Highlighted

Essential Graphics not loading fonts correctly after update

Community Beginner ,
Oct 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I recently updated from Premiere/MediaEcoder/After Effects CC 2018 to CC 2019. Had been running with little issue for several days, until I opened a previous project (CC 2018 based project file) that had essential graphics that I made on the timeline.

The graphics were all displaying the wrong font and despite my best efforts to resolve the issue, I wasn't able to find a way to force it to show the correct font. I didn't want to re-do all the graphics as there was a large number of them...would have taken a while. Here are a few notes that may be helpful in finding a solution.

  • Tried re-importing the essential graphics template into Premiere and overwriting the file that was there.
  • Tried re-exporting the essential graphics files out of After Effects CC 2019 and then re-importing them into Premiere
  • Tried revealing in the project, making offline, and re-linking
  • Tried deleting Media Cache Files
  • If I drag in a new graphic from the EG panel, the font is correct. The only graphics displaying the wrong font were already in the timeline.
  • The EG templates I made DID NOT have the option to change the font, as they were never intended to have a different font type.

The only way I was able to get around it was to open Premiere CC 2018 and make the changes I needed there. Seems odd that CC 2019 can decipher the EG template if I make a new one, but cannot interpret them if they are already in the timeline. Other than this one issue nothing else in the sequence was off.

Is there a way to reload the essential graphics that I am not aware of? Is there a workaround that I didn't try?

Specs:

Windows 10 - 64-bit

Premiere Pro CC 2019 - V.13

We have successfully confirmed and reproduced this problem at Adobe. We are working on getting a fix out as soon as we can. Our testing shows that the problem occurs for any AE 15 or 15.1 mogrt which uses a text layer directly (as opposed to forwarding the text via expression). When loaded in Pr 13.0, the font gets lost and is replaced by the default. As a temporary workaround, the mogrt can be re-exported from AE 16 and it will work correctly. But, as I said, we will try to get a patch out as soon as possible to fix the problem for real.

Sorry about all of the inconvenience and thanks for the help identifying the problem.

Mike

Topics

Error or problem

Views

11.6K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Essential Graphics not loading fonts correctly after update

Community Beginner ,
Oct 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I recently updated from Premiere/MediaEcoder/After Effects CC 2018 to CC 2019. Had been running with little issue for several days, until I opened a previous project (CC 2018 based project file) that had essential graphics that I made on the timeline.

The graphics were all displaying the wrong font and despite my best efforts to resolve the issue, I wasn't able to find a way to force it to show the correct font. I didn't want to re-do all the graphics as there was a large number of them...would have taken a while. Here are a few notes that may be helpful in finding a solution.

  • Tried re-importing the essential graphics template into Premiere and overwriting the file that was there.
  • Tried re-exporting the essential graphics files out of After Effects CC 2019 and then re-importing them into Premiere
  • Tried revealing in the project, making offline, and re-linking
  • Tried deleting Media Cache Files
  • If I drag in a new graphic from the EG panel, the font is correct. The only graphics displaying the wrong font were already in the timeline.
  • The EG templates I made DID NOT have the option to change the font, as they were never intended to have a different font type.

The only way I was able to get around it was to open Premiere CC 2018 and make the changes I needed there. Seems odd that CC 2019 can decipher the EG template if I make a new one, but cannot interpret them if they are already in the timeline. Other than this one issue nothing else in the sequence was off.

Is there a way to reload the essential graphics that I am not aware of? Is there a workaround that I didn't try?

Specs:

Windows 10 - 64-bit

Premiere Pro CC 2019 - V.13

We have successfully confirmed and reproduced this problem at Adobe. We are working on getting a fix out as soon as we can. Our testing shows that the problem occurs for any AE 15 or 15.1 mogrt which uses a text layer directly (as opposed to forwarding the text via expression). When loaded in Pr 13.0, the font gets lost and is replaced by the default. As a temporary workaround, the mogrt can be re-exported from AE 16 and it will work correctly. But, as I said, we will try to get a patch out as soon as possible to fix the problem for real.

Sorry about all of the inconvenience and thanks for the help identifying the problem.

Mike

Topics

Error or problem

Views

11.6K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Employee ,
Oct 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi travisfpwmedia,

Sorry to hear that you are facing this issue. Please confirm if any Adobe fonts (Typekit fonts) were used in the motion graphics templates.

Regards,

Sumeet Kumar Choubey

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Oct 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I am also having this same issue after updating all of my cc programs.

Is it no longer possible to use custom fonts (fonts outside of Adobe Fonts) in motion graphics templates in Premier Pro?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Community Beginner ,
Oct 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

The font I am using is not in Adobe Typekit (not where I had originally used it from at least), but the graphics template still works...but only if I am dragging a new one into my timeline. The essential graphics that were previously in the timeline are the ones that are not working. If it was just one or two graphics I would just replace them, however, it's quite a bit more than that.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Explorer ,
Oct 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Sumeet, I am having the same problem with a mogrt made with CC17 and yes, it's using a typekit font.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Jul 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello am facing kinda of the same issue. I currently have premiere pro and after effects 2018 installed on my pc but anytime I Drag an installed mogrt in premiere pro timeline I get this error..

Of which I am normally able to edit same mogrt before untill recently that i clean up space in my system.Am afraid I've deleted a file or something that makes premiere unable to recognize after effects 15.1 on my system??

Will be glad for an answer

tmp-cam-684347441.jpg

tmp-cam-313250436.jpg

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Oct 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi Travis. Thank you for letting us know about this. We'd like to get it resolved for you and other users as quickly as possible. To help with that, could you please send me:
(1) A simple prproj which repro's the problem
(2) The media I need to open that project
For example, if the project contains a Graphic from an ae mogrt, I will need the .aegraphic file which was imported to the project when the mogrt was applied. You should be able to find that by right clicking on the thing in the Project panel and choosing "Reveal in Finder/Explorer"

You don't need to fing and send the fonts necessarily because we can usually see what's missing in the Resolve Fonts dialog when we open the project.  A simple project is the best thing to start with. Thanks in advance.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Oct 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

I am having the same issue and have compiled exactly what you asked for.  When you open the project you will see a segment of a recent project I worked on and what the motion graphic template looks like now.  Above that in the timeline you will see a disabled clip which is what it should look like.  How should I send this to you?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Oct 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi -

First question: Does the font that is getting substituted still show up in the Font menu in the EGP, or is it missing from that list?

Mike

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Community Beginner ,
Oct 20, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi, I have the same problem as the OP.

I can confirm that the font getting substituted, does show up in the EG-panel.

(However, all my graphics - as well as the OP's - were made in After Effects, without the option to switch fonts, so it doesn't solve the issue.)

Peter

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Oct 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

So sorry for the issues you are seeing and thank you for raising it to us. I know you mentioned that re-exporting out of 2019 did not resolve it, but I'm curious if you could try it via the Native Open Mogrt pathways as this seems to be resolving the issues in our tests.


Would you mind trying a workaround for me to see if we can at least temporarily resolve your issue?

1. Launch the latest version of AE (16.0)

2. Go to Menu Bar and select File > Open

3. Choose your Mogrt

4. You will be prompted to select a folder to unpack the Mogrt to, please choose your location on disk

5. This will open the .AEP up

6. Open the Essential Graphics Panel and re-export the Mogrt. (save to Local Templates Folder)

7. Launch PR and add the newly exported Mogrt to a sequence

We have had success with the correct font displaying when re-exported from the most recent release of AE. Lemme know if you see the results that you need to move forward.
Hope this helps,

Dacia

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Nov 01, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I was having the same problem but followed your instructions and it worked. Thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Nov 02, 2018

Copy link to clipboard

Copied

YAY!! So happy to hear that! ANNNND as Mike said the new patch is out and ready for you!

If you don't see the update for 13.0.1 in your CC App, use the hamburger menu and select "Check for App Updates" to trigger the availability of the new version. Screen Shot 2018-11-02 at 2.36.25 PM.png

I do want to note that this will resolve issue for Mogrts made in older versions of AE, except for Mogrts that require Dynamic Link. After Effects did not release an emergency patch in tandem so those will be resolved in the next patch.

Thank you for all of your patience!

Cheers,

Dacia

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Jan 11, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Is there any way to export a .mogrt from AE 16 that will work in Premiere 12.1? I am working with another department who is unable to update their premiere (they are still on Win 7)  at this time, I am hoping to build compatible mogrt files for them, rather then having to render out files every time they need a graphic.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Adobe Employee ,
Oct 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

We have successfully confirmed and reproduced this problem at Adobe. We are working on getting a fix out as soon as we can. Our testing shows that the problem occurs for any AE 15 or 15.1 mogrt which uses a text layer directly (as opposed to forwarding the text via expression). When loaded in Pr 13.0, the font gets lost and is replaced by the default. As a temporary workaround, the mogrt can be re-exported from AE 16 and it will work correctly. But, as I said, we will try to get a patch out as soon as possible to fix the problem for real.

Sorry about all of the inconvenience and thanks for the help identifying the problem.

Mike

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
New Here ,
Oct 25, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I'm having the same issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...