Highlighted

Input lag, keyboard and mouse

Explorer ,
Sep 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Aloha all!

Since upgrading to CC2020, I'm experiencing dramatic lag betwen when I use a control and when the program responds. There can several seconds between when I press "K" and the playhead stops moving, or between when I click to select a tool and the tool becomes available. If I single-click a clip to select it then want to right-click to access something from that pop-up menu, I have to wait for a count of "two Mississippi" before the right-click works. 

iMac Pro 2017, 3.2 GHz Inten Xenon W, 32 GB RAM, Radeon Pro Vega 64 x/16 GB RAM, OS 10.14.6

I have the same issue on my home machine, a much older and more modest 27" iMac. Both performed flawlessly on CC 2019.

TOPICS
Editing, Performance

Views

69

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Input lag, keyboard and mouse

Explorer ,
Sep 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Aloha all!

Since upgrading to CC2020, I'm experiencing dramatic lag betwen when I use a control and when the program responds. There can several seconds between when I press "K" and the playhead stops moving, or between when I click to select a tool and the tool becomes available. If I single-click a clip to select it then want to right-click to access something from that pop-up menu, I have to wait for a count of "two Mississippi" before the right-click works. 

iMac Pro 2017, 3.2 GHz Inten Xenon W, 32 GB RAM, Radeon Pro Vega 64 x/16 GB RAM, OS 10.14.6

I have the same issue on my home machine, a much older and more modest 27" iMac. Both performed flawlessly on CC 2019.

TOPICS
Editing, Performance

Views

70

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Sep 09, 2020 0
Community Beginner ,
Sep 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hey man so many people are having these issues I being one of them. I've been having lag issues since early July and I finally got so fed up that I ended up backing up my personal and work files and doing a clean install of Windows 10 Pro, drivers and other software and now no more issues. Just reached the point where I got tired of waiting on Adobe and doing and reading all the "solutions" and suggestions to no avail. Hope this helps even though it's a last resort.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 14, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Sep 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

why is this a last resort.  Something in your system was obviously wonky...  could have been an adobe issue or easily have been something else...  

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 14, 2020 0
New Here ,
Sep 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hey there, I see you're an Adobe pro.. Hoping you can help me. I'm having the same problem but worse, I've tried everything the forums recommend but bubkis. I had a 2018 macbook, got so frustrated I just bought a brand new MacBook 16' I9 yata yata. Openned the session on new mbp and same thing. Have a deadline this week for a $20,000 job. I at the end but have to make revisions, client is getting upset. Please HELP ME

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 14, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Sep 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

maybe we can talk on the phone or even better zoom or teamviewer and I can get a better idea of what's happening.  My email is mgrenadier@gmail.com. Don't know if this is a violation of the rules of the forum, but I'm guessing we'll find out if it is.   I'm pretty busy tomorrow, but maybe I can squeeze something in.  

 

But first, tell us how much RAM you've got installed on your system and your graphics card.  Hopefully they meet the specs.  And then tell us your source properties and your sequence settings.  Are any of your sources screen recordings or shot on a smartphone.  Then the problem is probably sources with a variable frame rate.   

 

There are a few things to try.  Disconnect your computer from the internet either by turning off wifi, or pulling the ethernet cable.  Make sure no other programs are running.  Try creating a new user with administrator privileges and log in to that account.   Disconnect any peripherals except for your media drive...

 

Is there at least 20% free space on your startup drive and 10% free space on your media drive?  How is your media drive connected to the macbookpro?  If it's a physical hard drive, what's the interface?  Hopefully thunderbolt, or minimally usb3...  You might want to run diskutility:  first aid on the media drive and start from the recovery partition and run it on your startup drive.  If you've got diskwarrior (a very useful utility) you might try running it as it can repair problems with the way files are stored on your hard drives.  It does one thing and it does it very well and it's saved my life a few times.

 

If you create a new project without any media, do you see the same lag?  If not, try adding one or 2 pieces of representative media and see if it reappears.  If not, you might try creating a new project and importing your old problematic project rather than opening it and see if things will work better.

 

You've got some things to try.  Please try them in a methodical manner and let us know what happens.  These things are never simple to diagnose from a distance unless we take things step by step.  

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 14, 2020 0