Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


After Effects CC 2018 hang on startup

Community Beginner ,
Nov 27, 2017 Nov 27, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi Experts!
After Effects CC 2018 hang on startup screen at Sorting Font List

Solution plz

after effects error.jpg

Views

7.4K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Explorer , Mar 03, 2018 Mar 03, 2018
UPDATE!Just solved! Rolled back my CUDA driver for the older version (9.0.222). Works fine now

Likes

Translate

Translate
Enthusiast ,
Nov 27, 2017 Nov 27, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Are you saying that it get's to this point and then remains there? 

I haven't quite seen that exact hang up but generally, when I do see an occasional one, I go to task manager, shut down the process and give her another try.  Sometimes a reboot is in order, seems to clear many issues.

Eric

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 27, 2017 Nov 27, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

Did you try resetting the preferences of AE. If not please try once resetting the preferences as follow -

To restore the default preference settings, press and hold the following keys while the application is starting.

  • Ctrl+Alt+Shift (Windows)
  • Command+Option+Shift (Mac OS)

To restore default keyboard shortcuts, Alt-click (Windows) or Option-click (Mac OS) the OK button.

MacOS

  1. Go to your desktop and click GO on the menu bar.
  2. Select Go to Folder from the drop-down and type the following path: /library/application support/adobe/.
  3. Open Documents folder and select the folder named Adobe.
  4. Rename the After Effects folder as ’OldAfterEffects’.

Windows

  1. Access the path C:\Users\”username” \AppData\Roaming\Adobe. OR
  2. In the Run command (Win key+R) dialog, type %appdata%
  3. Open the folder named Adobe.
  4. In the folder, select the After Effects folder and rename it as ’OldAfterEffects’. OR
  5. Access the path C:\Users\”username”\Documents\Adobe and rename the After Effects folder as ’OldAfterEffects’.
Vishu Aggarwal
Adobe Certified Instructor, Professional and Expert

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 27, 2017 Nov 27, 2017

Copy link to clipboard

Copied

This morning I came into work after a week off and my AE CC won't start. It hangs on "cleaning up".

Things I have tried that did not work:
Deleted preferences

Uninstalled/Reinstalled AE

UPDATE:

After the third time through this, I got a notice that Adobe needed to fix it and then proceeded to do just that. It's working fine now.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Nov 27, 2017 Nov 27, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Great news!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 27, 2017 Nov 27, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I applied all of your methods but sorry..nothing happened

still hang up at sorting font list while startup
any one expert...???????????

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 11, 2017 Dec 11, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi Mohsin Rasheed,

Still getting hangs on launch? Let us know.

Thanks,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Mar 03, 2018 Mar 03, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I`m Having similar problem.

Screen Shot 2018-03-03 at 17.12.32.jpg

My AE stops there.  Tried reseting preferences, tried rebooting, tried uninstalling and re-installing.  Same thing.


It was working fine 2 weeks ago.

I`m using a Mac Pro with a NVidia GTX760
NVIDIA Web Driver: 346.03.15f12  (I updated it recently, but don`t remember if i used AE after the update)

Hope for a solution.

Thanks

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Mar 03, 2018 Mar 03, 2018

Copy link to clipboard

Copied

UPDATE!

Just solved!
Rolled back my CUDA driver for the older version (9.0.222).
Works fine now

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Mar 03, 2018 Mar 03, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I`m Having similar problem.

Screen Shot 2018-03-03 at 17.12.32.jpg

My AE stops there.  Tried reseting preferences, tried rebooting, tried uninstalling and re-installing.  Same thing.


It was working fine 2 weeks ago.

I`m using a Mac Pro with a NVidia GTX760
NVIDIA Web Driver: 346.03.15f12  (I updated it recently, but don`t remember if i used AE after the update)

Hope for a solution.

Thanks

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 23, 2018 Oct 23, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hello All,

I updated After Effect cc 2019 last week and when I application opens it hangs on startup (" initializing required components" )and not opening the application. Re-booted several times and uninstalled and again installed but the same issue happening.

After Effect cc 2018 is running with no issues.

Please help me to solve this issue!

Thanks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 15, 2018 Nov 15, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Same Issue Here 😕

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Oct 19, 2020 Oct 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I also had this issue but this did not work. I spent hours deleting tons of files, reinstalling Windows multiple times, and pulling my hair out. My technician at Puget Systems FINALLY figured it out for me. He had to run Premiere and After Effects as an Administrator. For some reason during the "Cleaning up _____" process on the splash screen, in my case "Cleaning up Anywhere" AE and Premiere were trying to draw or open files that were in and administrator only folder. This was quite possibly THE WORST AE glitch I've ever had as it rendered the programs unusable until my tech figured this out. I've now set all of my Adobe programs to run as Admin through their shortcuts on Windows. You get an elevation prompt before they open every time, but that's a small price to pay for them to actually freakin open.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 05, 2021 Feb 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for sharing this solution! It worked for me too!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 01, 2021 Apr 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thx man ... work for me too. run as administrator. now ae open in 5 seconds:!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 01, 2021 Apr 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

no problem at all. It has held up for me for a few months now too. I'll probably make it a habit of setting them to run as administrator from now on. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines