• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
3

Playhead not moving with recent update

Community Beginner ,
Jun 21, 2024 Jun 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

After the recent update of Premiere Pro, the playhead is not moving while playing on the timeline. Is there an option that turns this on and off? I cannot find anything in preferences.

Views

691

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Beginner , Jun 21, 2024 Jun 21, 2024

Update. Figured out how to fix after checking another work station, updated Premiere Pro there and noticed the playhead was moving.

 

After a reinstall did not work on the main, I basically decided to 'cleared the media cache files' and 'reset the workspace layout' (after watching a video) under Windows menu heading, and now the playhead works and displays as normal. So its still a bug, but a reasonably fixable bug.

Votes

Translate

Translate
Community Beginner ,
Jun 21, 2024 Jun 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

To clarify, audio scrubbing is working fine. However, when hitting play, the timeline plays, but the playheads does NOT move. But after stopping play, the playhead JUMPS to where landing on the stop play. I am unable to find any toggle so assuming this is a timeline display bug.

 

Thank you for any help.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 21, 2024 Jun 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Update. Figured out how to fix after checking another work station, updated Premiere Pro there and noticed the playhead was moving.

 

After a reinstall did not work on the main, I basically decided to 'cleared the media cache files' and 'reset the workspace layout' (after watching a video) under Windows menu heading, and now the playhead works and displays as normal. So its still a bug, but a reasonably fixable bug.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 22, 2024 Jun 22, 2024

Copy link to clipboard

Copied

This solution worked for me, deleted unused media cache files and then for my workspace I did Window→Worspaces→Reset to Saved Layout

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jun 21, 2024 Jun 21, 2024

Copy link to clipboard

Copied

@Edit Videos thank you for reporting the issue and the steps you used to resolve it. If you run into this issue again, please let us know. Sorry for the inconvenience.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 22, 2024 Jun 22, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi Ron,
I have been able to reproduce the bug consistently. Whenever the Essential Graphics panel is visible in any way, the playhead won't move during playback and then snap to the right position on pause.
I did some extra testing and it seems that this bug doesn't happen when I uncheck the "Local Templates" or the sub category "Local Templates Folder".

Additional info:
-Windows 10
-This bug didn't happen before updating
-Tried rebooting pc
-This problem didn't happen right away, I was working and it wasn't happening at first

Workaround: I need to make sure the Essential Graphics panel is not visible during playback, otherwise playhead stuck during playback

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Jun 25, 2024 Jun 25, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Great catch @Joshua Gesterkamp ! I wanted to chime in as I just noticed this issue myself, went through the steps suggeted online (reset workspace, clearing cache., restarting, etc.) with no result.

However these reproduction steps were the exact same for me. When the Essential Graphics panel is open and visible, the playhead is not responsive. When it's closed/hidden, it plays back fine. No workspace changing or resetting necessary. It's an instantaneous fix, so it definitely feels like it may be EG panel related.

EDIT: To add: Specifically in the Browse tab of the EG panel. The issue does not persist when the Edit tab is being used.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jun 25, 2024 Jun 25, 2024

Copy link to clipboard

Copied

ah, which workspace are you using? I can't duplicate this on Win11 23H2 and PP 24.5. One user uploaded a video and I saw that, so, just wondering how to duplicate it. Cheers

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Jun 25, 2024 Jun 25, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I was using a custom workspace that I use as my standard editing workspace (titled 'Edit'). It is interesting you ask though, because on some of my other workspaces did not have the issue... but admittedly that might just be because the EG panel is not automatically open in those.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jun 25, 2024 Jun 25, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I played around a bit more on 24.5, and still can't get it to happen. I saw an error before when opening the Essential Graphics, that it took about 25 seconds. I was certain it has to do with Libraries. 

 

FWIW: In beta right now, the Essential Graphics panel is no more, and now we have Graphics Templates which is basically the Browse part of EG, and the Edit part now takes place in the new Properties panel.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jun 26, 2024 Jun 26, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Yep this is 100% correct,  Essential Graphics is open, the playhead stops, I can click on Edit on the Essential Graphics tab and playhead starts.   Such fancy software, that is still full of new bugs too, very interesting....

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 27, 2024 Jun 27, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I also just had this problem appear for no reason.  But yes, if I close the Essential Graphics panel, things are back to normal.  Ack!!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines