Preview in After Effects doesn't work

New Here ,
Oct 10, 2017 Oct 10, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi!

I am working on a project in After Effects and all of a sudden the preview stopped working. I push play and the active camera starts but nothing happends. I have tried to start a new project but I have the same issue. Does anyone have any idea what could be wrong?

/Mia

TOPICS
Preview

Views

66.2K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Community Professional , Oct 10, 2017 Oct 10, 2017
Try going to:Edit>Purge>All Memory & Disk CacheAlso, is this happening all the time or does it work when you restart Ae or your computer?

Likes

Translate

Translate
New Here ,
Jul 05, 2019 Jul 05, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Also try turning on "cache before playback".

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 05, 2020 Nov 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Restart Ae helped to solve the problem but this happen again and again everytime I working on timelime. So disappointed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 18, 2021 Feb 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

heyy! i had this problem just now and i was checking the replys but NOTHING worked:( and i found out how to do it myself! press preview on the right side of your screen and there will be a place where it has icons, one will be an eye. press it and then it should work!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 19, 2021 Feb 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thank you!  this helped me.  I have been pulling out my hair and all along it was the little eye icon!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 24, 2021 Feb 24, 2021

Copy link to clipboard

Copied

WHAT A GODSEND YOU ARE, THANK YOU.

See I just got AE today and I made my first edit on there and I was getting so frustrated when my videos didn't play with the music! All I had to do was click the eye!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 15, 2021 Jul 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Amazing! I spent one hour on this and then I click the eye icon and its fixed. Are you kidding me?????? Unbelievable. Why on earth would you even have that option for the preview? Geesh! Thanks for the life saving tip!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 16, 2021 Jul 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Well sometimes someone might want to just listen to the sound without watching the video... or have a look on guides and controls without video.

But anyways: For me it doesn't solve the problem, Adobe!
My cached playback won't play, no matter what i do. I have 100 GB RAM headroom, still nothing. Spacebar or klicking the button: Nothing. Purging RAM and Cache: Still nothing.
There is literally only one way to solve it. Quit After Effects and re-open it. What kind of a workflow is that? I have to do it about every 5-10 minutes. Pretty much thinking about quitting AE forever. What a mess.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 30, 2021 Aug 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thank you very much. This helped me immensely. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 10, 2021 Aug 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This is soo freaking annoying. I've tried every possible solution available on the internet but nothing works. I've re-installed the software thrice now. This is just ridiculous, really disappointed with Adobe. They are just not bothered to solve such a small issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
3 hours ago 3 hours ago

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Found a Fix for me....  July 2022 and it's still having the same issue.. only 4 frames preview.. tried everything everyone suggested.. nothing worked for me.. nope nothing,, And as a power user of AE since it was in Beta.. I tried it all, but I noticed it just started happening today.. So the only thing i hadn't tried was the Disc Cache.. I switched it off.. and nothing, but when I relaunched the app.. BOOM it worked.. wow.. like magic.. Then to check it further, I switched the Disc Cache back on and it still works... so it would seem that something I did caused this to trigger.. I simply copied a precomp from one comp to a new one and that instantly started the 4 frame issue.. So it was a complex comp that I added so I figured I broke something someplace.. Although it was just a comp that was like 400x640 it was just a still frame that had been cut into separate pieces and layers to reveal it.. nothing major, but that caused some bug to trigger..  

 

Hope this helps folks.. I was already looking up Nuke and Affinity apps and ready to dump my subscription.. probably what I will do.. Nodal based compositing is really the best and most efficiant way to composite. If I were a stock investor.. (which I am) I might consider that users will finally start dumping there 10 year subscriptions of Adobe and moving into the future and leaving Adobe back in the past... (where it belongs?).. I was a loyal customer for decades.. starting in Photoshop 1.0 and using AE when it was in Beta before Adobe purchased it. it's been a long ride Adobe.. remember Aldus? I was there for it all.. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines