• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

After Effects 24 crashes on 'initializing mediacore' when eGPU not plugged in

New Here ,
Jan 23, 2024 Jan 23, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I have the creative cloud license, and After Effects 24.1 installed. I am using a Surface Laptop Studio and usually have an eGPU plugged in. Its a Razer Core X Chroma with a Nvidia 3060ti. I have both Nvidia and Intel drivers installed on my computer.

 

When the eGPU is plugged in, the software works fine, using the GPU for acceleration and everything. The problem arises when I dont have the computer doced to the eGPU. When I open AE, or a few other Adobe software that uses GPU acceleration, the software will open to the splash screen and crash. for AE specifically, it gets to 'initializing mediacore' for a few seconds before crashing. 

 

I think it's the same issue from this post because I have Nvidia drivers but no Nvidia GPU plugged in. But I cant just uninstall the drivers like in that instance.

 

Any ideas? 

TOPICS
Crash

Views

107

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 23, 2024 Jan 23, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Following up with some additional information:

 

Device name	DESKTOP-SSEGOVQ
Processor	11th Gen Intel(R) Core(TM) i5-11300H @ 3.10GHz   3.11 GHz
Installed RAM	16.0 GB (15.8 GB usable)
Device ID	92423CE1-B752-4616-90C9-13B6026AB563
Product ID	00356-06257-35023-AAOEM
System type	64-bit operating system, x64-based processor
Pen and touch	Pen and touch support with 10 touch points

 

GeForce Game Ready Driver
Version: 531.29

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 28, 2024 Mar 28, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Let us know if you're still having the issue.
I am moving this thread from Bugs to Discussions for now.

 

Thanks,
Nishu

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 29, 2024 Mar 29, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I chatted with a live agent early February to dicuss this issue. We diagnosed that it's because I have Nvidia drivers, but when my external GPU isnt plugged in, its not my active GPU. My integrated Intel GPU is. So I was given the solution to uninstall my Nvidia drivers when I need to use Adobe when I am not connected to my eGPU. I still find this solution not good, so I told him to make a bug report so it can eventually get fixed. I have my programs all up to date, it is still present. So it has not been fixed.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines