AE Launch Error: Unexpected failure during application startup

Community Beginner ,
Jan 27, 2017 Jan 27, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I'm having trouble launching AE. I get a dialogue box that says "After Effects warning: Unknown Exception." This pops up twice with the launch screen and then a box that says "After Effects can't continue: unexpected failure during application startup" appears (pictures below).

I just updated to AE CC 14.1 after I first got the error this morning.

• After Effects CC 14.1

• Windows 10 Home

• Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU 3.20Ghz

• 8GB RAM

• NVIDIA GeForce GT 720

Recent issues I've had with Photoshop and Illustrator I've been able to correct by renaming app data files, but I'm not sure which to look for here. Any suggestions?

Thanks!

Error1.pngError2.png

Views

6.3K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Beginner , Mar 29, 2017 Mar 29, 2017
I took my computer in recently to update the graphics card and they ran some checks and must have found something that was the issue and it seems to be working now.So I think the best answer for anyone having similar issues is to run virus checks? I wish I could identify the exact problem though it case something comes up again.Thanks for your help Kevin and Adobe staff.

Likes

Translate

Translate
Community Beginner ,
Jan 28, 2017 Jan 28, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Any clues to why this may be happening?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jan 28, 2017 Jan 28, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I would try to reset the preferences. you don't need to have the application start for it to trash the preferences. see here how to reset your preferences: Reset After Effects Preferences

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 28, 2017 Jan 28, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I've tried that a couple times and it hasn't worked. Is there another way besides the Ctrl+alt+shift method that may work?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 30, 2017 Jan 30, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I've tried uninstalling/re-installing and am still getting the same message.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 30, 2017 Jan 30, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I'd recommend you contact Adobe support.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Feb 06, 2017 Feb 06, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi carissaw,

Hope you are well. Did you ever solve this issue? If so, how? Did you involve Adobe Support? Do you need help contacting us?

Thanks,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 11, 2017 Feb 11, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi Kevin,

I did contact support a couple weeks ago and they helpfully suggested I try a clean uninstall. I tried the clean uninstall process a few times, but it is still not working. (There were some failures in the clean log that may show the issue)

I installed the AE app on my mac and it works, but I would like to get it sorted on my windows since this is my main computer. I will have to contact support again.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Feb 14, 2017 Feb 14, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi carissaw,

Please do contact them and see if they can resolve your problem. I can escalate your case if they have troubles—feel free to message me by clicking on my name in the upper left of this post. In either case, let us know how it goes, OK? Cheers!

Thanks,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 11, 2017 Feb 11, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Same problem here
Yesterday I just updated to AE CC 14.1 after I first got the error !

Any Suggestion ?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 22, 2017 Feb 22, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I still haven't resolved the issue. Adobe Support has been helpful, but they can't seem to track down the problem either.

Have you found a solution mustafar0015986?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Feb 24, 2017 Feb 24, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi carissaw,

I escalated your case. Please let me know if our specialists do not help you solve this issue after working with them.

Thanks,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 13, 2017 Mar 13, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I do hope that support has made progress, carissaw. Any updates?

Thanks,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 29, 2017 Mar 29, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I took my computer in recently to update the graphics card and they ran some checks and must have found something that was the issue and it seems to be working now.

So I think the best answer for anyone having similar issues is to run virus checks? I wish I could identify the exact problem though it case something comes up again.

Thanks for your help Kevin and Adobe staff.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 25, 2017 Feb 25, 2017

Copy link to clipboard

Copied

i have the same issue

it definitely has something to do with the new update (14.1) because my other computer is on 14.0 and still works

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Feb 28, 2017 Feb 28, 2017

Copy link to clipboard

Copied

davidc72921687  wrote

i have the same issue

it definitely has something to do with the new update (14.1) because my other computer is on 14.0 and still works

Try uninstalling AE on the machine that doesn't work and reinstalling it. (But don't update to 14.1 if it gives you the chance.) Does that get it to work?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 06, 2022 Feb 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Ekran Resmi 2022-02-07 04.31.27.png

 

 

I keep having the same issue. Can anybody help?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Feb 06, 2022 Feb 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Even you have the same issue, maybe it comes from a different reason so try to explain more about your issue, your PC specs, and what solution you try...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 25, 2022 Feb 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hello all,

Kindly Roll back to Previous Version of After effects. As this Issue is Cropping up on Any OS ( MAC or PC) where only Latest Version of AE showing this Error.
Issue is under investigation - Most Common on MAC OS Catalina.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines