Media replacement options under essential properties missing from some duplicated layers.

Community Beginner ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I have a project that makes heavy use of the essential properties feature within After Effects (not exporting them to MOGRTs for Premiere).

I have a template set up that is placed several times within a parent comp. There are a variety of properties open to modification in this template including text controls, positioning, visibility and media replacement.

 

When I duplicate one of these instances, about half of the time it works fine and I can modify the duplicate to be a new instance with no problems. The other half of the time, however, the media replacement options disappear from the list of essential properties for that layer. Every other property is fine, and the layer retains the media used in the original that it was duplicated from. Just the media goes missing.

 

I can, of course, just drag a new instance in to the scene, which has all of the options open. However, my scene uses some intricate placement of layers that makes duplicating and shifting far easier than having to reposition a brand new layer.

 

Running AE 18.4.1

Original:

original.png

 

Duplicate:

duplicate.png

TOPICS
Error or problem

Views

60

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 25, 2022 Apr 25, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Without understanding the actual structure of your project and timeline, potential involvement of expressions and so on nobody can tell you much. Cropped screenshots are essentially useless. That said, it pretty clearly sounds like you created a cyclic connection somewhere so AE doesn't think it needs to recalculate the internal IDs and/ or ditches references to footage. So for what it's worth, we definitely need much more info and better explanations.

 

Mylenium

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 20, 2022 Jun 20, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I have noticed the same issue from AE 18 to the Current verions.

 

I  have also noticed that pressing Command D on the comp to duplicate it is less likely to cause the problem than copy and pasting the comp or duplicating its parent folder.

 

In the attached AE file there are 2 comps under Varients:

 

if you duplicate a comp with Commad D the footage is still available.

Screenshot 2022-06-20 at 16.00.49.png

 

If you copy paste it or duplicate its parent folder it is not.

Screenshot 2022-06-20 at 16.01.44.png

 

This does not always happen right away I have been able to duplicate folders and not have the footage disapeer. But once it starts its seems to always happen.

 

I also have not found a way to get it back other than dragging the template in again which is very time consuming and likely to cause human error when you have alot of videos.

 

  

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines