Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Adobe After Effects Must be installed to import this file

Explorer ,
Jan 14, 2020 Jan 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

When trying to "replace with After Effects composition" I get the error message above.  I have seen many others with the same issue and logged out and rebooted as suggested and it still doesn't work.  I am using version 17.0.1 of After Effects and 14.0 of Premiere Pro.  What do I need to do to get this functionality to work?  Seems it's going on for years...?

TOPICS
Dynamic link

Views

10.8K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 14, 2020 Jan 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Would you update your Creative Cloud desktop tool if the updater is available?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 15, 2020 Jan 15, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi @lesliek1,

 

Thanks for reaching out. I see that you are trying to send a clip from Premiere Pro to After Effects but it's not working as expected.

Are you on macOS or Windows? Please share the OS version. Try importing the Premiere Pro file in Afte Effects by navigating to File > Import > Import Adobe Premiere Pro Project and check if it's working. Also, try updating the Creative Cloud desktop app as suggested by @ToolfarmJP.

let us know how it goes.

 

Thanks,

Nishu

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 16, 2020 Jan 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am using Windows 10.0.18363 and version 5.0.0.354 Creative Cloud App which seems to be the most up to date version. I tried importing a Premiere Project file into AE and it did not work. The dialogue box pops up and says "connecting to dynamic link server", but it just hangs. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 16, 2020 Jan 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Update, it DOES work to import a Premiere Pro Project file into A!.  At first I was trying to import a file only, but when importing a Premiere Pro Project, it works.  My apologies.  Still can't getting "AE must be installed" error message when trying to Replace with AE Composition

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 17, 2020 Jan 17, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for trying that @lesliek1. A patch update has been released for After Effects (17.0.2) and Premiere Pro (14.0.1). Could you try installing those updates and check if it brings any change.

Looking forward to your response.

 

Thanks,

Nishu

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 17, 2020 Jan 17, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I updated both products but still "replace with AE composition" does not work. 😞

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 17, 2020 Jan 17, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am now trying to "browse presets" within AE and getting the error message "Adobe Bridge is not installed"...but it is!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 22, 2020 Jan 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The Dynamic Link capability is not working and I haven't receievd a response in five days?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 22, 2020 Jan 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I believe for dunamic link to work you need to be using the "same" iterations of the software.  Like if you're using AE 2019 then to have dynamic linking the other app has to be 2019 as well.

~Gutterfish

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 22, 2020 Jan 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have the latest versions of both apps

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 23, 2020 Jan 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm having the same problem.... Is there any other troubleshooting we could do ?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 01, 2020 Mar 01, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I've had this problem for almost 4 months now and newer version or creative cloud, along with premiere and after effects havent fixed the problem. in the past, this problem fixed itself with a new update. sadly i've had to use my laptop instead of my desktop for most of my editing since i cant replace a clip with an after effects composition. someone please help us.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 08, 2020 Mar 08, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have the same problem 😞
Everything is updated to latest release version, I try launch both (Pr and Ae) as administrator or without it, but without success.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 16, 2021 Feb 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ok...I have been having this issue since Jan 2020, I have tried everything. I have also tried to post in this community but it kept bugging out. I have worked around these issues(importing/exporting separtate clips) but this simply isn't what I'm paying £50 a month for. Please can something be done about this, it's hard enough starting a production company let alone having your main editing pipline be this disrupted.

 

My Pc specs:

-AMD Ryzen 9 3950x

-RAM: 32GB DDR4

-NVIDIA GTX 1060

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Contributor ,
Apr 28, 2020 Apr 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I just received two AE template files that won't import into Premiere Pro. I get the message "After Effects must be installed to import this file". I am able to open the file in AE 2020 (v17.0.6), and I am using the current version (14.1) of Premiere Pro. I'm working on an iMac Pro with OS High Sierra 10.13.6.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 12, 2020 Jun 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am having the exact same thing.  I had it working but once i took the latest updates (14.2 & 17.1) it stopped working.  Is there any update on when this will be fixed?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jun 13, 2020 Jun 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I also tried saving as a 16 and it also didn't work.  To make matters worse, when i try exporting a simple title with some basic animations, after affects throws an exception and gives me the "send report" dialog so i can't even import the mp4.  I was trying to use Media Encoder.  I finally just did the old school, "add to render queue" and was able to export it from AE as an avi.  what a pain.  This suite is much too expensive to have this many issues.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Sep 02, 2020 Sep 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Experiencing the same problem on OS Premiere Pro 2019, AE 2020

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Contributor ,
Feb 16, 2021 Feb 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Dynamic Link, and copying between Premiere Pro and After Effects, require that PP and AE be the same versions to work. I stopped using Dynamic Link a few years ago, as it became exceedingly unreliable. Even with the same versions of AE and PP, I occassionally get "could not find Dynamic Link project" error message in PP if I copy and paste from Premiere to After Effects. Dynamic Link has also become very buggy with projects that have Warp Stabilizer applied, even if there is no Dynamic Link process involved at all. AE remains fairly reliable for me, but PP continues to catch new bugs with every release.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 12, 2021 Mar 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I am still having this same issue and i just updated to the 2021 update. Premiere is now 15.0 and AE is 18.0. Still no fix like wtf.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Mar 17, 2021 Mar 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

SAME!! This is so irritating that every time I allow an update of one of these apps to run, something goes wrong! Adobe, PLEASE test this stuff before you release updates! You design these apps to work together. Make sure they continue to work together. I've updated both PP and AE to the most recent versions, and I still can't get PP to import my AE comps or re-link my comps. This is wasting so much of my time, it's ridiculous. I have a change to make to a video that should take me about 5 minutes, and I've spent 2 hours already updating and trying to get these 2 apps to talk to each other.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Mar 17, 2021 Mar 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Also, if I have to revert to previous versions because the most current version of each product is incompatible, how the heck do I find out which prior versions ARE compatible? Adobe updates drive me insane. The updates really shouldn't break more than they fix this often, and when I search this error message, the threads go back YEARS. How is it that Adobe hasn't yet figured out that they need to test this before releasing new versions?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 26, 2021 Mar 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Did you ever get a solution? having the same problem with a really important file and want to tear my hair out.

we pay so much for this stupid software and they treat us as customers like trash honestly 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 08, 2021 Apr 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

No real solution, @Madison5E40 . I just reverted to different versions until I found compatible versions. There isn't an indication of which versions will actually be compatible, so it's an exercise in throwing darts while blindfolded. I just got a new laptop a couple of weeks ago (about a week after I posted my frustrations here), and I haven't worked in any of my videos with dynamic links yet on the new machine. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
    • 1
    • 2