 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I recently upgraded to macOS Monterey / Photoshop Version 23.1 . Since then I'm getting the spinning wheel with dots while using any of the photoshop tools or brushes. Wasn't happening before the update. I'm working on a Mac Pro 2019 3.5 GHz 8 Core Intel Xeon W / Memory 96 GB / Graphics card AMD Radeon Pro 580 X 8 GB. I do work on large files (36"X 48"@ 300dpi_working file around 3GB in size ) but have not had this problem before. Any suggestions?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Jan 11, 2022 Jan 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Do you have “Enable Content Credentials (Beta)” enabled - https://community.adobe.com/t5/photoshop-ecosystem-bugs/p-every-action-brush-stroke-causes-spinny-wh...


Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jan 11, 2022 Jan 11, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, Jeffery!! That worked.

Ron.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Feb 24, 2022 Feb 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Even with the latest two updates, there are no changes in this bug.

Not sure if it's a performance issue with the graphic card, etc.

practice safe design | use a concept ~ Petrula Vrontikis

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Feb 24, 2022 Feb 24, 2022

Copy link to clipboard

Copied

It's a problem with the Content Credentials implementation. The team that's developing the feature is working on it. It's still a Beta feature.


Senior Product Manager - Customer Advocacy - Digital Imaging

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Mar 16, 2022 Mar 16, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi all,

We're happy to announce the release of Photoshop 23.2.2. This update includes the fix for this issue. To see the list of all fixed issues, click here

 

To update Photoshop to 23.2.2, click "Update" in the Creative Cloud desktop app next to Photoshop. More detailed instructions for updating

 

Let us know if the update resolves the problem for those affected and share your feedback with us.

 

Thanks,

Mohit

Bug Fixed

Votes

Translate

Translate

Report

Report